x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verdict-surpriză la CCR: Legea pensiilor, constituţională

Verdict-surpriză la CCR: Legea pensiilor, constituţională

de Violeta Fotache    |    06 Oct 2010   •   00:00
Verdict-surpriză la CCR: Legea pensiilor, constituţională
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Curtea Constituţională a decis miercuri că Legea sistemului unitar de pensii publice este constituţională, respingând astfel sesizările PNL şi PSD+PC. Votul dat de Curtea Constituţională pe marginea Legii pensiilor a fost "întors" în favoarea PDL de judecătorul Ion Predescu, numit de PSD în componenţa Curţii, în condiţiile în care judecătorul UDMR a votat în favoarea contestaţiilor Opoziţiei. Surse politice au declarat pentru Jurnalul Naţional că miercuri-dimineaţă liderii PNL îşi pregătiseră discursul de victorie, ştiind, în urma unor discuţii cu liderii UDMR, că votul judecătorului Uniunii, Zoltan Puskas, mergea în favoarea contestaţiilor depuse de PNL şi PSD. Deci, votul pentru declararea legii ca neconstituţională ar fi fost 5 la 4.

La Curte sunt cinci judecători numiţi de arcul Puterii şi patru numiţi de Opoziţie, deci votul lui Zoltan Puskas ar fi răsturnat raportul de forţe în favoarea Opoziţiei. Numai că judecătorul Ion Predescu a votat alături de colegii săi de la Putere pentru ca legea să fie declarată constituţională. "Faptul că decizia a fost adoptată cu clasicul deja scor de 5 la 4 şi că a ignorat toate obiecţiunile pe care le-am făcut în întâmpinarea Curţii ne face să ne gândim - nu are rost să fim ipocriţi - la o decizie cu caracter politic", a comentat liderul PNL, Crin Antonescu. După decizia Curţii, atât reprezentanţii Opoziţiei, cât şi cei ai sindicatelor au cerut preşedintelui Băsescu să nu promulge legea.

"Dacă preşedinte ţării îşi va pune semnătura pe o lege adoptată în mod fraudulos, poziţia PSD este anunţată şi decisă. Vom folosi instrumentul politic şi constituţional pe care îl avem la dispoziţie, declanşarea procedurii de suspendare. Îmi exprim speranţa şi nu îmi doresc o criză politică în acest moment peste criza economică şi socială, dar un gest evident dovedit în opinia publică, de fraudă la votarea unei legi atât de importante, nu poate să rămână nesancţionat", a declarat liderul PSD, Victor Ponta. Liderii confederaţiilor sindicale vor solicita preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare, să retrimită proiectul Legii pensiilor în Parlament, pentru a fi redezbătut. Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR) a catalogat decizia Curţii Constituţionale drept "scandaloasă" şi a anunţat că pensionarii se vor gândi la forme de protest care exclud însă ieşitul în stradă.
 ● Adriana Duţulescu



Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit miercuri cu vot majoritar (cinci la patru) că Legea privind sistemul unitar de pensii publice nu încalcă Legea Fundamentală a ţării. În cadrul controlului de constituţionalitate anterior promulgării unei legi, această instanţă specială a soluţionat sesizările de neconstituţionalitate a respectivei legi formulate de 55 de deputaţi din grupul parlamentar PNL şi de 33 de senatori din grupul parlamentar al Alianţei PSD+PC.


"În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat că legea sus-menţionată este constituţională. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României", potrivit Biroului de presă al CCR. "Deci mai aveţi răbdare puţin (n.r. - cu motivarea) A fost (n.r. - la dosar ) un CD cu nişte fotografii din Camera Deputaţilor. Decizia s-a luat cu majoritate", a declarat miercuri Augustin Zegrean, preşedintele CCR, după decizia Curţii.

Verdictul dat miercuri vine după o amânare de o săptămână. Iniţial Plenul CCR s-a întrunit în şedinţă la 29 septembrie, dar instanţa a decis întreruperea deliberărilor şi reluarea acestora la 6 octombrie "pentru o mai bună studiere a problemelor ce fac obiectul celor două sesizări", după cum informa Biroul de presă al CCR. Conform sesizării depuse de membrii PNL la 23 septembrie, la adoptarea Legii pensiilor nu doar că nu au fost respectate procedurile (potrivit lui Eugen Nicolăescu legea fiind adoptată prin fraudarea votului deputaţilor), dar actul normativ încalcă şi principiul neretroactivităţii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent şi la pensie. PNL susţine că Legea încalcă acte internaţionale în materia drepturilor omului, dreptul fundamental de alegere a profesiei şi a meseriei sau ocupaţiei, precum şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

Egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi a fost o altă reclamaţie, PNL considerând că în acest fel se atentează la starea femeilor din România. În sesizarea depusă de reprezentanţii Alianţei PSD+PC se arată că Legea privind sistemul unitar de pensii publice încalcă mai multe articole din Constituţie. În plus, şi social-democraţii susţin teza încălcării normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare. Aceştia au depus la CCR chiar şi o copie de pe plângerea penală formulată la Parchetul instanţei supreme împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi a secretarului Sever Voinescu, pe care îi acuză de abuz în serviciu, fals şi uz de fals. Alianţa PSD+PC a mai invocat în sesizare că legea determină o instabilitate a actualului sistem, prin modificările pe care le impune asupra sistemului asigurărilor sociale. Dreptul la pensie este un drept câştigat şi nu poate fi atins, iar măsurile propuse nu pot fi aplicate decât pentru viitor nu şi la situaţiile deja existente, se arată în sesizarea PSD+PC.

Motivele din cele două sesizări respinse de CCR sunt invocate ca temeiuri în multe din procesele deschise în instanţe împotriva statului român, astfel că judecătorii chemaţi pe viitor să judece aceste cazuri vor fi obligaţi să ţină seama de verdictul dat miercuri de CCR. Cu alte cuvinte, judecătorii vor putea împărţi dreptatea, decizând în favoarea statului.

Nu se comentează, ci se execută. Aceasta este teoria cu privire la deciziile CCR, ca şi la cele definitive dispuse de instanţele judecătoreşti. În practică, noi comentăm mai ales atunci când ni se pare că instanţa CCR nu este consecventă. Reamintim faptul că prin Decizia CCR nr. 120 din 15 februarie 2007, aceeaşi instanţă stabilea printre rânduri că o normă care să conducă la reducerea pensiilor este în vădită contradicţie cu Constituţia română, consacrând negru pe alb că nu se poate aduce vreo atingere drepturilor legal câştigate anterior. În plus, reamintim că şi alte legi declarate constituţionale de-a lungul vremii de această instanţă pusă să vegheze la respectarea Constituţiei au generat mii de procese pierdute de stat.

Procese prin care magistraţii şi-au recâştigat drepturile băneşti de care au fost văduviţi prin modificări legislative făcute atunci când la putere nu se aflau portocaliii. În urma acestor procese bugetul statului este grevat deja pentru câţiva ani, iar întrebarea e când şi cu ce costuri se vor produce "deconturile" pentru gafele legislative din prezent. În plus, deşi potrivit legii, votul majorităţii contează, se poate constata cu uşurinţă cât de subţire este linia de demarcaţie între constituţional şi neconstituţional în acest caz din moment ce doar un vot a făcut diferenţa. Un vot pentru liniştea Guvernului Boc?


Opoziţia cere retrimiterea legii în Parlament
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că social-democraţii respectă decizia Curţii Constituţionale, dar că îi vor cere din nou preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge Legea pensiilor, adoptată prin "fraudă", în caz contrar declanşând suspendarea acestuia. PSD urma să îi trimită miercuri o scrisoare şefului statului în care să îi solicite nepromulgarea legii şi retrimiterea ei în Parlament. Deputatul PSD Eugen Bejinariu se aştepta la verdictul CCR şi chiar le spusese colegilor săi de partid acum câteva zile că nu trebuie să se îmbete cu apă rece în ceea ce priveşte corectitudinea acestui verdict. Şi aceasta pentru că, în opinia sa, Curtea Constituţională a României este de fapt o a treia cameră a Parlamentului care ratifică abuzurile celorlalte două, având în vedere că puterea deţine majoritatea şi în această instanţă.

Din acest motiv, deputatul PSD consideră că, dacă tot se vorbeşte de reforma statului, atunci această reformă ar trebui să înceapă cu desfiinţarea CCR. Eugen Bejinariu spune că nu este prima dată când judecătorii CCR folosesc două unităţi de măsură: într-un fel au decis când a fost vorba despre pensiile magistraţilor, şi altfel în cazul legii pensiilor. În acest context, deputatul PSD nu consideră deloc întâmplătoare bătălia PDL din Camera Deputaţilor de a-şi instala judecătorul favorit în CCR, fiind de fapt o bătălie pentru "ratificarea abuzurilor". "Dacă PSD va câştiga alegerile vor fi anulate toate aceste abuzuri", a mai spus Eugen Bejinariu. Demersului PSD s-a raliat şi PC, preşedintele Daniel Constantin solicitând de asemenea nepromulgarea legii, considerată a fi adoptată prin fraudă. Şi liberalii s-au declarat "consternaţi" de verdictul CCR şi îi cer şefului statului să nu promulge o lege adoptată prin "furt".

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat miercuri că "o lege injustă şi inechitabilă, adoptată printr-o fraudă scandaloasă mai are o singură oprelişte: promulgarea" şi că îi cere şefului statului să nu îi dea undă verde chiar dacă are "scuza" verdictului de constituţionalitate. Antonescu a anunţat că deputaţii PNL vor continua să nu participe la şedinţele Biroului Permanent până când Roberta Anastase nu va demisiona sau nu va fi revocată, legea pensiilor fiind adoptată prin fraudă în şedinţa condusă de ea.
● Monica Iordache Apostol,Gabriela Antoniu


Pensionarii şi sindicaliştii ameninţă cu proteste
"Am aflat cu stupoare de această decizie a Curţii Constituţionale. Trebuie să luăm o decizie, să vedem ce vom face în această situaţie", a declarat Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor, care a adăugat că îi va cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge această lege. La rândul său, Viorel Copil, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Pensionarilor, nu exclude un protest de amploare al pensionarilor. "E foarte greu să-l convingem pe preşedinte. Probabil că vom ieşi în stradă, însă treaba asta va fi stabilită de toţi cei care compun conducerea federaţiei. Sunt convins că scandalul stârnit de această măsură a Curţii Constituţionale îi va determina pe foarte mulţi să se gândească la soluţii mai drastice.

Scrisorile noastre nu au dat nici un fel de rezultat, sunt apă de ploaie", a declarat Viorel Copil. El a subliniat că prin această decizie a CC nu se respectă dreptul cetăţenilor români de a trăi decent. Preşedintele Federaţiei Naţionale Omenia, Gheorghe Chioaru, a declarat că speră ca această lege să fie modificată pe parcurs şi că i se vor aduce amendamente, iar pensionarii vor face apel la toate formele legale pentru a atrage atenţia celor care conduc România, că a impozita o pensie mai mică de 10 milioane de lei este "o crimă". Chioaru arată că este foarte greu ca pensionarii să iasă în stradă în această perioadă. Prin noua lege, punctul de pensie rămâne la 39,9% din salariul mediu brut pe economie, deşi pensionarii au cerut creşterea la 45%. Statul măreşte în acelaşi timp numărul de contribuabili la sistemul de pensii, fiind incluse persoanele care sunt plătite pe drepturi de autor sau Persoanele Fizice Autorizate (PFA). Condiţiile de pensionare anticipată vor fi înăsprite, ca şi cele pentru pensionările pe caz de boală.

Noua lege a pensiilor aduce o serie de schimbări care îi vizează mai mult pe actualii salariaţi decât pe cei ajunşi deja la pensie. Cea mai importantă schimbare este creşterea şi egalarea vârstei de pensionare la 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, până în 2030. Intrarea în vigoare a legii va diminua şi pensiile parlamentarilor, diplomaţilor a aviatori şi a altor categorii care beneficiau de legi speciale, prin eliminarea acestora.

Liderii celor cinci confederaţii sindicale, care s-au întrunit miercuri la Consiliul Economic şi Social (CES), au spus că decizia Curţii Constituţionale i-a surprins şi nu exclud protestele de stradă pentru a cere modificarea acestei legi. Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat în legătură cu decizia CC că a fost o decizie politică, reprezentând lovitură dată viitorilor pensionari. "Vom face o scrisoare către preşedintele României, ca acesta să returneze Legea Pensiilor către Parlament, pentru a fi redezbătută pe cele trei puncte care sunt de fapt o formă de genocid aplicată marii majorităţi a pensionarilor. Decizia rămâne la preşedintele României. Dacă domnia sa nu va face acest lucru, rămâne ca numai acţiunile de stradă să modeleze decizia Parlamentului care poate avea o iniţiativă legislativă pentru a modifica textul legii", a spus şi Bogdan Hossu, preşedintele CNS "Cartel Alfa".
● Diana Scarlat



×
Subiecte în articol: observator