x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ALDE nu e solidară cu taxele propuse de PSD

ALDE nu e solidară cu taxele propuse de PSD

de Sînziana Duţă    |    30 Oct 2017   •   10:33
ALDE nu e solidară cu taxele propuse de PSD

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu se vor întâlni astăzi într-o ședință a coaliției de guvernare, pentru prima dată după tensiunile apărute între PSD şi ALDE în urma anunțului privind introducerea taxei de solidaritate. Săptămâna trecută, liderii celor două partide au evitat să se întâl­nească în ședința săptămâ­nală a coaliției.

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu și-a exprimat rezervele față de taxa de solidaritate de 2% anunțată de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. De altfel, liderul ALDE s-a ferit să aibă o discuție cu partenerii de la PSD înainte să se lămurească ce planuri au social-democrații cu taxa de solidaritate. O decizie finală privind soarta acestei taxe va fi luată, cel mai probabil, în cadrul ședinței de astăzi. Potrivit unor surse politice, ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa, i s-a interzis să mai vorbească în presă, de teama unor noi „greşeli de comunicare” care să afecteze imaginea partidului.

Săptămâna trecută, vicepre­ședintele ALDE Varujan Vosga­nian a declarat că partidul său are rezerve în legătură cu acest procent de 2% și își doreşte să știe exact de unde provine. De asemenea, fostul ministru al Finanțelor a confirmat faptul că între ALDE și PSD au existat mai multe neînțelegeri, însă formațiunea din care face parte nu vrea să iasă de la guvernare. „Vreau să spun un lucru clar: noi nu dorim să rupem alianța cu PSD. Este o chestiune de onoare politică. Nici nu mai știu de câte ori am fost întrebat când rupeți alianța și când începeți conflictele între voi. ALDE nu este un partid conflic­tual. De fiecare dată când au existat nepotriviri, noi le-am soluționat și fără să abandonăm principiile noastre”, a declarat Vosganian. Dincolo de disensi­unile pe teme economice, liderul ALDE, C.P. Tăriceanu, a transmis că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca legile Justiţiei să fie adoptate în Parlament până la finalul acestui an. „Atât eu, ca președinte al Senatului, cât și ALDE, vom face uz de toate mijloacele constituțio­nale pentru ca România să redevină un stat de drept, inclusiv prin adoptarea în această sesiune parlamentară a proiectelor legilor Justiției”, a anunţat ieri preşedintele Senatului.

Tăriceanu a fost Gică Contra

Partidul condus de C.P. Tăriceanu s-a arătat nemul­țumit de mai multe ori în ultima vreme, liderii ALDE conside­rând că PSD i-a sărit din schemă pe mai multe subiecte importante. De exemplu, la învestirea Guvernului Tudose, partidul lui Tăriceanu a aflat în ultimul moment despre schim­barea programului de guver­nare. O altă „ruptură” s-a produs atunci când liderii ALDE au aflat de la televizor de planurile Executivului de a majora accizele la carburanți. În nici un an de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu s-a opus mai multor măsuri propuse de social-de­mocrați şi care ar fi afectat electoratul de dreapta, vizat de ALDE. De exemplu, atunci când liderii PSD au început discu­țiile privind introdu­cerea impozitului pe cifra de afaceri, Tări­ceanu a lăsat să se înțeleagă că ALDE nu a fost consultat de PSD în privința noului impozit, despre care a spus că ar reprezenta „o eliminare mascată a cotei unice de impo­zitare”. În ceea ce privește ideea social-democraților de a intro­duce un impozit pe gospodărie, liderii ALDE s-au distanțat şi de aceasta, asigurând că impo­zitul „nu va fi aplicat prea curând”. Astă-vară, când PSD a venit cu propunerea unei taxe de solidaritate pentru persoa­nele cu venituri lunare de peste zece salarii minime pe economie (14.500 de lei), vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian, a anunțat că partidul său nu susține o astfel de măsură pentru că aceasta „nu există nicăieri în UE”.

 

23 de parlamentari mai are ALDE, partidul care asigură majoritatea PSD în Parlament: 9 senatori şi 14 deputaţi. Alţi 6 deputaţi au părăsit formaţiunea în prima sesiune a acestui an.

×
Subiecte în articol: ALDE taxa de solidaritate