x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Au dat liber la nepotism. Gorghiu: “Atât i-a dus capul!”

Au dat liber la nepotism. Gorghiu: “Atât i-a dus capul!”

de Marius Gîrlașiu    |    23 Iun 2016   •   11:54
Au dat liber la nepotism. Gorghiu: “Atât i-a dus capul!”

Senatorii şi deputaţii au adoptat ieri proiectul de lege prin care aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare înainte de august 2013 vor scăpa de acuzaţiile de conflinct de interese. Au fost 306 voturi pentru şi o singură abţinere în plenul reunit al celor două camere, semn că toate partidele şi-au dat mâna împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate.

Interpretarea dată de parlamentari Statutului senatorilor şi deputaţilor va face ca aleşii condamnaţi sau urmăriţi pentru conflict de interese, dacă infracţiunea s-a produs până în vara anului 2013, să scape fără probleme de acuzaţii. Argumentul parlamentarilor este că angajarea membrilor familiei nu a fost incriminată în Statutul lor până în august 2013 şi, ca atare, Agenţia îi acuză pe nedrept pe cei care şi-au angajat rudele până la acea dată. În total, aproape 50 de foşti sau actuali parlamentari şi-au angajat neamurile în Parlament, mulţi dintre ei înainte de 2013. Doar anul trecut au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare sau amendă penală zece parlamentari acuzaţi de conflict de interese.

“La acest moment, pe rolul instanțelor, în diferite faze procesuale, se află un număr de 29 de cauze în care Agenția a constatat încălcarea de către membrii Parlamentului a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese ca urmare a angajării rudelor la cabinetele parlamentare”, a reacţionat ANI după votu din plenul reunit. Doar între 2011 şi 2015, ANI a constatat, în cazul deputaților și senatorilor, 56 de cazuri de conflicte de interese de natură administrativă și 26 de cazuri de conflicte de interese de natură penală.

0 voturi împotrivă s-au înregistrat ieri la votul pentru dezincriminarea conflictului de interese

×