x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii În jurul lumii, la Techirghiol

În jurul lumii, la Techirghiol

de Cornel Tăbăcaru     |    17 Mai 2024   •   06:20
În jurul lumii, la Techirghiol

Dragii mei cu Jurnalul sub braț. Mă aliniez din nou dorințelor voastre. Mi-ați sugerat, ca om care am tot colindat prin lume, să fac o comparație despre cum este văzut și promovat turismul pe alte meleaguri. Subiectul este vast, imposibil de abordat într-o pagină, însă am ales o picătură din acest ocean de situații. Pentru că în ultima lună am fost în două locații, una în Costa Rica și una în România, pot face o descriere proaspătă despre cum încearcă costaricanii să fructifice imensul potențial turistic pe care-l au, și cum facem noi același lucru. 

Și România are o avere imensă pe teritoriul ei, dar care nu este îndeajuns exploatată. Așa cum spuneam, în ultima lună am fost în două locuri dragi mie. La vulcanul Arenal, din Republica de Costa Rica, și la Techirghiol, România. Mă gândesc la cum au reușit costaricanii să valorifice turistic un vulcan activ și la care doar te uiți de la distanță, peisaj superb de altfel, și cum ar trebui să valorifice tot turistic, dar și terapeutic, românii nămolul din lacul Techirghiol. Mulți dintre noi știm Techirghiolul ca fiind locul acela unde merg oamenii să-și vindece oasele. Pozele copilăriei ne arată oameni unși cu nămol stând întinși la soare. Și cam atât. Vorbim doar din amintiri, și este greșit. Lacul Techirghiol este un lac viu, și, mai mult decât atât, cu puteri miraculoase de vindecare.  Nămolul lacului Techirghiol este unic în lume prin proprietățile lui curative. Încă de acum mai bine de 200 de ani, trecători, civili sau ostași, obișnuiau să-și ungă trupul, uneori beteag, cu nămolul negru miraculos din lacul Techirghiol. Nu o să reiau ce este scris în toate cărțile despre Techirghiol. Nu asta este menirea noastră, a celor de la pagina 22. Eu o să mă limitez la a le arăta celor care încă nu știu, mai ales din afara granițelor, ce este cu acest nămol miraculos care a vindecat milioane de oameni. În timp românii au mai reușit să pună în valoare acest nămol, dar nu suficient, nu atât de bine încât să atragem toată Europa la noi. De la Said Pașa, care și-a vindecat brațul bolnav prin băi de nămol, și până în prezent, românii au tot încercat ca faima locului să crească mai mult și mai mult. De exemplu, la Expoziția Universală de la Paris din 1899 s-au prezentat șase flacoane de apă din Techirghiol ca elixir de sănătate. Până atunci, locul era cunoscut doar din zicerile oamenilor care veneau să se trateze fără o trimitere medicală specializată. Iar din 1899, când se consideră că s-a născut stațiunea Techirghiol, nămolul-minune face obiectul interesului medical. 

Așadar, anul acesta se împlinesc 125 de ani de existență a stațiunii Techirghiol. Concluzia, lacul cu același nume devine cel mai important producător de nămol terapeutic din Europa. Și totuși nevalorificat ca potențial și insuficient cunoscut peste hotare. Mai exact, foarte puțin cunoscut. Asta a constatat și dr. Cornelia Daranga, care, fiind cu bursă în Italia, a tras concluzia că Școala Românească de Balneologie, cu toate că folosește metode mult mai avansate decât alte centre faimoase din lume, este încă necunoscută în afara granițelor. 

Dragii mei, ne despărțim până vinerea viitoare. Să ne vedem sănătoși, în mare siguranță, pace și liniște în suflet. Doamne ajută!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×