x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu ameninţă în stil mafiot

Băsescu ameninţă în stil mafiot

14 Apr 2014   •   20:24
Băsescu ameninţă în stil mafiot
Sursa foto: Karina Knapek

Traian Băsescu, speriat de moarte de perspectiva penală a tranzacţiei de la Nana şi de posibilitatea pierderii fermei, a trecut la ameninţări de tip mafiot împotriva membrilor comisiei de control parlamentar.
Băsescu a atacat-o pe Gabriela Firea, senator PSD, exact în stilul mesajelor transmise de organizaţiile criminale italiene. “Doamna cunoscătoare, doamna căsătorită tot cu un comandant, cu primarul de la Voluntari. Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului, că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Traian Băsescu într-o emisiune tv. Declaraţia ameninţătoare a fost făcută înainte de audierile finale ale Comisiei Nana, în care Firea are un rol foarte activ. Anterior şi Ioana Băsescu făcuse remarci acide la adresa senatoarei invocând cariera ei în televiziune. Este pentru prima oară când Băsescu atacă în mod direct şi ameninţă un membru al Comisiei de control parlamentar care investighează afacerile preşedintelui. Reacţia faţă de metodele mafiote ale lui Băsescu Traian a fost imediată: Victor Ponta şi Gabriela Firea au anunţat că fac plângere penală pentru şantaj şi ameninţare.

Ameninţările lui Băsescu au venit la câteva zile după ce Gabriela Firea, membru al Comisiei Nana, a declarat că tranzacţia prin care fiica preşedintelui a pus mâna pe moşia din Călăraşi ar fi nulă.
Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, a împins mai departe ameninţările lui Băsescu, spunând că Firea nu are de ce să se simtă îngrijorată sau intimidată dacă soţul său, primarul Florentin Pandele, nu a comis nicio ilegalitate în procesele de retrocedare şi restituire. Înainte ca Oprea să menţioneze retrocedările din Voluntari, Băsescu vorbise acoperitor despre “destule lucruri rele” din parohia lui Pandele.

Firea: “Mă tem pentru familia mea”
Senatorul PSD Gabriela Firea a răspuns atacurilor lui Băsescu, susţinând că soţul ei, primarul Florentin Pandele, nu are niciun dosar în instanţă şi a adăugat că deşi se teme pentru familia sa, îşi va continua activitatea în cazul Comisiei Nana. Firea mai spune că şeful statului ar trebui să fie supărat pe notar şi pe administratorul firmei, şi nu pe membrii Comisiei Nana.

“Mă tem pentru familia mea, preşedintele Traian Băsescu se antepronunţă deoarece soţul meu n-are niciun dosar în instanţă”, a spus Firea, care a adăugat că după acuzaţiile lui Traian Băsescu nu ar fi exclus ca soţul ei să se trezească cu un dosar.
 Referindu-se la cazul Nana, Firea consideră că a fost ameninţată de Băsescu pentru că este femeie şi se întreabă ce se va întâmpla şi cu prefectul din Călăraşi.
“O să-l ameninţe şi pe prefectul de Călăraşi că-l bagă în puşcărie, precum pe soţul meu? Se răzbună pe mine că sunt femeie, am un soţ primar. Probabil că îi va lua şi pe ceilalţi membri ai comisiei la puricat. Fireşte că mă tem pentru familia mea, îmi este teamă de acest şantaj direct, dar îmi voi face datoria până la capăt”, a mai spus Firea.
La rândul său, primarul Florentin Pandele spune că înţelege “nemulţumirea domnului comandant Băsescu pentru faptul că în momentul de faţă unul din copiii dumnealui este subiectul unei anchete a unei comisii parlamentare. Dar cred că nu este vina mea şi nu cred că nici a familiei mele că se întâmplă lucrul acesta”.
 
Plângere penală împotriva lui Băsescu

Parlamentarii din partidele coaliţiei de guvernare vor înainta astăzi o plângere penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu pentru infracţiunea de ameninţare şi cea de şantaj la adresa senatorului PSD Gabriela Firea, a anunţat premierul Victor Ponta. “Am discutat despre consecinţele atacului mafiot efectuat de către Traian Băsescu împotriva colegei noastre Gabriela Firea şi am decis ca până marţi să avem o plângere penală împotriva preşedintelui pentru două infracţiuni – infracţiunea de ameninţare şi de şantaj. Vom depune această plângere penală, semnată de un număr cât mai mare de parlamentari şi, evident, cel mai târziu în decembrie, domnul Băsescu va trebui să răspundă în faţa legii”, a spus Ponta.

Premierul a precizat că va fi sesizată şi conducerea Parlamentului European cu privire la atitudinea preşedintelui Traian Băsescu faţă de senatorul PSD Gabriela Firea. “Am dat colegilor noştri din Parlamentul European să informeze conducerea PE pentru acest atac mafiot prin care domnul Băsescu, pentru simplul motiv că doamna Firea, ca parlamentar, face parte din Comisia de anchetă care anchetează toate ilegalităţile – spălarea de bani, evaziunea fiscală comisă de Traian Băsescu – a fost ameninţată, ea şi familia”, a spus Ponta. Premierul spune că preşedintele Băsescu a încercat să intimideze parlamentarii care fac parte din Comisia Nana, fapt ce necesită o reacţie clară a instituţiilor statului astfel încât membrii comisiei să se simtă protejaţi de lege şi să îşi continue ancheta.

Raportul Comisiei Nana va fi finalizat miercuri

Comisia Nana a continuat ieri audierile şi se pregăteşte de finalizarea raportului care va fi depus miercuri la Birourile Permanente reunite ale Parlamentului, a anunţat ieri senatorul PSD Mihai Fifor, preşedintele Comisiei Nana. Acesta a calificat declaraţiile preşedintelui drept “ingerinţă în treburile Parlamentului. Nu este acceptabil ca preşedintele să facă astfel de afirmaţii indiferent faţă de care membru al comisiei, faţă de un parlamentar. Cred că fiecare membru al comisiei a avut un disconfort legat de ceea ce s-a afirmat aseară”, a spus Fifor la finalul şedinţei comisiei.

Comisia Nana a audiat-o ieri pe Ştefania Zorilă, notarul care a autentificat contractul de vânzare-cumpărare dintre Berfige SRL şi Ioana Băsescu şi contractul de credit acordat fiicei preşedintelui de către CEC Bank.
“Din punctul meu de vedere, au fost respectate prevederile legale în vigoare pentru a autentifica un contract de vânzare care are ca obiect bunuri imobile. Situaţia de inactivitate a societăţii Berfige nu impietează asupra autentificării contractului de vânzare. Faptul că este inactivă din punct de vedere fiscal nu înseamnă că nu mai are capacitatea de a dispune asupra bunurilor societăţii. Faptul că este inactivă din punct de vedere fiscal nu atrage după sine şi faptul că nu poate să-şi vândă bunurile”, a spus Ştefania Zorilă. Ea a adăugat că titlurile de proprietate pot fi anulate doar prin sentinţă judecătorească şi “se va pune în discuţie contractul prin care a dobândit Berfige (terenurile – n.r.), dacă va considera judecătorul”.

Liuba Alexandrescu, notarul care a autentificat toate tranzacţiile cu terenuri achiziţionate de italienii de la Berfige SRL, nu s-a prezentat la audierile Comisiei Nana. Cele 290 de hectare care au ajuns anul trecut la familia Băsescu au fost cumpărate în anul 2009 de italienii de la Berfige în cadrul mai multor tranzacţii pentru care s-au plătit 3.437.647 lei. Ulterior, fiica cea mare a preşedintelui a cumpărat aceste terenuri pentru suma de 5.844.846 lei, din care 4,6 milioane de lei au reprezentat un credit imobiliar contractat de la CEC Bank.

×