x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: I-am cerut în mod expres premierului ucrainean Iaţeniuk să anuleze legea privind limbile minorităţilor

Băsescu: I-am cerut în mod expres premierului ucrainean Iaţeniuk să anuleze legea privind limbile minorităţilor

de Agerpres    |    06 Mar 2014   •   20:48
Băsescu: I-am cerut în mod expres premierului ucrainean Iaţeniuk să anuleze legea privind limbile minorităţilor
Sursa foto: presidency.ro

Preşedintele român Traian Băsescu a declarat joi că i-a cerut în mod expres premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk ca legea prin care limba română îşi pierde statutul de limbă regională să fie anulată şi nu doar să se amâne pe termen nedefinit promulgarea sa de către preşedintele interimar.

"În discuţia care a avut loc în prezenţa premierului Iaţeniuk i-am cerut în mod expres nu numai să ştim că legea este la promulgare, dar nu o promulgă domnul preşedinte interimar, ci anularea acestei legi. Trimiterea înapoi la parlament şi anularea ei. Şi aici argumentul a fost că Ucraina are nevoie acum să aibă un guvern care să fie mamă şi tată pentru toţi cetăţenii ucraineni, indiferent că sunt ucraineni, că sunt minoritari ruşi, români, polonezi sau unguri. România are a doua minoritate după minoritatea rusă. Deci ne interesează în cel mai înalt grad modul cum este tratată problema minorităţilor", a detaliat Traian Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă după summitul extraordinar al UE dedicat situaţiei din Ucraina.

"L-am atenţionat pe primul ministru Iaţeniuk asupra faptului că acest dar minorităţile l-au primit de la Ianukovici şi că ar fi regretabil ca minorităţile să se gândească că o putere democratică proeuropeană le-a luat nişte drepturi pe care le-au avut în timpul lui Ianukovici", a adăugat preşedintele României.

×