x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, la Conferinţa agricultorilor 2014: "În viaţă trebuie să faci două lucruri: să faci copii şi să ai pământ"

Băsescu, la Conferinţa agricultorilor 2014: "În viaţă trebuie să faci două lucruri: să faci copii şi să ai pământ"

15 Mai 2014   •   11:18
Băsescu, la Conferinţa agricultorilor 2014: "În viaţă trebuie să faci două lucruri: să faci copii şi să ai pământ"

Preşedintele Traian Băsescu a participat, astăzi, la Conferinţa naţională a agricultorilor 2014. "Nu am venit doar în calitate de preşedinte, dar şi cu speranţa că, după ce-mi termin mandatul, mă voi putea înscrie în LAPAR (n.r., Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România), pentru a beneficia de sprijinul d-voastră", a declarat şeful statului.

Alte declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:


- Există o strategie care aruncă o lumină asupra modului cum ar trebui dezvoltată agricultura şi care îi sunt priorităţile până în 2020. Ea vizează o dezvoltare pe verticală (din tarla până la piaţă), dar şi una pe orizontală - adică terenurile să fie vândute pe o anumită logică, adică în interes naţional.

- În viaţă trebuie să faci două lucruri: să faci copii şi să ai pământ. Este important ca românii să înţeleagă şi importanţa consolidării suprafeţelor. Când privim la rentabilitatea agriculturii noastre nu putem să nu observăm că jumătate din terenurile noastre sunt în ferme de subzistenţă. Dar totul rămâne o poveste până nu se face cadastru şi cartea financiară.

- Irigaţii nu vom avea pe suprafeţe foarte mari nici în 2,5 sau 10 ani. Pentru că sunt costuri extrem de mari, dacă ţinem cont de irigaţiile făcute inteligent, cu costuri minime.

- Ce avem de făcut, în afară de a finaliza Siret-Bărăgan şi Bucureşti-Olteniţa, destinate de a rezolva transportul, trebuie să ne uităm la ce ne-a dat Dumnezeu. Un fermier din Arad şi-a rezolvat problema udării livezii lui printr-un bazin colector care aduna ploile. Dacă am declanşa o politică care ne-ar colecta ploile, ne-am putea iriga suprafeţele din sud prin gravitaţie, fără a utiliza pompele cu mare consum de energie. Statul trebuie să fie şi aici un campion al sprijinului, prin investiţii. Această strategie ar trebui să beneficieze o atenţie egală cu cea pentru raportul comisiei prezidenţiale pentru educaţie. El s-a transformat în lege. În aceeaşi situaţie suntem şi aici. Cred că strategia trebuie adoptată de Parlament. Strategiile trebuie adoptate în aşa fel încât culturile să protejeze albinele. Dar un document care să creeze imaginea unde trebuie să ajungă agricultura este în regulă.

- Aici nu veţi putea adopta soluţii valabile pentru toate judeţele. De aceea funcţionarea camerelor agricole mi se pare elementul cheie al agricultorilor.

- Este nepermis ca o ţară în primele 4-5 din Europa în privinţa potenţialului agricol, să nu aibă firme româneşti care să nu aibă pieţe alternative şi care să asigure agricultorilor un preţ bun. Trebuie să ne diversificăm destinaţii. Esenţial este punerea bazelor unei companii care să valorifice cerealele. Creaţi 2-3 societăţi de valorificare a produselor agricole, ale d-voastră. Îi vom obliga şi pe străinii care achiziţionează produsele, să ridice preţurile. Dar pentru asta trebuie diversificarea pieţelor.

- Ultima ordonanţă apărută ieri în MO care mi s-a părut riscantă, prin care companiilor străine sau româneşti li se permite să aibă certificat de urbanism sau autorizaţie de construire pe terenuri care nu sunt cadastrate. Avem în România companii care exploatează puţuri de petrol aproape care ies la suprafaţă. Cum trebuie să plătească, părăsesc puţul. Sub motivul că e criza din Ucraina poate apărea un haos cu sonde peste tot. Autorizaţie de construire temporară - cum mai scoţi o sondă care este băgată în pământ? Uitaţi-vă cu atenţie la această ordonanţă, nu există în niciun stat al UE. Nu hăituim proprietarul de teren, neconsiderându-i drepturile.

- Eu am cumprat de la un italian care a dat, în medie, 2.300 de euro pe hectar, eu i-am dat 4.500. Aş putea să-l dau cu 7.000.

" Media producţiei la nivel naţional abia ajunge la 3.000 de kg, faţă de Franţa, de exemplu, care ajunge la 7.000. Consecinţa: producţia agriculturii este doar 50% din economie", a declarat joi Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), la Conferinţa naţională a agricultorilor 2014.

×