x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oman a mediat un schimb de prizonieri între Suedia și Iran

Oman a mediat un schimb de prizonieri între Suedia și Iran

de Redacția Jurnalul    |    15 Iun 2024   •   23:40
Oman a mediat un schimb de prizonieri între Suedia și Iran
Sursa foto: pixabay.com

Suedia și Iran au făcut, sâmbătă, un schimb de prizonieri. Acordul a fost mediat de Oman. Suedia a eliberat un fost oficial iranian condamnat pentru rolul său într-o execuție în masă din anii 1980, în timp ce Iranul a eliberat doi suedezi.

Schimbul de prizonieri a fost mediat de Oman.

„Cele două părți au convenit asupra unei eliberări reciproce, cei eliberați au fost transferați de la Teheran și Stockholm”, se arată într-un comunicat citat de Reuters.

Suedia l-a eliberat pe fostul oficial iranian Hamid Noury care a fost condamnat pentru rolul său la execuția în masă a prizonierilor politici în Iran în 1988. Acesta se va întoarce în Iran în câteva ore, au anunțat iranienii.

Premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat și el că Johan Floderus și Saeed Azizi, care au fost arestați în Iran, se află într-un avion care se îndreaptă către Suedia.

„Iranul i-a folosit pe amândoi ca pioni într-un joc cinic de negocieri cu scopul de a-l elibera pe cetățeanul iranian Hamid Noury din închisoarea din Suedia. El este condamnat pentru crime grave comise în Iran în anii 1980. În calitate de prim-ministru, am o responsabilitate specială pentru siguranța cetățenilor suedezi. Prin urmare, guvernul a lucrat intens la această problemă, împreună cu serviciile de securitate suedeze care au negociat cu Iranul", a spus Kristersson.

Floderus, un angajat al Uniunii Europene, a fost arestat în Iran în 2022 fiind acuzat de spionaj pentru Israel și „corupție pe pământ”, o infracțiune care poate duce la pedeapsa cu moartea. Saeed Azizi, cu dublă cetățenie suedeză-iraniană, a fost arestat în Iran în noiembrie 2023, din motive considerate „nedrepte” de autoritățile din Suedia.

×
Subiecte în articol: iran suedia oman schimb prizonieri