Dosarul ALRO răbufneşte din dulapul cu “scheleţi” al preşedintelui. Naiva Nuţi, dorind să lovească în Tăriceanu cu bileţelul roz, uită ce duhori emană din înregistrările făcute de DNA pentru favorizarea ruşilor pe care îi dirijau Stolojan, Cocoş şi Udrea prin catacombele de la Cotroceni. Codruţ Şereş, ministrul Economiei pe atunci, întreba unde a rămas valiza cu milioanele de dolari a ruşilor. A fost obligat să demisioneze şi i s-au înscenat dosare de trădare şi spionaj.
Deşi face mare agitaţie cu un bileţel roz care s-a făcut galben de când a fost scos de la naftalină, Elena Udrea uită că şi Traian Băsescu a fost acuzat de trafic de influenţă în favoarea unor grupuri de interese. Revoltată că Parlamentul va adopta declaraţia prin care îi cere preşedintelui Traian Băsescu să demisioneze din cauza scandalului Mircea Băsescu-Bercea Mondial, şefa PMP şi-a mobilizat ieri parlamentarii să boicoteze şedinţa plenului, afişându-se cu un mare bileţel roz menit să-i bată obrazul celui care a propus cererea de demisie a şefului statului: Călin Popescu Tăriceanu. Asta după ce, cu o zi înainte, Udrea a depus o plângere penală la DNA împotriva lui Tăriceanu, acuzându-l că, pe când era premier a făcut trafic de influenţă în favoarea lui Dinu Patriciu, pentru că i-a cerut, în 2007, preşedintelui Băsescu să intervină în justiţie pentru omul de afaceri.
În 2006 însă, Traian Băsescu semna o rezoluţie în care îi cerea fostului ministru al Economiei Codruţ Şereş să intervină în favoarea companiei Marco - care deţine Alro Slatina."Rog analizaţi scrisoarea şi dispuneti măsuri în conformitate cu interesele Guvernului şi, dacă este posibil, şi cu interesele economiei naţionale", scria şeful statului în rezoluţie, documentul fiind datat 17.04.2006, când Alro voia energie ieftină.
Documentul a fost făcut public de preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu. "Îl acuz public de trafic de influenţă. Avem un document, o rezoluţie semnată Traian Băsescu prin care îi solicită fostului ministru Şereş să intervină în favoarea unor grupuri de interese. Acesta este moralul Traian Băsescu, omul drept, cinstit, care vede peste tot interese numai în ograda sa, nu", declara Dan Voiculescu, în ianuarie 2007, într-o conferiţă de presă.
Liderul conservator i-a cerut şefului statului să explice românilor de ce a intervenit în favoarea anumitor grupuri de interese şi l-a acuzat de minciună şi făţărnicie. “Dacă Băsescu nu consideră act de normalitate biletul lui Tăriceanu, atunci şi acest act întruneşte condiţiile penale. Să judecăm pe toţi cu aceeaşi unitate de măsură”, a mai spus Dan Voiculescu.
Traian Băsescu nu a dat nici o explicaţie, aşa cum i s-a cerut, ci a dezminţit, Preşedinţia transmiţând că este vorba despre o “procedură uzuală”.
Trafic de influenţă în favoarea ALRO Dosarul ALRO a fost pus la dospit şi curăţat de probele care incriminau implicarea Administraţiei Prezidenţiale şi a unui grup de interese pentru favorizarea investitorilor ruşi care cumpăraseră ALRO Slatina. Ruşii erau disperaţi să maximizeze profitul prin accesul la energie ieftină. “Băieţii deştepţi” aveau însă carnetul de dans complet, aşa încât ruşii au învăţat “cum e mersul”. Ei trebuiau să ajungă la Cotroceni, cât mai sus, de unde să vină ordinul de acces la sursa ieftină de energie.
Elena Udrea era consilierul de suflet al preşedintelui Băsescu, Theodor Stolojan avea inima deschisă spre investitorii ruşi, iar Dorin Cocoş ştia ca nimeni altul unde trebuie să parchezi interesele. Interceptările din dosarul ALRO arătau circuitul traficului de influenţă pe aceşti stâlpi ai regimului. Problema însă se înţepenea la ministrul Economiei, Codruţ Şereş, care nu putea favoriza un mare consumator de dragul intereselor ilegale.
Traian Băsescu intervine însă pentru a deschide calea ruşilor cu o rezoluţie pusă pe memoriul ALRO. El arată acum, după atâţia ani, implicarea grupului de la Cotroceni pentru a impune măsuri economice în afara cadrului legal. Procurorii DNA au avut mare grijă să şteargă urmele acestui circuit infracţional. Mai mult, Codruţ Şereş şi Partidul Conservator au fost nevoiţi să iasă din coaliţia de guvernare.
Împotriva lui Şereş, s-a dezlănţuit cu forţă maşina de represiune, mai ales după ce el a întrebat unde s-au oprit valizele cu milioane de dolari cărate de investitorii estici prin Bucureşti.