x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine câștigă dacă România pierde șefia Europei

Cine câștigă dacă România pierde șefia Europei

de Gabriela Antoniu    |    19 Noi 2018   •   08:30
Cine câștigă dacă România pierde șefia Europei
Sursa foto: ENZO-ZUCCHI

Treziţi în al doisprezecelea ceas, politicienii români încearcă să îngroape securea războiului şi să ajungă la un consens pentru a proteja România în perspectiva preluării preşedinţiei rotative a UE. Chiar şi aşa, planul unor puteri europene ca României să i se amâne preluarea preşedinţiei UE merge înainte. Scopul acestuia ar fi ca România să fie folosită ca exemplul negativ pentru a descuraja orice tentativă de rebeliune în interiorul UE, după modelul Ungariei, Poloniei sau Italiei.

 

La începutul săptămânii trecute, premierul Finlandei,Juha Sipilä, şi-a exprimat disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să preia preşedinţia rotativă a UE  de la 1 ianuarie 2019, în locul României. Declaraţia oficialului finlandez venea după ce preşedintele Klaus Iohannis, afirmase că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului UE, în contextul demisiei lui ministrului delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu. Spre sfârşitul săptămânii a izbucnit scandalul asistentelor medicale române din Suedia, care, chiar dacă aveau diplome valabile, nu făcuseră o oră de şcoală. Deşi aparent fără legătură, cele două momente ar face parte dintr-un plan de discreditare a României astfel încât ţara noastră să nu preia preşedinţia UE de la 1 ianuarie, susţin surse politice. Conform surselor citate, din conspiraţie ar face parte şi Austria, ţară care deţine în prezent preşedinţia UE, şi ai căror politicieni şi-au exprimat încă din vară rezervele faţă de deţinerea preşedinţiei semestriale a UE de către România. Reacţia acestora venea după mitingul din 10 august, când jurnalişti ai televiziunii de stat austriece au fost agresaţi de jandarmi la Bucureşti.

Informaţii despre posibilitatea ca României să i se amâne dreptul de a prelua preşedinţia UE au mai apărut în această toamnă, în contextul revocării şefei DNA, Codruţa Kovesi, şi a ameninţărilor coaliţiei PSD-ALDE privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Iohannis.

“Analistul politic Ion Cristoiu a declarat pentru Jurnalul că scenariul privind amânarea României la preşedinţia UE ar avea şi binecuvântarea mai marilor Comisiei Europene. “Dacă se vor continua aceste atacuri împotriva României, ele vor fi un argument teribil pentru eurosceptici. În campaniile din occident se va spune . Aici este ceva în neregulă. Normal ar fi fost ca ei să înceteze şi să nu facă Rezoluţia contra României în Parlamentul European, propusă de şefii grupărilor politice. MCV, care depinde de Comisie, este de o brutalitate ieşită din comun, în loc să fie un text  minim corect. Ceea ce dă de gândit. Înseamnă că există un scenariu ca României i se ia Preşedinţia. Noi am intrat deja în linie dreaptă. Tot ce se întâmplă acum cu imaginea României în UE, imagine întreţinută de Comisia Europeană, presă şi unele cancelarii europene, curge în defavoarea Uniunii dacă i se ia preşedinţia României. Cred că este un scenariu pentru că premierul Finlandei nu-şi putea permite să spună că e gata preia în locul României. Diplomatic era să spună că nu şi că România e capabilă să preia preşedinţia şi, pe de altă parte,  se putea gândi în orice moment că vine de la Juncker, de la UE un punct de vedere foarte dur. La asta se adaugă povestea din Suedia, o făcătură care să arate ce înseamnă România şi acel reportaj al televiziunii de stat austriece difuzat zilele acestea, tema fiind că nu putem să preluăm preşedinţia UE”, a explicat Ion Cristoiu.  

 

“Scenariul amânării României de la preluarea Preşedinţiei rotative a UE este cu două tăişuri. În sensul ăsta spun că vor face pe dracu în patru ca să ne-o ia. Nu cred că sunt atât de inconştienţi să nu-şi dea seama. De regulă, când se intră în linie dreaptă pentru preluarea preşedinţiei, Uniunea a încetat atacurile, cum a fost în cazul Bulgariei”- Ion Cristoiu.

 

Declaraţiile preşedintelui Iohannis că România nu e pregătită să preia preşedinţie rotativă a UE a dat apă la moară celor care vor să ne ţină pe tuşă

Interesul lui Iohannis

Ion Cristoiu spune că scenariul amânării preluării preşedinţiei UE de către România este alimentat şi pe plan intern: “ Dacă ne gândim la interese, vom vedea că şi Klaus Iohannis, şi Opoziţia au un mare interes ca noi să pierdem preşedinţia. Pentru că ar urma o manipulare de genul . Din acest punct de vedere, primul care are interes, interesul numărul 1, este Klaus Iohannis. Iată că în bătălia internă dacă ni se ia preşedinţia ar fi o lovitură cumplită pentru PSD, ba chiar şi o posibilitate de a anima strada. Dacă vreţi vă dau de acum titlurile: , , < Unic în lume >. Nu-l văd eu pe Klaus Iohannis gândind altfel decât ce bine ar fi dacă ni s-ar lua preşedinţia. Plus că i s-ar lua preşedinţia lui Dăncilă”

Exerciţiu de autoritate

“Birocraţii de la Bruxelles se confruntă cu o veritabilă rebeliune, inclusiv în Occident. Orice încercare de a da una pe spinare Italiei sau Poloniei ar provoca o reacţie foarte dură din partea liderilor ţărilor respective. Şi ca să se vadă că şefii UE mai sunt şefi e nevoie de un exerciţiu de autoritate pe seama României pe care ei o consideră proasta Europei.Totodată, ar fi şi un semnal către ţările rebele sau cele care vor să se răscoale că vor fi foarte duri cu ele”, a explicat Ion Cristoiu interesele pe plan extern ale amânării preluării Preşedinţiei UE de către România.

 

×