x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine este atletul uns de Dragnea la comisia SRI

Cine este atletul uns de Dragnea la comisia SRI

de Marius Gîrlașiu    |    15 Sep 2017   •   10:54
Cine este atletul uns de Dragnea la comisia SRI

Liviu Dragnea l-a uns pe senatorul PSD Claudiu Manda la conducerea Comi­siei pentru controlul SRI, funcţie rămasă fără titular după eliminarea baronului Adrian Ţuţuianu. Claudiu Manda este sublocotenent MAI în rezervă și finul lui Valeriu Zgonea, fostul preșe­dinte al Camerei Deputaților.

Noul preşedinte al Comisiei pentru controlul SRI, senatorul Claudiu Manda, a fost multă vreme una dintre figurile de rang secund din PSD. Alesul doljean a profitat însă de rela­ţiile cu greii partidului şi s-a înşurubat pe nesimţite în prima linie a politicii româneşti. Potrivit site-ului personal, ascensiunea sa politică „a fost una continuă, dar nu uşoară, trecând la un nivel superior numai după ce a fost acumulată suficientă experienţă pentru noua funcţie”. Aşa a ajuns Claudiu Manda din director al Casei de Cultură a Studenţilor din Craiova (2003-2004), deputat PSD în trei legislaturi şi vicepreşedinte al Senatului în actualul mandat. Noul şef al Comisiei SRI este finul fostului preşedinte al Camerei Deputa­ţilor, Valeriu Zgonea, exclus din PSD după ce i-a sugerat lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate din cauza condamnării penale. Zgonea şi fosta sa soţie, Cristina, sunt naşii de cununie ai senatorului PSD. De altfel, într-o şedinţă a Camerei Depu­taţilor din iunie 2013, după ce Valeriu Zgonea i-a acordat cuvântul, Manda şi-a început intervenţia în plen cu „Mulţu­mesc, naşule!”. Întrebat ulterior de jurnalişti, Manda s-a justi­ficat pe holurile Parlamentului: „Păi nu-i normal să-i spun aşa dacă el m-a cununat?”. În aprilie 2013, Manda a fost ales preşedinte al PSD Dolj cu spri­jinul lui Valeriu Zgonea şi al Olguţei Vasilescu, primarul Craiovei de la acea vreme. Pesedistul a fost, atunci, singurul candidat pentru şefia filialei judeţene. În prezent, potrivit presei de cancan, Claudiu Manda este partenerul de viaţă al ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu. Senatorul este divorțat și are un copil din căsătoria anterioară.

Respins de Băsescu în 2014

Potrivit CV-ului, Manda este sublocotenent MAI în rezervă, absolvent al Colegiului Naţional de Informaţii (2011) şi al Colegiului Naţional de Apărare (2005), fiind doctorand în Management al Universităţii Valahia din Târgovişte. Manda a absolvit în 1998 Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Craiova, secţia contabilitate şi informatică de gestiune, iar ulterior, s-a speci­alizat în management politic la Şcoala Academică Postuniver­sitară „Ovidiu Şincai” (2003). Senatorul şi-a început ascensi­unea politică încă din timpul facultăţii, ca şef al cabinetului parlamentar al fostului deputat PDSR Mihai Nicolescu. A fost apoi consilier local la Craiova (2000-2004), director adjunct cu probleme de tineret în cadrul Direcţiei pentru Tineret şi Sport a judeţului Dolj (2001-2003) şi Director la Casa de Cultură a Studenţilor (2003-2004). În 2004 a făcut saltul în politica mare, fiind ales pentru prima dată deputat în Parlamentul Româ­niei. În vara lui 2014, premierul Victor Ponta îl propunea pe Claudiu Manda pentru funcţia de ministru al Bugetului, însă nominalizarea sa a fost respinsă de preşedintele Traian Băsescu. „Cea mai complexă experienţă a domnului Manda este legată de funcţia de director la Casa Studenţilor din Craiova. Oameni buni, singurul calcul economic care se face acolo e eventual valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă”, reacţiona Băsescu la acea vreme. Între 1995 şi 2001, Manda a fost contabil şi director economic la o societate cu profil vânzări en gros şi en detail de produse agroalimentare.

Prima misiune: audierea lui Daniel Dragomir

Liviu Dragnea i-a trasat lui Claudiu Manda primele sale obiective în calitate de şef al Comisiei pentru controlul SRI. În primul rând, audierea fostului colonel SRI Daniel Dragomir, ex-adjunct al lui Florian Coldea, care susţine că SRI făcea rechi­zitoriile pentru procurorii DNA şi stabilea completele de judecată. „Acuzaţiile sunt unele destul de grave, rămâne să vedem dacă domnul Dragomir se va prezenta la comisie şi ce documente va prezenta comisiei”, a spus Manda. În plus, Comisia SRI va verifica şi numirea procurori­lor-şefi de Parchete în 2013, în perioada în care Traian Băsescu era preşedinte, iar Victor Ponta era premier şi ministru interimar al Justiţiei.

 

Înjură cu greșeli gramaticale

În decembrie 2015, deputatul Claudiu Manda a fost protago­nistul unui episod jenant după ce l-a înjurat ca la uşa cortului pe un român stabilit în Marea Britanie. Conversaţia dintre cei doi s-a desfăşurat pe Facebook. „Ce tare te dai de la distanţă”, i-a scris pesedistul, în privat, unui român care comentase la o postare. „Vrei să ne întâlnim?”, i-a răspuns acesta, moment în care Manda a dat măsura talen­telor sale gramaticale: „Băgaţi-aş p..a în mă-ta. Oricând”. Întrebat dacă aşa vorbeşte un ales al poporului, Manda a continuat limbajul suburban: „Marş. Sunt dispus să cobor nivelul discuţiei până acolo jos la tine”.

Am încredere. Din câte ştiu, Claudiu Manda este un om aşezat, un om responsabil, un om tânăr cu gânduri bune. Liviu Dragnea, preşedinte PSD

Claudiu Manda este pasionat de atletism, fiind legitimat la clubul CSM Craiova. Politicianul participă constant la dife­rite concursuri de profil, iar Comisia Juridică a Senatului a decis în martie că Manda nu se află în incompatibilitate fiind în acelaşi timp parlamentar şi sportiv non-amator

×
Subiecte în articol: claudiu manda