x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş crede că Dragnea joacă teatru pentru voturi

Cioloş crede că Dragnea joacă teatru pentru voturi

de Marius Gîrlașiu    |    09 Noi 2016   •   12:43
Cioloş crede că Dragnea joacă teatru pentru voturi
Sursa foto: Steluta Popescu

Dacian Cioloş a anunţat ieri că Guvernul va contesta la Curtea Constituţională modificările aduse de Parlament ordonanţei de urgenţă 20/2016. Premierul îi suspectează pe social-democraţi că s-au folosit de pomenile electorale pentru a-şi asigura voturile românilor, chiar dacă în realitate nu şi-ar dori nici ei majorările salariale pe care le-au votat.

“Prima întrebare pe care mi-o pun este dacă PSD şi cei care au votat această lege chiar doresc majorările salariale pe care le-au votat. Constatăm că sunt mai multe încălcări ale legislaţiei şi ale Constituţiei, pe care nu e posibil să nu le fi conştientizat în momentul respectiv", a acuzat, voalat, Dacian Cioloş. Premierul a adăugat că "nu se poate ca parlamentarii să nu fi ştiut de existenţa Legii responsabilităţii fiscal-bugetare" potrivit căreia cu şase luni înainte de alegerile parlamentare "nu se mai adoptă acte normative care vizează măriri de salarii". Deşi liderul PSD Liviu Dragnea susţine că legea responsabilităţii fiscal-bugetare vizează doar Guvernul, premierul a precizat că legea se referă la “instituţiile publice”, iar Parlamentul este una dintre instutuţile publice. Un alt argument al premierului a fost acela că OUG 20/2016 a zăcut în Parlament câteva luni de zile, iar PSD ar fi avut suficient timp să o modifice până la votul de luni seară. Cioloş a evitat să comenteze scandalul votului din plenul Camerei, spunând doar că "e treaba Parlamentului, cu procedurile interne, să decidă dacă a fost cvorum sau nu”.

Azi se dezbate contestaţia

În schimb, liberalii au depus ieri la Biroul Permanent al Camerei o contestaţie prin care cer reluarea votului, în caz contrar ameninţând că vor depune plângere penală. Contestaţia PNL va fi discutată în şedinţa de azi a Biroului Permanent, acolo unde PSD deţine majoritatea. “PSD nu-şi doreşte aplicarea acestei legi, pentru că dacă şi-ar fi dorit aplicarea acestei legi în mod cert nu ar fi apelat la o ilegalitate pentru a o vota”, a transmis Alina Gorghiu. Şefa PNL a anunţat că liberalii vor depune în termen de două săptămâni un proiect de lege a salarizării unitare având în vedere că ''toate salariile trebuie mărite''. Tot ieri, deputatul independent Remus Cernea a anunţat că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva preşedintelui Camerei, Florin Iordache. “Ar fi trebuit să constataţi lipsa cvorumului şi să suspendaţi şedinţa. Articolul 129 din Regulament este explicit în acest sens. Din punctul meu de vedere, a fost un moment clar de abuz în serviciu”, a acuzat Cernea.


Klaus Iohannis, preşedintele României: Aceste lucruri se vor lămuri desigur între cei care trebuie să lămurească chestiunea, bănuiesc în Parlament. În ce priveşte legea, eu sunt pozitiv, aştept legea la promulgare.

×