x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Culmea politicii. USR acuză PSD că i-a “furat” ideea “fără penali în funcții”

Culmea politicii. USR acuză PSD că i-a “furat” ideea “fără penali în funcții”

de Ion Alexandru    |    04 Iul 2019   •   11:01
Culmea politicii. USR acuză PSD că i-a “furat” ideea “fără penali în funcții”

La doar o zi după ce un proiect de lege de revizuire a Constituției, asumat de Coaliția de guvernare, a fost depus în Parlament, USR își revendică paternitatea unora dintre modificările propuse și acuză  Partidul Social Democrat că a plagiat una dintre ideile care au stat, practic, la baza campaniei “fără penali în funcții publice”. Revizuirea Constituției, propusă de PSD și ALDE, intenționează ca, pe lângă introducerea interdicțiilor rezultate din răspunsurile la referendumul consultativ din 26 mai, să fie luate și alte măsuri de restrângere a unor drepturi electorale.

 

Stelian Ion, deputat USR, a acuzat, ieri, de la tribuna Parlamentului, că PSD a preluat textul din iniţiativa “Fără penali în funcții publice”. “Am observat că, dumneavoastră, colegii din PSD, aţi depus un proiect asemănător dar aţi adăugat ceva în plus. Acea funcţie copy-paste nu a funcţionat corespunzător. Aţi adăugat alegerea în organele autorităţilor publice centrale. Eu şi colegii mei am lucrat la acest text şi a fost preluată munca şi s-a adăugat un cuvânt care la CCR va invalida acel proiect de revizuire a Constituţiei,«Fără penali în funcţii public». Eu nu ştiu dacă aţi făcut-o intenţionat sau dintr-o eroare. În funcţiile autorităţilor publice centrale, aceşti conducători nu sunt aleşi, ei sunt numiţi. Cred că este o încercare de sabotare a iniţiativei «Fără penali în funcţii publice» sau e o gravă eroare. Să mergem pe varianta care a trecut deja de filtrul CCR", a precizat Stelian Ion.

 

Ciolacu: Orice parlamentar are dreptul la inițiativă

Concret, în propunerea de revizuire înaintată Parlamentului, PSD și ALDE a inserat o modificare potrivit căreia se urmărește interzicerea de a fi alese în funcții publice persoanele care au primit o condamnare definitivă la închisoare cu executare, până la intervenirea unei clauze care să înlăture efectele pedepsei. În replică, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, le atrage atenția celor de la USR că fiecare parlamentar are dreptul la inițiativă. Mai mult, ambele proiecte de lege, și cel al PSD-ALDE, și cel al USR urmează să ajungă la Biroul Permanent și, deocamdată, niciunul nu a intrat pe ordinea de zi. “Nimeni nu îngrădeşte alt proiect, pentru că în această lună va merge la CCR. Proiectul dvs nu intră astăzi, nici acest proiect nu intră astăzi, deci până pe 1 septembrie avem toate răspunsurile. Nu pot să nu depun un proiect legislativ pentru că dumneavoastră aveţi deja răspuns de la CCR. Dacă invocăm CCR numai când ne convine, nu e nicio problemă. Lăsaţi-ne dreptul de a avea iniţiative şi de a fi egali cu toată lumea”, a afirmat şeful deputaţilor, Marcel Ciolacu.

 

 

×