x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum au făcut primii bani politicienii care conduc România

Cum au făcut primii bani politicienii care conduc România

de Marius Gîrlașiu    |    07 Oct 2016   •   18:28
Cum au făcut primii bani politicienii care conduc România
Sursa foto: ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO

Chiar dacă politica le-a adus o viaţă plină de lux şi privilegii, mulţi dintre aleşii poporului au pornit în viaţă de la munca de jos. Ajunşi după ani buni, premieri, deputaţi sau senatori, câţiva dintre mai marii ţării şi-au câştigat cu greu existenţa în tinereţe.

Fiecare s-a descurcat cum a putut: Ponta a dormit în gara din Paris, Zgonea a fost lăcătuş mecanic, iar Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii antifumat, a lucrat ca vânzătoare.

În iunie 1990, la vârsta de 17 ani, liceanul Victor Ponta pleacă la Nancy într-o tabără şcolară la finalul clasei a 11-a. După trei săptămâni în Franţa, viitorul premier nu se mai întoarce acasă şi fuge la Paris. Şi-a câştigat existenţa strângând monedele uitate în cărucioare în gara din Paris.

„Ştiu că în primele zile a dormit în gară şi că se descurca cu ajutorul unor alţi români, că nu era el singurul, erau destui pe acolo, cu recuperararea acelor cărucioare de bagaje, care mulţi când ajungeau mai târziu la tren nu se mai duceau înapoi să-şi ia moneda şi ei se duceau şi îşi luau monedele”, povestea mama lui Victor Ponta într-un interviu televizat.

Mai târziu, liceanul Ponta s-a angajat într-o benzinărie, a lucrat la un supermarket şi apoi într-un fast-food parizian. S-a întors acasă după opt luni, a ratat jumătate din clasa a 12-a, fiind înscris direct în semestrul al doilea, ceea ce nu l-a împiedicat să intre apoi la Facultatea de Drept.

“Mama avea o veche prietenă la Paris şi am sunat-o a doua zi. Am constatat că nu o ducea deloc bine şi s-a speriat cumplit că o să stau pe capul ei, aşa că a facut mari eforturi să mă convingă să plec acasă”, povestea peste ani tânărul ajuns premier şi lider al celui mai mare partid din România.

Un alt greu din politica românească, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, recunoştea că în tinereţe a început de la munca de jos. „Colegul lui Mihai Viteazul” a lucrat pe vremuri ca lăcătuş mecanic. Un caz mai puţin cunoscut este acela al senatorului Dan Aurel Ioniţă, cel care până să ajungă în Parlament a lucrat ani buni pe postul de cofetar-patiser. Un alt senator afiliat grupului PSD, Ioan Iovescu, a lucrat pe vremuri ca instructor auto şi muncitor la Autobaza 4 din Lugoj.

De la fermă, în Casa Poporului

Fostul ministru pentru Dialog Social, deputatul PSD Aurelia Cristea, cea care şi-a atras antipatia fumătorilor după ce a iniţiat celebra lege anti-fumat, a pornit şi ea de la lingură în viaţă. Potrivit propriului CV, postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, înainte să-şi facă un nume în politica mare, Aurelia Cristea şi-a câştigat existenţa muncind ca simplă vânzătoare. În Parlamentul României există şi un fost şef de fermă, în persoana deputatului PSD de Bacău, Ion Melinte.

Din 1986 până în 1995, Melinte a condus activitatea a două ferme pomicole în comunele Vultureni şi Traian din judeţul Bacău. Un alt deputat pesedist, Octavian Petric, a lucrat la începuturi ca instalator şi şef de atelier, ocupându-se ulterior cu aprovizionarea.

Fost membru PP-DD, în prezent deputat independent de Diaspora, Mihai Aurelian a muncit pe brânci în Spania, ca orice român care alege calea străinătăţii. A lucrat în tâmplărie şi construcţii şi a ajuns la un moment dat să-şi câştige traiul ca vopsitor.

Victor Ponta, fost premier: M-am dus spre peron, am ieşit pe altă uşă şi am luat-o la picior cu rucsacul în spate spre ieşirea din oraş. Doar nu era sa fiu atât de aproape de Paris – oraşul la care am visat toata adolescenţa, şi să ratez ocazia.

×