x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum intră DNA în Anul Maimuței

Cum intră DNA în Anul Maimuței

de Dan Constantin    |    04 Ian 2016   •   10:19
Cum intră DNA în Anul Maimuței

Laura Codruța Kovesi poate să fie mulțumită de realizările instituției pe care o conduce. Anul încheiat a consemnat deschiderea unor dosare de rezonanță, cu acuze la adresa unor persoane din vârful puterii politice sau economiei. În acțiunile anticorupție, DNA s-a impus ca principala instituție angajată în acest front care reține interesul public și are sprijinul Ambasadei Statelor Unite. Sunt și opinii care consideră că metodele procurorilor sunt abuzive, iar unele persoane cercetate sunt selectate din motive politice. Un editorialist scria în New York Times că excesele au instalat o atmosferă orwelliană prin spectacolul cătușelor. Bilanțul pe 2015, prezentat în sinteză, arată că DNA a lucrat după metoda ,,punct ochit-punct lovit” . Horoscopul chinezesc anunță că ieșim din Anul Caprei de Lemn și intrăm în Anul Maimuței de Foc.

Vorbirea va fi rapidă, lingușitoare și alunecoasă în ANUL MAIMUȚEI, astfel încât se cuvine să fii în alertă în privința înșelătoriei și escrocheriei.

IANUARIE
Procurorii DNA încep anul în forță. Primul nume important din arhiva comunicatelor instituției este Tudor Chiuariu, senator, fost ministru al Justiției. În 10 ianuarie este pus sub control judiciar în dosarul retrocedărilor de păduri revendicate de un os domnesc - Sturdza Paltin. Companie selectă în cauză - Hrebenciuc, tată și fiu, prințul Paul, alţi parlamentari și magistrați acuzați sau martori. În 12 ianuarie este reținut fostul colonel Dragomir Daniel, care condusese în SRI serviciul antiterorism Ilfov. Colonelul lua șpagă de la regele puilor de Crevedia, un arab din zona de interes cu potențial terorist. Arabul a fost bun să dea probe și pentru condamnarea unei procuroare limbute de la Parchetul General, intrată în conflict cu Codruța Kovesi. Pe 21 este reținut și apoi arestat Cristian David. DNA reușea apoi să destructureze rețeaua infracțională a familiei - socrul Vlasov, cu fiica Ingrid și cumnatul Nedelcu. Lovitura lunii venea din afacerile lui Toni Greblă, judecător la Curtea Constituțională și crescător de struți mânați spre Rusia să spargă embargoul. Peste Elena Udrea vine un val de acuze dinspre dosarul Microsoft, iar fostul soț, Cocoș, apare ca placă turnantă a uriașei escrocherii de la ANRP.

FEBRUARIE
Se pun bazele erodării imaginii lui Victor Ponta. Încep percheziții pentru probarea infracțiunii de deturnare de fonduri europene în firmele cumnatului premierului. Este plimbată la DNA Ploiești mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum. În Adunarea de bilanț a DNA pe anul 2014, Codruța Kovesi raportează că au fost trimise în instanțe peste 1.000 de persoane, 35 de magistrați și s-au emis nouă cereri de arestare a parlamentarilor. ,,Pentru că anchetele noastre au atins zone ce păreau intangibile (...) am fost atacați în mod constant”, găsește explicația pentru criticile la adresa instituției. Continuă fără succes lupta pentru rearestarea Elenei Udrea, rămasă în control judiciar și liberă la declarații publice în tandem cu Traian Băsescu.

MARTIE
Luna mărțișoarelor cu cătușe pentru primarul care este, dar nu va mai fi - Marian Vanghelie și a ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov. Urmează un vodevil cu declarații despre o mită uriaşă, care depășește bugetul Primăriei Sectorului 5, și intrarea procurorilor DNA în lumea selectă a criticilor de artă, din care ies șifonați, în brațe cu tablouri false de mari maeștri. O mișcare eșuată - încercarea de arestare a Laurei Voicu, avocata cu o clientă celebră - Bica, șefa DIICOT. DNA intră într-un război al comunicatelor cu Parlamentul pe tema unor modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

APRILIE
Control judiciar pentru Scutaru George pentru luare de mită folosită în campania electorală din 2008. Scutaru a fost eliminat din poziția de consilier pentru securitate al președintelui Iohannis. Pe 29 aprilie este reținut directorul RAAPPS, pentru luare de mită. Știe tot despre devizele la lucrările de amenajare a reședinţelor oficiale ale demnitarilor. Va uita. DNA cere repetat, pe ton vehement, toate înscrisurile Senatului României legate de votul negativ pentru arestarea lui Dan Șova. Codruța Kovesi participă la Bruxelles la dezbaterea legată de efectele MCV. E de bine, să continue!

MAI
Luna Administrației locale. Sunt reținuți, arestați sau trimiși spre judecată primarii din Iași, Tulcea, Ploiești, Slatina și președinții de consilii județene Iași și Caraș-Severin. În ,,Lotul CNA” sunt inculpate Laura Georgescu și Narcisa Iorga, alături de împovăratul penal Pinalti. Dosarul ASF pendulează mereu în jurul arestatului de serviciu Carabulea.

IUNIE
Procurorul Uncheșelu dă lovitura în ziua de 5 – în dosarul Șova îl urmărește penal pe premierul Ponta. În câteva ore se succed anunțul DNA, depunerea moțiunii de cenzură a PNL pentru demiterea Guvernului și solicitarea președintelui Iohannis de demisie a premierului. Simple coincidențe! În 18 este reținut primarul Chiliman al Sectorului 1. Dragoș Băsescu, nepot prezi-dențial, scapă de arest cu o cauțiune de 10 mii lei la o cerere de șpagă de un milion de euro. Reținut primarul Brașovului.

IULIE
Lună de Cuptor pentru Emilian Eva, procuror DNA care a instrumentat farsa judiciară TELEPATIA, arestat pentru luare de mită, spălare de bani, fals în declarații. Arestarea lui Horia Simu, care a obținut de la ANRP despăgubiri prin drepturi litigioase în valoare de 128 milioane de euro. Reţinut și arestat Gabriel Berca, fost ministru de Interne și consilier prezidențial.

AUGUST
Concedii, șpriț de vară, cu reținerea ofițerilor care conduc Poliția județului Prahova. Rețineri cu flagrant a unei directoare din Ministerul Sănătății, surprinsă cu parfum în birou, și a directorului Spitalului de Urgență Ploiești.

SEPTEMBRIE
Marea captură - primarul general al Bucureștilor, Sorin Oprescu, reținut și arestat după un flagrant dezmințit chiar de Codruța Kovesi. A doua reținere a procuroarei Bica intră în rutină. La fel și schimbul de replici între Victor Ponta și DNA, judecat de Inspecția judiciară.

OCTOMBRIE
Lovitură la Apa Nova. Urmăriri penale ale directorilor francezi, dar și a companiei care reprezintă o multinațională de anvergură mondială. Percheziții cu mantă la Primăria Sibiului. Urmează dosarul Șelimbăr, cu prejudiciu de peste 120 milioane de euro. Reținere cu repetiție a berbantului de Iași, Nichita, și o cauțiune pe măsura poșetei penale a Elenei Udrea - două milioane de euro.

NOIEMBRIE
Luna tragediei Colectiv. DNA preia o parte a anchetei după ce președintele lansează sloganul CORUPȚIA UCIDE. Primarul Piedone, reținut de procurori, este eliberat de judecători. Radu Budeanu, implicat pe traseul circuitului fraudulos al energiei ieftine, uns cu șpăgi la Elena Udrea și preluări de acțiuni la Evenimentul zilei.

DECEMBRIE
Afacerea Ferma Regală scoate la iveală un mecanism transnațional de recuperări frauduloase de proprietăți. Protagoniști - Prințul Paul Lambrino, Remus Truică, Robert Roșu, Dan Andronic. În primă fază. În fine, DNA obține arestarea lui Dan Șova. Instanța, condusă de Livia Stanciu, nu o putea refuza pe Kovesi. Rarinca ne unește!

Momentele fierbinţi din 2015
Sentința rușinoasă a anului
Redeschiderea Procesului RARINCA prin contestarea în anulare a procurorior DNA a deciziei DEFINITIVE de achitare pronunțate de Curtea de Apel Bucureşti. Livia Stanciu, președinta ÎCCJ, s-a plâns la DNA că este șantajată de Rarinca pentru achitarea unei datorii de circa 300 de euro. Rarinca a stat în arest șase luni. Urmează plângerea la CEDO.

Declarația controversată a anului
SRI nu se mai retrage din câmpul tactic odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu, ci își menține interesul până la soluționarea definitivă a fiecarei cauze - dixit general Dumitru Dumbravă, Direcția juridică a SRI.

Evaporarea anului
La votul pentru cererile de reținere și arestare a Elenei Udrea, în noiembrie, au dispărut 22 de perechi de bile în timpul procedurii de vot secret. Lipsa a fost reclamată de comisia de numărare a bilelor.

Fuga anului
Florin Walter, cu afaceri de zeci de milioane în managementul deșeurilor menajere și fotbal, a dispărut din țară înainte de a fi anchetat de procurori într-o megaevaziune fiscală. A fost dat în urmărire internațională.
 

×