x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dacă nu e Cioloş, e Boc sau finul lui Băsescu

Dacă nu e Cioloş, e Boc sau finul lui Băsescu

de Marius Gîrlașiu    |    14 Sep 2016   •   14:39
Dacă nu e Cioloş, e Boc sau finul lui Băsescu
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

După ce s-au delimitat public de premierul Dacian Cioloş, liderii PNL caută în interiorul partidului variante pentru propunerea de premier. Pe lista scurtă a liberalilor se regăsesc câţiva dintre primarii care au performat în teritoriu, unul dintre ei urmând să fie alesul partidului pentru a prelua Palatul Victoria în cazul în care PNL va câştiga alegerile parlamentare şi va reuşi să facă majoritatea după alegerile din decembrie.

“Să ştiţi că nu stăm cu mâna întinsă la nimeni”, a fost mesajul transmis de conducerea PNL după refuzul premierului Dacian Cioloş, curtat instens de liberali pentru a se înscrie în partid şi a fi propunerea de premier după alegeri. Weekendul trecut, Vasile Blaga a tranşat discuţiile la Şcoala de Vară a tineretului liberal. “PNL este un partid puternic. Numai dintre oamenii care au performat în structurile locale putem avea desemnat un candidat de premier, că despre asta e vorba, despre candidat de premier propus preşedintelui, că dânsul îl va desemna până la urmă, din fiecare regiune istorică. Nu vom avea probleme aici”, a afirmat copreşedintele PNL la Eforie. Unul dintre primarii cel mai bine cotaţi în interiorul partidului este actualul edil al Aradului, Gheorghe Falcă, nimeni altul decât finul fostului preşedinte Traian Băsescu. La alegerile din iunie, Falcă a câştigat cel de-al patrulea mandat consecutiv de primar al Aradului, fiind unul dintre cei mai influenţi lideri ai fostului PDL şi cel mai longeviv primar al oraşului după 1989. După fuziunea celor două partide, Falcă a devenit preşedintele PNL Arad, iar pe vremea guvernării PNL a fost în cărţi pentru un post de ministru. De altfel, finul lui Băsescu a fost cooptat în echipa care va coordona campania pentru alegerile parlamentare, sub comanda lui Vasile Blaga.

Boc n-ar mai vrea

Un alt edil cu trecere în Modrogan este primarul din Oradea, Ilie Bolojan, cel care a câştigat în iunie cel de al treilea mandat la conducerea oraşului. Numit secretar general al partidului, Bolojan s-a retras din prim-plan după ce le-a propus liberalilor să-şi aleagă un conducător unic până la alegerile parlamentare. Bolojan s-a aflat printre cei care au condus campania pentru alegerile locale, voci din interiorul PNL cerându-i demisia după rezultatele din iunie, pe motiv că a neglijat campania din restul ţării, ocupându-se mai mult de propriul fief.

În calcule ar putea intra şi fostul premier Emil Boc, cel care a obţinut în iunie al patrulea mandat ca primar al Clujului. Alegerea lui Boc ar stârni însă discuţii aprinse din cauza apropierii de fostul preşedinte Traian Băsescu şi măsurile adoptate în timpul crizei. Luna trecută, Boc a propus salarii mai mari pentru primari şi abolirea pensiilor speciale, însă a negat categoric că ar mai fi tentat de scaunul de prim-ministru în contextul în care liberalii caută premierul în interiorul partidului. „Nici poveste, pe mine personal nu mă mai interesează, niciodată”, a declarat Boc la Liga Aleşilor Locali ai PNL de la finalul lunii august. Altfel, n-ar fi exclus ca liberalii să relanseze ca soluţie de avarie veşnica propunere a “premierului din umbră”, Cătălin Predoiu. Fostul ministru al Justiţiei va face şi el parte din echipa de campanie, alături de Blaga, Falcă, preşedintele CJ Ilfov Marian Petrache şi liderul PNL Sector 1, deputatul Mihai Voicu.

 

Alina Gorghiu, copreşedinte PNL: Orice nume pe care noi acum l-am vehicula sau orice nume cu care am veni ar fi mai bun decât un Ponta, Dragnea, care au problemele de credibilitate pe care le au. O să vedem probabil la începutul lunii octombrie dacă venim cu o propunere de prim-ministru sau nu.


 

Zegrean nu va fi pe liste pentru că e “băsist”

Reuniţi ieri în şedinţa comisiei de unificare, liderii PNL au decis să nu susţină candidatura fostului preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean la alegerile parlamentare pe motiv că fostul şef al CCR a rămas cu imaginea de apropiat al fostului preşedinte Traian Băsescu, cel care l-a numit în 2007 ca judecător al Curţii. Fost deputat PD şi senator FSN, Zegrean şi-a manifestat intenţia de a candida pe listele PNL din Bistriţa-Năsăud pentru un post de senator la alegerile parlamentare, însă fără a-şi depune în prealabil adeziunea de membru în partid, ci doar o scrisoare de intenţie. “Eu am spus că orice om care are experienţă la Curtea Constituţională are o plusvaloare la Comisia juridică, accentul pe care am vrut să-l pun a fost pe specializarea oamenilor care intră noi în comisii. Cu domnul Zegrean treaba este foarte simplă: nu-i membru PNL, nu poate fi parlamentar al PNL, ne-a comunicat şi filiala. Nu a fost decât o discuţie de 30 de secunde", a precizat Gorghiu, după şedinţa de ieri a Biroului Politic Naţional al PNL,

×