x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dezgroparea morţilor

Dezgroparea morţilor

de Gabriela Antoniu    |    03 Iun 2008   •   00:00
Dezgroparea morţilor

Ultimele date oficiale furnizate de BEC arată o răsturnare de situaţie la Primăria Capitalei: independentul Sorin Oprescu a trecut pe primul loc, luînd chiar un avans important faţă de contracandidatul său, pedelistul Vasile Blaga. Ca urmare, Blaga a dat drumul la cîini. Pardon, la buldogi! A început să-l atace pe Oprescu, dar nu cu proiecte pentru Bucureşti care să-ţi taie respiraţia, ci cu refrene vechi. Gen "Oprescu, omul lui Iliescu, care a distrus România cu mineriadele".

Buldogul schimbă doar stăpînul

Nici nu s-au terminat bine de numărat voturile la Capitală, că au şi început atacurile, semn că bătălia finală Oprescu – Blaga se anunţă extrem de disputată. Primul care a bătut gongul începerii campaniei electorale pentru turul al doilea a fost Vasile Blaga.

El l-a acuzat ieri pe Sorin Oprescu că se ascunde în spatele foştilor colegi de partid. "Pînă aseară, domnul Oprescu şi-a putut permite să inducă în eroare bucureştenii, declarîndu-se independent. De aseară este candidatul oficial de data aceasta al domnului Iliescu (...) Omul care a adus minerii în Bucureşti, Ion Iliescu, şi care a făcut atîta rău României vrea să obţină ce nu a obţinut niciodată. Vrea să obţină Bucureştiul prin Oprescu, care nu a vrut niciodată, la orice încercare am făcut în dezbaterile publice, să se delimiteze nici de Ion Iliescu, nici de mineriade. Aliaţii mei vor fi bucureştenii care înţeleg foarte clar că, votîndu-l pe Oprescu, îl aleg de fapt pe Iliescu şi tot sistemul pe care încă Iliescu îl reprezintă", a acuzat Blaga. O acuzaţie total neinspirată, dar care se vrea cu substrat şi cu bătaie lungă. Să reamintim. În bătălia televizată de joia trecută de la Pro TV, Oprescu l-a întrebat pe Blaga: "V-aţi asumat cu mîndrie statutul de buldog al lui Traian Băsescu. Aţi fost buldogul lui Ion Iliescu, apoi al lui Petre Roman. Dacă Traian Băsescu nu va mai fi preşedinte în 2009, al cui buldog veţi fi?". Blaga a răspuns că nu a fost niciodată buldogul lui Iliescu. "Mi-am dat seama ce hram poartă şi l-am părăsit cu grupul care a format PD în 1991. Dumneavoastră aţi venit la Iliescu după mineriade, după ce a nenorocit România", a răspuns Blaga. Astfel, el l-a asociat pe Oprescu cu Iliescu şi indirect cu mineriadele şi cu tot ce a însemnat rău în evoluţia ulterioară a României.

Spre deosebire de Oprescu, Blaga a simţit nevoia să se lepede de Iliescu, deşi a ajuns printre primii demnitari ai ţării şi graţie fostului preşedinte al României. Cu alte cuvinte, cine era preşedintele partidului care l-a făcut deputat pe Blaga în 1990? Ion Iliescu. După care mineriadă l-a părăsit Blaga pe Iliescu? După cea din 1990? Nici vorbă. După cea din 1991, care a dat jos Guvernul care l-a numit prefect de Bihor! În ce perioadă şi în care guverne a fost Blaga prefect de Bihor? În perioada 1991-1993. Din noiembrie 1992, de la învestirea noului guvern, Blaga a reprezentat la Bihor guvernul PDSR, condus de Nicolae Văcăroiu.

O retrospectivă a declaraţiilor din ultima perioadă arată că nu numai Vasile Blaga dă dovadă de oportunism politic în privinţa mineriadei, ci şi fostul său şef de partid, preşedintele Traian Băsescu.

BLAGA, PRECUM BĂSESCU. Astfel, după ce Băsescu l-a acuzat pe predecesorul său că este specialist în mineriade, Ion Iliescu i-a dat replica: "Pe vremea aceea, domnul Traian Băsescu era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, iar în 1991, la a doua mineriadă – cînd şi-a dat demisia Petre Roman – era ministrul Transporturilor. Aşa că se leapădă de propriul său trecut? Mie nu mi-e ruşine de trecutul pe care l-am avut şi înainte şi după 1989", a spus Iliescu. Şi el nu este singurul care declară că Băsescu a fost implicat decizional în mineriade. O astfel de declaraţie a fost făcută de fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, într-o discuţie la Realitatea TV cu Stelian Tănase: "Miron Cozma: Da, ordinele bineînţeles că au fost date de ministrul Transporturilor, care la ora aceea... Stelian Tănase: Cine era ministrul Transporturilor? Miron Cozma: Era Traian Băsescu. După aceea, de la guvern, Petre Roman cu Gelu Voican Voiculescu şi, bineînţeles, Iliescu, care... Or, eu, repet, atunci – sînt probe – mi-am asumat o mare responsabilitate, am mers la dispeceri, nu vă spun că am avut o discuţie mai dură cu dispecerii şi am luat radiotelefonul pe care se aude toată Valea Jiului, toate dispeceratele de la toate unităţile miniere aud acel telefon, şi am dat ordin să nu se mai scoată minerii din subteran, pentru că sindicatul nu este de acord cu plecarea minerilor. Şi am încercat oprirea... dar domnii primi de la Bucureşti trimiseseră deja trei trenuri în Gara Petroşani, şi am plecat...". Că Traian Băsescu a dirijat trenurile în timpul mineriadei din iunie 1990 a afirmat-o public şi vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu. "Este un sacrilegiu să-l auzi pe Traian Băsescu, cel care a dirijat trenurile cu mineri la 14-15 iunie 1990, cîntînd imnul golanilor din Piaţa Universităţii. Pentru a-şi menţine însă scaunul de preşedinte, Traian Băsescu este în stare de orice compromis", a spus Ruşanu. Un alt membru marcant al PD-L care aruncă acum cu pietre este prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan. Nimeni altul decît cel care a fost ministrul Finanţelor şi prim-ministru în perioada 28 iunie 1990-16 octombrie 1991.

REPLICĂ. Afirmaţiile democrat-liberalilor, prin care încearcă să-l lege de mineriade, l-au determinat pe Oprescu să iasă la contraatac. "Spre deosebire de Vasile Blaga, care era implicat politic, eu nu eram implicat în nici o poziţie publică, în nici un partid. (...) Am fost în ’90 şi ’91 unul dintre zecile de medici care şi-au făcut datoria şi i-au tratat pe cei bătuţi de mineri. Am în staff-ul meu oameni care au fost bătuţi de mineri şi am susţinători victime ale mineriadelor. (...) Nu mai încercaţi să mă loviţi cu manta", a afirmat Oprescu. El a mai spus că a fost sfătuit de o doamnă în vîrstă să nu mai răspundă la provocările legate de trecut, de preşedintele Iliescu, de primul-ministru Stolojan, de preşedintele Constantinescu. "Eu nu lupt cu ei, pentru ei, cu stafiile lor sau pentru stafiile lor. Eu lupt doar cu maşina de partid Blaga-Videanu", a spus Oprescu. El a ţinut să condamne public mineriadele din 1990, 1991 şi 1999, evenimente care "au dat ceasul înapoi României".

 

 

Structură

Componenţa Guvernului Roman (28 iunie 1990 – 16 octombrie 1991):

Petre Roman – prim-mi­nistru (28 iunie-26 septembrie)

Theodor Stolojan – prim-mi­nistru (1 octombrie-16 octombrie 1991)

Adrian Severin – ministrul asistent al primului-ministru pentru reformă şi relaţia cu Parlamentul

Anton Vătăşescu – minis­trul de stat, însărcinat cu activitatea industrială şi comercială (28 iunie 1990 – 30 aprilie 1991)

Eugen Dijmărescu – mi­nistru de stat însărcinat cu orientarea economică (28 iunie 1990 – 16 octombrie 1991)

Ion Aurel Stoica – ministrul de stat însărcinat cu calitatea vieţii şi protecţia socială (28 iunie 1990 – 30 aprilie 1991),

Dan Mircea Popescu – mi­nistrul de stat însărcinat cu calitatea vieţii şi protecţia socială (30 aprilie-16 octombrie 1991)

Doru Viorel Ursu – ministru de Interne

Adrian Năstase – ministru de Externe

Theodor Stolojan – ministrul Finanţelor (28 iunie 1990 – 30 aprilie 1991)

Eugen Dijmărescu – mi­nistrul Economiei şi Finanţelor (30 aprilie 1990 – 16 octombrie 1991)

Victor Babiuc – ministrul Justiţiei

Andrei Pleşu – ministrul Culturii

Gheorghe Ştefan – ministrul Învăţămîntului şi Ştiinţei

Victor Athanasie Stăn­culescu – ministrul Apărării Naţionale (28 iunie 1990 – 30 aprilie 1991)

Niculaie Spiroiu – ministrul Apărării Naţionale (30 aprilie – 16 octombrie 1991)

Victor Athanasie Stăn­culescu – ministrul Industriei (30 aprilie – 16 octombrie 1991)

Mihai Zisu – ministrul Resurselor şi Industriei (28 iunie 1990 – 30 aprilie 1991)

Ioan Şipu – ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare

Andrei Chirică – ministrul Comunicaţiilor

Constantin Fota – minis­trul Comerţului şi Turismului

Doru Pană – ministrul Transporturilor

Traian Băsescu – ministrul Transporturilor (30 aprilie – 16 octombrie 1991)

Valeriu Eugen Pop – mi­nistrul Mediului

Bogdan Marinescu – mi­nistrul Sănătăţii

Cătălin Zamfir – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale(28 iunie 1990 – 30 aprilie 1991)

Mihnea Marinache – mi­nistrul Muncii şi Protecţiei Sociale (30 aprilie – 16 octombrie 1991)

Bogdan Niculescu Duvăz – ministrul Tineretului şi Sportului (28 iunie 1990 – 30 aprilie 1991)

Radu Berceanu – ministrul Tineretului şi Sportului(30 aprilie – 16 octombrie 1991)

Ion Aurel Stoica – ministru fără portofoliu (30 aprilie – 16 octombrie 1991)

Valeriu Pescaru – mi­nistrul însărcinat cu Bugetul în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (30 aprilie – 16 octombrie 1991)

Romulus Neagu – secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe

Andrei Şugulea – secretar de stat la Ministerul Învăţămîntului şi Ştiinţei

×