x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea, Iohannis şi americanul. Sorin Moisă premier?

Dragnea, Iohannis şi americanul. Sorin Moisă premier?

de Marius Gîrlașiu    |    27 Oct 2016   •   11:48
Dragnea, Iohannis şi americanul. Sorin Moisă premier?
Sursa foto: Aurore BELOT

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm şi preşedintele Klaus Iohannis au lansat ieri un atac concertat la adresa lui Liviu Dragnea, dând de înţeles că liderul PSD nu are nicio şansă să ajungă premier după alegeri, din cauza condamnării la închisoare cu suspendare din dosarul Referendumul. Social-democraţii s-au repliat imediat şi au lansat “pe surse” varianta de rezervă. Europarlamentarul Sorin Moisă, fost adjunct al lui Dacian Cioloş la Bruxelles, ar putea fi propus pentru Palatul Victoria dacă PSD şi ALDE vor face majoritatea.

Şeful diplomaţiei americane în România a sugerat că visul lui Liviu Dragnea de a ajunge premier nu este văzut cu ochi buni la Washington din cauza condamnării definitive din dosarul Referendumul. Liderul PSD mai are o problemă penală: este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual în dosarul fostei sale soţii, iar cazul se judecă deja pe fond la Curtea Supremă. “O voi spune simplu şi direct: susţin pe deplin mesajul lui Iohannis împotriva unui premier condamnat pentru corupţie”, a anunţat ambasadorul SUA Hans Klemm într-un interviu pentru news.ro. În acelaşi timp, preşedintele Klaus Iohannis a lansat un atac decisiv la adresa şefului PSD, care marţi îl făcuse “mincinos”. Fără a-i pronunţa numele, Iohannis a repetat că nu are de gând să nominalizeze un premier “penal” indiferent de rezultatul alegerilor. “Cu toţii am citit că se fac angajări pentru paznici sau pentru agenţi de pază, cum se spune mai nou. Păi, iată, de fiecare dată când se angajează agenţi de pază prima condiţie e să nu aibă cazier, adică să nu fie penali. Păi, cum ne imaginăm că ţara va fi păzită de unul cu dosar penal? Este absolut inimaginabil, este o condiţie minimală şi nu am absolut deloc de gând să renunţ la ea", a asigurat şeful statului într-un interviu online. "Îl felicit pe preşedintele Iohannis pentru sprijinul foarte puternic şi constant pentru lupta anticorupţie a României. Îl felicit şi pentru încurajarea alegătorilor şi a partidelor de a aduce la putere un Guvern integru şi competent, fără probleme de corupţie", a sunat replica ambasadorului Hans Klemm.

Moisă a fost secundul lui Cioloş

Social-democraţii au reacţionat rapid în faţa ofensivei americane şi au aruncat “pe surse” varianta de rezervă în cazul în care coaliţia PSD-ALDE va forma majoritatea şi va avea prima opţiune pentru Palatul Victoria. Astfel, “renegatul” Dragnea ar vrea să-i dea şah mat lui Iohannis cu o “propunere de nerefuzat”, în persoana unui premier cu CV-ul imaculat şi care n-ar mai putea fi refuzat atât de uşor la Cotroceni. Surpriza pregătită în laboratoarele din Kiseleff este transferul unui premier de la Bruxelles, iar numele luat în calcul este cel al europarlamentarului Sorin Moisă. Prieten bun cu Liviu Dragnea, Moisă este fostul director adjunct de cabinet al premierului Dacian Cioloș, de pe vremea când acesta era comisar european pentru agricultură. Social-democraţii cred că europarlamentarul ar fi o variantă imposibil de refuzat de către președintele Iohannis în condiţiile în care are cazierul curat şi experienţă însemnată la nivel european. De profesie economist și doctorand în Relații Internaționale la Universitatea Oxford din Marea Britanie, Sorin Moisă a ocupat, din februarie 2010, funcția de Director de Cabinet adjunct al Comisarului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș.

Potrivit descrierii de pe site-ul PSD, europarlamentarul Sorin Moisă “are o experiență importantă în mediul politic instituțional european la nivel înalt (Comisia Europeană, Consiliul de miniștri, Parlamentul European). A contribuit direct la apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, la liberalizarea pieței UE a vinurilor pentru Republica Moldova, precum și la integrarea economiei Republicii Moldova cu economia europeană. A elaborat, împreună cu partenerii de lucru, un proiect pentru relansarea pomiculturii din România, finanțat prin fondul de dezvoltare rurală. A coordonat soluționarea a numeroase dosare importante pentru România, aflate pe agenda de lucru a Comisiei Europene. A reprezentat Comisia Europeană în numeroase misiuni europene și internaționale și a coordonat negocieri importante”.

 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Aceşti oameni, în loc să înţeleagă că societatea doreşte partide curate, au devenit foarte nervoşi, fiindcă dreptatea, justiţia se apropie de ei şi îi descoperă. Aceste persoane urmărite penal şi condamnate penal nu au ce să caute în conducerea partidelor şi în conducerea instituţiilor statului

×