x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis cedează şefia SIE omului lui Dragnea

Iohannis cedează şefia SIE omului lui Dragnea

de Adrian Ilie    |    15 Iun 2018   •   09:10
Iohannis cedează şefia SIE omului lui Dragnea

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului o scrisoare prin care anunţă că îl propune pe Gabriel Vlase pentru conducerea Serviciului de Informaţii Externe, Vlase fiind, actualmente vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor din partea PSD. Propunerea lui Iohannis pune capăt interimatului de aproape doi ani de la conducerea SIE, fostul director Mihai-Răzvan Ungureanu demisionând în septembrie 2016.

Deşi o prezenţă mediatică discretă, cariera politică a lui Gabriel Vlase a fost în ascensiune continuă, iniţial sub aripa protectoare lui Viorel Hrebenciuc. În 2004 a devenit deputat, la vârsta de 33 de ani. La scurtă vreme după intrarea în Parlament a absolvit Colegiul Naţional de Apărare urmând apoi cursurile Academiei Naţionale de Informaţii, unde şi-a obţinut şi titlul de doctor, în 2010. A fost familiarizat cu activitatea Serviciului de Informaţii Externe în legislatura 2008-2012 când a condus Comisia parlamentară de control al SIE. În 2016 a devenit vicepreşedinte al PSD şi preşedinte executiv al PSD Bacău. Nominalizarea lui Vlase pare surprinzătoare în contextul în acesta este considerat unul dintre oamenii apropiaţi lui Liviu Dragnea. De altfel, partidele de opoziţie au reacţionat prudent la surpriza pe care le-a făcut-o Iohannis. „Sunt convins că preşedintele a avut considerente extrem de solide şi că a fundamentat această decizie foarte bine (...) Îl cunosc pe domnul Vlase, nu este cel mai mare rău posibil din PSD”, a spus Orban. Totuşi, liberalul a precizat că PNL îşi va stabili poziţia faţă de propunerea preşedintelui în forurile de conducere.

USR comentează de pe margine

USR susţine explicit că preşedintele a cedat pentru a bloca numirea lui Claudiu Manda la conducerea Serviciului de către Călin Popescu-Tăriceanu, în eventualitatea în care Iohannis ar fi suspendat şi preşedintele Senatului i-ar fi luat locul. „Propunerea lui Gabriel Vlase la conducerea SIE este o cedare tactică din partea preşedintelui care, sperăm că va opri planurile iresponsabile de suspendare ale liderilor PSD”, susţin cei de la USR care cred că decizia lui Iohannis reprezintă o concesie făcută PSD pentru a împiedica o suspendare care ar putea aduce demiterea imediată a Codruţei Kovesi şi promulgarea legilor Justiţiei şi Codurilor Penale.

Gabriel Vlase a fost protagonistul unui incident penibil într-o şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor, în decembrie 2017. Vlase a avut un scurt conflict verbal cu un deputat al USR, Ionuţ Moşteanu, căruia i-a spus cătrănit: „După ce mu...e mi-ai dat, suge-o!” Vlase a uitat să oprească microfonul de la prezidiu astfel că s-au auzit clar în plen spusele lui Vlase.

 

 

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis sefia SIE