x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis trimite primarii condamnaţi la Curte

Iohannis trimite primarii condamnaţi la Curte

de Marius Gîrlașiu    |    23 Iun 2016   •   12:34
Iohannis trimite primarii condamnaţi la Curte
Sursa foto: Adrian Manolache

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională cu privire la proiectul de modificare a Statutului aleşilor locali care prevede că primarii şi preşedinţii de Consilii judeţene îşi vor păstra funcţiile în cazul în care vor fi condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare.

Senatorii au respins la începutul lunii cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de modificare a Statutului aleşilor locali. Astfel, primarii, preşedinţii de Consilii judeţene, dar şi simplii consilierii locali şi judeţeni ar urma să-şi păstreze funcţiile în cazul unei condamnări definitive la închisoare cu suspendare. Potrivit variantei adoptate în Senat, mandatele aleşilor locali ar înceta doar în cazul unor condamnări definitive la închisoare cu executare sau în cazul celor condamnaţi irevocabil pentru dare sau luare de mită. Klaus Iohannis nu a fost de acord cu forma votată de senatori şi a sesizat judecătorii Curţii Constituţionale.

Afectează lupta anticorupţie

“A permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penală şi cu privire la care instanţa a considerat că prezintă un pericol social să continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natură să asigure exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice în coordonatele statului de drept", se arată în sesizarea trimisă de Iohannis la CCR. Preşedintele susţine că proiectul de lege votat în Senat afectează lupta anticorupţie. "Diminuarea prin lege a standardelor de integritate şi de luptă împotriva corupţiei, în sensul că încetarea mandatului de ales local intervine doar în cazul condamnării definitive pentru infracţiunile de dare şi luare de mită, iar nu şi în cazul altor fapte de corupţie prevăzute în Codul penal şi în alte legi speciale, este de natură să afecteze un element constitutiv al statului de drept, precum şi angajamentele internaţionale asumate de România”.

Klaus Iohannis le-a pus gând rău edililor cu probleme penale

×