x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor: Maghiarii ar putea ieşi în stradă dacă Ţinutul Secuiesc "va fi asimilat spre Braşov, Buzău sau Neamţ"

Kelemen Hunor: Maghiarii ar putea ieşi în stradă dacă Ţinutul Secuiesc "va fi asimilat spre Braşov, Buzău sau Neamţ"

11 Iun 2013   •   12:36
Kelemen Hunor: Maghiarii ar putea ieşi în stradă dacă Ţinutul Secuiesc "va fi asimilat spre Braşov, Buzău sau Neamţ"
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Kelemen Hunor afirmă că maghiarii din Harghita, Covasna și Mureș „se tem de o asimilare foarte perversă”, prin proiectul regionalizării. Liderul UDMR avertizează că oamenii ar putea ieși în stradă, dacă Ținutul Secuiesc va fi „asimilat spre Brașov, Buzău sau Neamț”.

„În Harghita, în Covasna și în Murel mai puțin, vrei - nu vrei, trăiesc maghiarii. Este o zonă, așa cum este și Țara Moților și Moldova și Dobrogea, cu anumite tradiții istorice, culturale, legături sociale, economice și din acest punct de vedere, eu cred că orice abordare, indiferent cum faci acolo are și o conotație etnică. Nici Ceaușescu nu a îndrăznit în '68 să facă o organizare teritorială în așa fel încât cele două județe, 3 județe să fie împărțite în 4-5-6 alte zone sau populația să fie asimilată spre Brașov, spre Buzău, spre Neamț și așa mai departe. Oamenii au ieșit în stradă și în '68. Dacă cineva crede că nu vor ieși în 2013, eu cred că se înșeală”, a spus Kelemen Hunor la RFI.

Președintele UDMR crede că maghiarii din județele Harghita, Covasna și Mureș se tem de o „asimilare perversă”.

"Acolo care este frica? Vă spun, când noi am citit acel studiu, la care se face referire, inclusiv vicepremierul Liviu Dragnea, care spune că problemele României vor fi rezolvate dacă diferenţele regionale, culturale vor fi şterse, atunci sigur că cei care trăiesc în Harghita, Covasna şi Mureş şi nu numai se tem de o asimilare foarte perversă. Printr-o reorganizare administrativă faci în aşa fel încât în nici o structură la nivel regional, acea comunitate să nu aibă nici un cuvânt de spus. Nu putem accepta acest lucru!", mai adaugă liderul UDMR.

Kelemen Hunor mai afirmă că în final, „nu o să rămână în mijlocul României o gaură neagră, nimeni nu va căra Harghita şi Covasna pe spinare, nu va fugi nimeni cu Ţinutul Secuiesc în străinătate, cum nu a fugit nici cu Ţara Moţilor, nici cu Ţara Bârsei”.

„Din acest punct de vedere, trebuie să depăşim această frică şi această paranoia, care e legată de Ţinutul Secuiesc!", a conchis Hunor.


×