x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mai multe produse româneşti pe rafturi

Mai multe produse româneşti pe rafturi

de Robert Kiss    |    07 Oct 2015   •   07:52
Mai multe produse româneşti pe rafturi
Sursa foto: Diana Oros

Senatorii au adoptat un proiect de lege care obligă comercianţii care vând produse alimentare să achiziţioneze, în proporţie de cel puţin 51%, carne, legume şi fructe de la producători autohtoni. În lunile de iarnă, în perioada decembrie-februarie, legumele şi fructele din import pot reprezenta 70% din ofertă, pentru fiecare categorie. În caz contrar, comercianţii vor fi sancţionaţi cu amendă de la 25.000 de lei la 50.000 de lei.

Proiectul de lege aparține senatorului PSD Ovidiu Donţu, care precizează în expunerea de motive că demersul său va stimula producţia, se vor crea noi locuri de muncă şi vor creşte încasările la buget. De asemenea, Donţu arată că, prin instituirea acestor obligaţii, se asigură premi¬sele pentru accesul facil pe piaţa de desfacere al producătorilor naţionali, al celor zonali sau locali care pot furniza astfel de produse.
„Consider că un produs românesc conferă un plus de garanţie pentru clientul care caută un produs proaspăt, cât mai natural”, a declarat Ovidiu Donţu. Acesta adaugă că a propus cota de 51 la sută pentru a nu se putea considera demersul său o imixtiune în iniţiativa privată. Pentru ca prevederile proiectului să fie aplicate, este nevoie de votul deputaţilor. Numai atunci măsurile vor fi obligatorii pentru comercianţi la şase luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial.
 

×