x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Medalia de aur la concursul „cel mai mut deputat” ajunge la ex-ministrul „Grindă”. Acesta a vorbit în Plen, într-un an, 44 de secunde

Medalia de aur la concursul „cel mai mut deputat” ajunge la ex-ministrul „Grindă”. Acesta a vorbit în Plen, într-un an, 44 de secunde

de Ion Alexandru    |    13 Dec 2021   •   07:20
Medalia de aur la concursul „cel mai mut deputat” ajunge la ex-ministrul „Grindă”. Acesta a vorbit în Plen, într-un an, 44 de secunde
Sursa foto: Lucian Alecu

​​​​​​​Câteva zeci de secunde, o semnătură aruncată pe niște proiecte de lege și, în schimb, tăcere asurzitoare. Așa s-ar putea traduce activitatea parlamentară a unor aleși, votați de popor, în data de 6 decembrie 2020. Cel mai elocvent astfel de caz este cel al lui Ion Ștefan, zis „Grindă”, un apropiat al lui Ludovic Orban, care a demisionat din grupul PNL, luna trecută, trecând în grupul neafiliaților, alături de fostul său șef de partid.

Însă „Grindă” nu este singurul „fugar” din PNL care are o activitate parlamentară precară. Jurnalul a studiat fișele de activitate ale parlamentarilor care s-au dezafiliat de liberali, după alegerea lui Florin Cîțu în funcția de președinte al partidului sau după ce PNL s-a aliat cu PSD la guvernare. O parte a vorbit puțin, o altă parte a vorbit mult, dar au făcut puțin, dacă traducem activitatea acestora în legi promulgate.

 

Cea mai slabă activitate parlamentară derulată de un deputat, în actuala legislatură, este a ex-ministrului Dezvoltării Regionale, Ion Ștefan, zis „Grindă”, unul dintre parlamentarii care s-au dezafiliat din grupul PNL și care i s-au alăturat lui Ludovic Orban, în grupul neafiliaților.

Potrivit fișei sale de parlamentar, Ion Ștefan nu a scos un cuvânt de aproape un an. Prima și singura dată când a vorbit în plenul Camerei a fost pe data de 21 decembrie 2020, când a depus jurământul de credință pentru validarea mandatului obținut în urma alegerilor generale de anul trecut. Discursul său a durat fix 44 de secunde.

Din aceeași fișă, rezultă că „Grindă” a semnat ca inițiator două proiecte de lege, dintre care doar una a și intrat în vigoare. Iar asta s-a întâmplat în luna aprilie. Este vorba despre un proiect de lege pentru modificarea altei legi, din 2010, privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului și din administrarea Stațiunii de Cercetare și Producție pentru Cultură în Industrializarea Sfeclei de Zahăr Roman, în domeniul public al județului Neamț și în administrarea Consiliului Județean, pentru realizarea unei stații de transfer și sortare a deșeurilor.

La fel de prolifică este și activitatea de deputat a lui George Ionescu, dezafiliat din grupul PNL în luna noiembrie. Acesta a luat de două ori cuvântul, în două ședințe din această legislatură. Prima dată, a vorbit 38 de secunde, când a depus jurământul, pe data de 21 decembrie 2020, iar, a doua oară, a vorbit 8 secunde, în data de 2 februarie 2021, când a fost dezbătut un proiect de hotărâre.

Deputatul ex-liberal George Ionescu a semnat, ca inițiator, 11 propuneri legislative, din care doar una a devenit lege promulgată de președintele României. Este vorba despre legea privind instituirea zilei de 19 iulie drept Ziua Națională a Înotului.

 

Șeful Orban, mai guraliv, dar cu rezultate minore

Tot în grupul neafiliaților ex-PNL se află și deputatul de Argeș Adrian Miuțescu, vizat de un dosar penal instrumentat de DNA. Conform fișei de parlamentar, Miuțescu a luat, de la începutul acestui mandat, de două ori cuvântul în plen. 38 de secunde a vorbit pe 21 decembrie 2020, când a depus jurământul, după care a mai luat cuvântul în data de 12 mai 2021, pentru un minut și 13 secunde.

Adrian Miuțescu a semnat, în schimb, ca inițiator, 27 de propuneri legislative, dintre care trei au devenit legi.

Ceva mai vorbăreț este deputatul ex-PNL Ionel Dancă, fost purtător de cuvânt al Guvernului Orban și coleg de colegiu parlamentar, la Vrancea, cu Ion Ștefan. Dancă a vorbit de șase ori în acest mandat, în șase ședințe. O dată pe 21 decembrie 2020 – 46 de secunde, apoi pe 19 mai 2021 – 3 minute și 43 de secunde, după care a mai luat cuvântul în ședințele din 2, 3, 9 și 22 noiembrie. Ionel Dancă a semnat, ca inițiator, trei acte normative, dintre care două au devenit legi.

„Maestrul” politic al celor de mai sus, fostul președinte PNL Ludovic Orban, a vorbit mult, dar a făcut puțin. Acesta a luat cuvântul de 74 de ori, în 25 de ședințe. Ultima dată, a luat cuvântul în 3 noiembrie, când a vorbit 1 minut și 59 de secunde. Ludovic Orban a semnat șase inițiative legislative, din care două au devenit legi. Prima este o lege privind declararea zilei de 15 noiembrie ca ziua Revoltei Anticomuniste de la Brașov, 1987, iar a doua este o lege de modificare a unei OUG din 2016.

 

 

Ceilalți foști PNL-iști din Cameră s-au „activat” ceva mai bine

Nu toți parlamentarii care au plecat din grupul PNL au avut o activitate la fel de precară. Spre exemplu, fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru a vorbit, de la preluarea mandatului de deputat, de 12 ori, în zece ședințe. Apare ca inițiator al nu mai puțin de 24 de proiecte de lege, dintre care trei au și fost promulgate. Violeta Alexandru a depus chiar și cinci întrebări și interpelări.

Deputata Rodica Luminița Barcari a vorbit de 12 ori în 12 ședințe, a scris două declarații politice, a semnat 26 de inițiative legislative, din care cinci au devenit legi și a formulat 11 întrebări și interpelări.

Fost membru al grupului PNL din Camera Deputaților, Bogdan Alexandru Bola, a vorbit de trei ori și a depus 28 de declarații politice în scris. Are semnătura pusă pe 17 inițiative legislative, însă niciuna nu a devenit încă lege. În schimb, a formulat nu mai puțin de 51 de întrebări și interpelări.

Deputatul Claudiu Chira a vorbit de șase ori, dintre care o declarație politică, iar alta este o declarație politică depusă în scris. Din cele 22 de propuneri legislative inițiate, două au devenit legi.

Un alt ex-liberal, Alexandru Kocsis-Cristea a luat cuvântul de trei ori, dintre care o declarație politică, și a semnat pe 23 de proiecte legislative, din care trei au devenit legi. Colegul său Gabriel Plăiașu a vorbit tot de trei ori, a semnat 14 proiecte legislative, din care tot două au devenit legi.

Constantin Șovăială a luat de 12 ori cuvântul în plen și are 16 inițiative legislative, din care patru au devenit legi promulgate.

Nu în ultimul rând, pe lista dezafiliaților din PNL îl regăsim pe Antonel Tănase, fostul secretar general al Guvernului Orban. Acesta a vorbit, în Plen, de șase ori de la preluarea mandatului de deputat. A inițiat 29 de propuneri legislative, din care cinci au devenit legi și a formulat trei întrebări și interpelări.

×
Subiecte în articol: Ion Ștefan ludovic orban florin citu