x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mihai Răzvan Ungureanu, invitat la comisia SIE pentru a discuta despre afirmaţiile lui Kovesi

Mihai Răzvan Ungureanu, invitat la comisia SIE pentru a discuta despre afirmaţiile lui Kovesi

26 Apr 2016   •   20:38
Mihai Răzvan Ungureanu, invitat la comisia SIE pentru a discuta despre afirmaţiile lui Kovesi
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SIE, Mihăiţă Calimente, a declarat, marţi, că îl va invita pe şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, la discuţii despre afirmaţiile procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la adresa acestei instituţii.

"Având în vedere ce a spus doamna procuror şef al DNA şi răspunsul pe care l-a dat SIE, vreau să avem o discuţie, pentru că asemenea discuţii în spaţiul public arată o lipsă de comunicare", a precizat, pentru AGERPRES, Mihăiţă Calimente.

El a arătat că această discuţie "amicală" va avea loc după Sărbătorile de Paşte.

"Va fi o discuţie amicală să vedem care sunt cauzele care au dus la această situaţie", a adăugat Calimente.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, că nu a primit nicio informare de la SIE în mandatul său şi că în investigaţiile procurorilor anticorupţie se observă că tot mai mulţi inculpaţi şi-au deschis conturi şi afaceri în străinătate, precum şi că îşi mută bani şi îşi cumpără proprietăţi în afara ţării.

"Este imposibil ca ofiţerii de informaţii să nu intre în posesia unor astfel de informaţii. Cred că este de siguranţă naţională atunci când cineva transferă milioane de euro din România într-o altă ţară. Cred că este de siguranţă naţională sau este extrem de important pentru ţară atunci când sume considerabile de bani sunt transferate prin off-shoruri, când sume considerabile sunt date ca mită pentru a câştiga anumite licitaţii", a susţinut Kovesi.

În replică, SIE a transmis, într-un comunicat, că nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi, aşa cum nu monitorizează conturile şi transferurile bancare, achiziţiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetăţenii români în străinătate.

Potrivit sursei citate, în cursul cercetării informative, SIE obţine, ţintit sau colateral, şi informaţii referitoare la intenţii de încălcare a legii de către persoane fizice sau juridice române sau străine.

"Informaţiile SIE nu se pot constitui în probe în instanţă, întrucât sunt obţinute prin surse umane cetăţeni străini, cu mijloace şi metode specifice, care 'nu pot fi dezvăluite nimănui şi în nicio împrejurare'. Respectând cu stricteţe atât propria lege de organizare şi funcţionare cât şi protocoalele de cooperare şi competenţele celorlalte structuri din Sistemul Securităţii Naţionale, acest tip de informaţii sunt transmise spre completare, validare şi exploatare acelor instituţii ale statului cu atribuţii şi posibilităţi legale, în speţă SRI, MAI, ONPCSB etc", se arată în comunicatul citat.

SIE mai informează că, în cursul anului 2015 şi în primele luni ale anului 2016, a transmis către SRI, MAI, ONPCSB, ANAF, MApN/DGIA sau alţi beneficiari 35 note informative/ semnalări/ alerte vizând "aspecte corelate fenomenului de corupţie/ infracţiunilor economice".

Sursa: AGERPRES

×