x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii şi-au mai inventat o vacanță

Parlamentarii şi-au mai inventat o vacanță

de Marius Gîrlașiu    |    12 Mai 2016   •   13:05
Parlamentarii şi-au mai inventat o vacanță

Viaţa de ales al poporului e ca o vacanţă prelungită. Lucrezi aproape două zile pe săptămână şi te relaxezi cu cinci zile „de weekend” aferente. De la sfârşitul lunii martie şi până la toamnă, parlamentarii o vor ţine din vacanţă în vacanţă. Sejurul all-inclusive a început odată cu Paştele Catolic şi se va încheia abia prin septembrie, când începe ultima sesiune parlamentară din 2016.

Conducerea Senatului a decis, luni, ca senatorii să “lucreze” exclusiv în teritoriu săptămâna viitoare, însă preşedintele Senatului, C.P. Tăriceanu, nu exclude ca aleşii să revină “la muncă” abia după alegerile locale, adică pe data de 6 iunie. Doar că vacanţa de vară, cea dintre cele două sesiuni parlamentare începe la 1 iulie şi se termină abia în septembrie. Ceea ce înseamnă că până la începutul ultimei sesiuni din actuala legislatură, s-ar mai lucra efectiv mai puţin de o lună. Aerul de vacanţă a început să adie prin Parlament de pe 27 martie, odată cu vacanţa de Paştele Catolic. A urmat apoi vacanţa pentru Paştele Ortodox, urmată de câteva şedinţe de plen suspendate din lipsă de chef şi de cvorum. Aleşii susţin însă că nu e deloc o vacanţă de odihnă şi grătare, pentru că sunt în campanie şi prestează în teritoriu. Şi la Camera Deputaţilor bate briza mării. Deputaţii şi-au luat liber săptămâna asta, urmând ca săptămâna viitoare să lucreze doar două zile. La Cameră, motivul oficial nu e campania electorală pentru alegerile locale, ci blocajul survenit ca urmare a certurilor dintre deputaţii PSD şi preşedintele “revocat” Valeriu Zgonea. Acelaşi scenariu se va repeta, cel mai probabil, şi în sesiunea de toamnă, când parlamentarii vor avea nevoie de “linişte” în campania pentru alegerile legislative din noiembrie.

În plenul Senatului adie aer de vacanţă, multe dintre şedinţe fiind suspendate în ultima vreme din lipsă de cvorum. Legi importante vor rămâne astfel în aer până când aleşilor le revine cheful de muncă

„Muncă”: 39 de zile, în cinci luni!

Ca exemplu sugestiv, în prima sesiune parlamenta-ră de anul trecut, senatorii şi deputații au lucrat efectiv doar 316 ore, adică 39 de zile la un program normal de 8 ore/zi. Doar 39 de zile în cinci luni! Pentru parlamentari, vacanța de iarnă şi cea de vară dintre sesiunile parlamentare durează câte două luni fiecare. În cam- pania electorală, aleşii nu sunt în Parlament. Teoretic, ei merg în circumscrip-țiile din teritoriu. Ale-şii au liber apoi de sărbăto-rile legale, Paştele catolic şi cel ortodox sau Rusalii.

×