x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Planurile lui Orban stârnesc revolta printre liberali

Planurile lui Orban stârnesc revolta printre liberali

de Marius Gîrlașiu    |    29 Sep 2017   •   08:49
Planurile lui Orban stârnesc revolta printre liberali
Sursa foto: DIANA OROS

La nici patru luni de când a devenit preşedintele PNL, Ludovic Orban se confruntă cu primele tensiuni în interiorul partidului. Alegerile din filiale au lăsat urme adânci în teritoriu, motiv pentru care un senator a părăsit PNL, iar un alt deputat ameninţă cu plecarea. Peste toate, baronii din Ardeal care l-au susţinut pe Orban au început să „mârâie” la centru după ce noul lider a anunţat reguli draconice pentru şefii de filiale.

Senatorul Vergil Chiţac a demisionat din PNL la începutul săptămânii, nemulţumit de atitudinea conducerii partidului faţă de contestaţia pe care a depus-o cu privire la o presupusă fraudare a alegerilor din filiala municipală Constanţa. Chiţac, fost preşedinte al organizaţiei locale şi candidatul PNL la Primăria Constanţa în iunie 2016, a anunţat că se desparte de liberali şi va activa, deocamdată, ca independent. „Eu m-am întâlnit cu Orban după ce a fost ales preşedinte PNL şi i-am spus să dea o soluţie, indiferent care e ea. El mi-a promis, acum două luni, că va soluţiona cu celeritate. În ciuda faptului că termenul de soluţionare era de 30 de zile, conform Statutului, nici acum nu a venit niciun răspuns. Eu nu am putut să mai accept, chiar nu pot să trec peste lucrul ăsta şi mi-am dat demisia din partid”, a explicat Chiţac, fost rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. La începutul lunii, un alt liberal de marcă a părăsit filial PNL Constanţa, după 27 de ani de activism în partid. Fostul senator şi vicepreşedinte al partidului, Puiu Haşotti, şi-a dat demisia din PNL, printr-un mesaj scurt: „Unele atitudini politice ale PNL fie nu le pot înțelege, fie nu sunt de acord cu ele, iar PNL-ul de astăzi nu mai seamănă cu cel în care m-am înscris eu”. Pe litoral a circulat zvonul că Haşotti ar fi fost ademenit de ALDE cu un post în Guvern, însă politicianul a dezminţit informaţia, asigurând că nu are de gând să se înscrie în alt partid.

 

Acelaşi scenariu şi la Arad

Iar situaţia de la malul mării s-ar putea repeta şi în celălalt capăt al ţării, la Arad, acolo unde scenariul  conflictului dintre liberali pare tras la indigo. Deputatul Eusebiu Pistru-Popa ameninţă cu demisia din PNL dacă alegerile din filiala judeţeană, câştigate în aprilie de Gheorghe Falcă, nu se vor repeta. Parlamentarul arădean, care susţine că Falcă a fraudat scrutinul din primăvară, a demisionat recent din funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene. Deputatul nu duce însă lipsă de oferte, dat fiind că, potrivit unor surse politice, atât ALDE, cât şi PSD încearcă să-l atragă cu mirajul Puterii. Oficial, Pistru-Popa s-a declarat nemulţumit de modul în care funcţionează lucrurile în interiorul partidului, „atât la nivel central, cât şi la nivel local” şi nu a exclus varianta demisiei din PNL „în cazul în care, pe termen scurt, lucrurile nu se vor îndrepta”.

 

Baronii se simt ameninţaţi

De parcă aceste tensiuni n-ar fi fost suficiente, Ludovic Orban s-a mai ales cu o problemă. Surse din Modrogan susţin că mai mulţi baroni care l-au susţinut pe Orban înainte de Congres ar fi nemulţumiţi de planurile sale de modificare a Statutului PNL. În fruntea răzvrătiţilor ar fi tripleta Mircea Hava (Alba) – Gheorghe Falcă (Arad) – Ilie Bolojan (Bihor), care i-a garantat lui Orban şefia PNL. Liderul liberal vrea să facă ordine în finanţele partidului, iar una dintre propuneri este aceea ca filialele din ţară să aibă nevoie de aprobare de la centru pentru orice cheltuială mai mare de 10.000 de lei. O altă măsură care a stârnit revoltă ar urma să-i oblige pe liderii judeţeni să prezinte trimestrial un bilanţ al activităţii în faţa conducerii de la Bucureşti. În plus, Orban vrea să impună sancţiuni pentru filialele care nu-şi vor achita cotizaţiile la centru în termen de cel mult şase luni.

×
Subiecte în articol: ludovic orban