x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Profil de candidat: Dan Barna de la USR şi afacerile sale cu statul

Profil de candidat: Dan Barna de la USR şi afacerile sale cu statul

de Cristian Anton    |    30 Noi 2016   •   17:24
Profil de candidat: Dan Barna de la USR şi afacerile sale cu statul

Dan Ilie Barna este una din surprizele Uniunii Salvaţi România (USR) la alegerile parlamentare de pe 11 decembrie. Secretar de stat la Ministerul Fondurilor europene, sibianul a dat cariera de tehnocrat pe una de politician, ca viitor deputat de Sibiu, din postura de deschizător de listă. Dan Badea este expert în fonduri europene şi a făcut bani frumoşi şi de pe urma statului, prin una din firmele sale.

În iunie 2016, la două săptămâni după ce a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, Dan Barna a ieşit din firma pe care o înfiinţa în 2007, printre alţii, alături de Dumitru Dragoş Jaliu, rămas în prezent unic asociat al Grupului de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL Bucureşti. Firma şi-a mărit de şase ori cifra de afaceri în ultimii trei ani fiscali, de la 1,7 milioane lei în 2013 (cu 10 angajaţi) la 4,2 milioane lei în 2014 (14 angajaţi), pentru a ajunge la 10,6 milioane lei în 2015 (28 angajaţi). Şi profiturile au crescut exponenţial: de la puţin peste 13.000 lei în 2013, la 365.000 lei în 2014 şi peste 780.000 lei în 2015, an în care firma raportează, totuşi, şi datorii de peste 1,7 milioane lei. 

Sute de mii de euro de la ministere

Specializată în consultanţă şi formare profesională pentru atragerea fondurilor europene, Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL a derulat afaceri bănoase şi cu numeroase instituţii de stat. Aşa se face că firma patronată de Dan Barna a primit în 2009, 2010, 2013 şi 2014 un număr de opt contracte prin licitaţie, în valoare totală de 604.134,21 euro, la care se adaugă o cumpărare direct, de 29.946,95 euro. Cel mai important client al fostului secretar de stat, viitor deputat USR, a fost MAI, de la care societatea lui Barna a încasat 248.560,51 euro.

“Decizia de a candida pe listele USR are la bază credința că, la un anume moment al vieții, este necesar să oferi comunității înapoi ceva din experiența pe care ai avut norocul să o dobândești”, Dan Barna, la lansarea candidaturii 

De asemenea, Judeţul Ialomiţa a contribuit la creşterea firmei cu 218.281,98 euro, în timp ce Ministerul Justiţiei a oferit un contract de 96.469,53 de euro, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţeganu” din Cluj Napoca a parafat cu Barna o înţelegere de 31.352,05 euro şi Ministerul Dezvoltării Regionale i-a încredinţat un contract de 9.470,14 euro. Cât despre procedura de cumpărare directă, aceasta a fost aleasă de Prefectura Constanţa, în toate cazurile de mai sus fiind vorba despre servicii de formare profesională şi organizare de seminarii.

Nu au mers toate pe profit

Dan Barna a mai avut o firmă, DB Consulting SRL, pe care a înfiinţat-o în anul 2005, în Sibiul său natal. Firma se ocupa, de asemenea, de consultanţă, dar nu a avut succesul Grupului de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL. Înainte de a fi dizolvată, în ianuarie 2012, societate raporta cifră de afaceri 0, nici un angajat şi pierderi de aproape 125.000 lei.

Asociatul lui Barna, în scandalul scriitorilor din puşcării

În 2007, Dan Barna a pus bazele Grupului de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL împreună cu Ana Laura Buzatu, Dumitru Dragoş Jaliu şi George Horia Ioan Ionescu, administrator fiind Olguţa Dana Totolici. Aceasta a mai lucrat sau încă lucrează, pe diferite funcţii de conducere, la coloşii GDF Suez şi OMV Petrom, în timp Dumitru Dragoş Jaliu este conferenţiar universitar doctor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). La rândul său, George Horia Ioan Ionescu este profesor universitar doctor la Universitatea Româno Americană. Potrivit unei informări a Ministerului Justiţiei, Ionescu a făcut parte din comisia alcătuită din trei profesori de la Universitatea Româno Americană care au dat avize şi au recomandat în scris eliberarea unor deţinuţi pentru cinci lucrări scrise de aceştia după gratii.  

Dan Barna are 40 de ani, este formator, avocat şi evaluator independent de proiecte Phare. În perioada mai- noiembrie 2016 a fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, fostul său şef, Cristian Ghinea, fiind şi el candidat USR

×