x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect: închisoare în weekend şi brăţări de supraveghere

Proiect: închisoare în weekend şi brăţări de supraveghere

de Robert Kiss    |    06 Mar 2017   •   11:50
Proiect: închisoare în weekend şi brăţări de supraveghere
Sursa foto: Bogdan Iurascu

În ultima zi din februarie, la Senat a fost depus un proiect de lege semnat de parlamentari PNL prin care sunt propuse măsuri alternative de exectuare a pedepselor cu închisoarea. Proiectul depus de Alina Gorghiu reprezintă soluţia PNL la problema aglomerării din închisorile româneşti şi a condamnărilor pe care ţara noastră le-ar putea primi la CEDO.  Iniţiativa legislativă propune mai multe alternative printre care închisoarea la domiciliu, executarea pedepselor în weekend sau muncă în folosul comunităţii.

 

Prin această propunere legislativă se urmăreşte adoptarea unui set de măsuri de executare a pedepsei, pe care judecătorul să le poată aplica pentru înlocuirea pedepsei cu executare în regim de detenţie. Concret, conform proiectului de lege, ar urma ca cei care sunt condamnaţi cu închisoare de până la 4 ani, pentru fapte care nu sunt comise cu violenţă sau care nu vizează acte de corupţie, să poată exectua pedeapsa într-un regim deschis. Prima măsură propusă de liberali este cea privind executarea pedepsei la domiciliu. Însă pentru ca această măsură să poată fi aplicată este nevoie ca statul să achiziţioneze brăţări electronice pentru supraveghere. O altă măsură alternativă constă în executarea pedepsei în regim deschis, numai în zilele de sâmbătă şi duminică, într-un centru special de detenţie, înfiinţat cu acest scop. Şi în acest caz, statul trebuie să construiască respectivele centre speciale. Liberalii propun şi munca în folosul comunităţii şi echivalarea zilelor prestate în zile executate în regim de detenţie. Echivalarea se realizează prin raportul de două zile de muncă în folosul comunităţii la o zi de detenţie. Astfel, cei care prestează opt ore pe zi de muncă, timp de două zile, scapă de o zi de închisoare. De asemenea, proiectul mai prevede şi un regim mixt, care combină prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii cu executarea pedepsei în regim deschis într-un centru special amenajat.

 

Cel puţin 5000 de oameni lipsă

Dacă proiectul este adoptat de Parlament, Ministerul Justiţiei este obligat ca în termen de 18 luni să asigure crearea în spaţii noi a centrelor de detenţie pentru regimul deschis, precum şi să achiziţioneze brăţări electronice în scope de supraveghere a executarii pedepselor la domiciliu. De asemenea, este prevăzută angajarea de personal pentru sistemul de probaţiune, norma de angajare fiind de un inspector de probaţiune la cel mult 60 de persoane care execută o pedeapsă alternativă. Iniţiatorii proiectului consideră că ar fi necesar un număr de cel puţin 5000 de inspectori de probaţiune.

Toate aceste măsuri propuse de parlamentarii liberali nu se aplică infracțiunilor de corupție, cu violență, de serviciu sau persoanelor care recidivează. Mai multe state europene au astfel de măsuri implementate în legislaţie. În ţări precum Cehia, Italia, Olanda sau Belgia cele mai des reglementate măsuri alternative de executare a pedepsei sunt executarea la domiciliu sau munca prestată în folosul comunităţii.

 

145% este gradul de ocupare a închisorilor în acest moment, potrivit datelor oficiale ale ANP

 

 

Supraaglomerarea din penitenciare a fost principalul pretext pentru proiectul de OUG referitor la graţierea unor pedepse. Acesta a devenit până la urmă proiect de lege, fiind depus în Parlament pe vremea fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache

×