x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Schismaticii şi făcătorii de pace din politica mioritică

Schismaticii şi făcătorii de pace din politica mioritică

de Adrian Ilie    |    13 Ian 2016   •   17:53
Schismaticii şi făcătorii de pace din politica mioritică
Sursa foto: Adrian Manolache

Partidele politice româneşti au o mobilitate dezarmantă când vine vorba de fuziuni sau de schisme. „Supa organică” a politicii româneşti a cunoscut multe reconfigurări, însă peisajul actual al politicii româneşti are partide ce au rezultat din două surse: PNL şi FSN. Nu puţini dintre lideri au fost în partide cu rădăcini în ambele partide.


În ultimii 26 de ani, partidul cu cea mai mare efervescenţă a fost PNL, campioni absoluţi ai sciziunilor şi fuziunilor. De-abia trecuse jumătate de an de la reînfiinţare, că în iulie 1990 apărea PNL-Aripa Tânără condusă de pe atunci de junii politicieni Călin Popescu Tăriceanu, Dinu Patriciu şi Andrei Chiliman, urmat în 1992 de PNL-Convenţia Democrată a lui Niculae Cerveni, inaugurând o tradiţie păcătoasă ce a dăunat mult liberalismului postdecembrist.

Dar şi când a venit vremea fuziunilor, liberalii au excelat. În 1996 a absorbit Partidul Alianţei Civice, iar în 2002 au primit şi o bucăţică de FSN, anume Alianţa pentru România, desprinsă din Partidul Democraţiei Sociale, fondat de Ion Iliescu după sciziunea din 1991 a FSN-iştilor „reformatori” ai lui Petre Roman şi FSN-iştii „de bine” ai lui Iliescu.

În perioada în care PNL a fost condus de către Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan, liberalii şi-au adunat toate „aripioarele” laolaltă, inclusiv Uniunea Forţelor de Dreapta, care fusese întemeiată tot de un schismatic liberal, Varujan Vosganian, aflat actualmente în ALDE. În 2008, PNL a căpătat şi un rest din PNŢCD, anume țărăniştii grupaţi în jurul fostului preşedinte, Emil Constantinescu.

Iubiri din interes

Însă marea fuziune a dreptei a avut loc în 2014 când foştii adversari Crin Antonescu şi Vasile Blaga au bătut palma pentru o fuziune accelerată a PNL cu PDL. Cu ocazia asta, s-au reîntors în partid liberali ce plecaseră cu Stolojan să fondeze Partidul Liberal-Democrat, ce a fuzionat în decembrie 2007 cu Partidul Democrat pentru a constitui împreună Partidul Democrat-Liberal. Şi FSN-ul lui Roman a avut o istorie tumultuoasă. În 1992 şi-a schimbat numele după fuziunea cu obscurul Partid Democrat.

Ulterior a „înghiţit” Partidul Democrat al Muncii, Partidul Unităţii Social-Democrate, Frontul Democrat Român şi Alianţa Naţională. Aceasta din urmă era rezultatul efemer al unei fuziuni dintre un minuscul partid fondat de Virgil Măgureanu, primul director al SRI, şi Partidul Democrat-Agrar care, în 1990-1996 a fost partid parlamentar şi chiar a avut miniştri în Guvern, cât a fost condus de Victor Surdu.

Aspiratorul PSD

Partidul fondat de Iliescu a aborbit un număr impresionant de formaţiuni: Partidul Republican, Partidul Cooperatist, Partidul Socialist-Democratic, Partidul Solidarităţii Sociale (înfiinţat de Miron Mitrea) sau Partidul Naţional al Automobiliştilor. În 2001 PDSR şi-a schimbat numele în PSD în urma fuziunii cu Partidul Social-Democrat Român. Seria fuziunilor a cont-nuat cu Partidul Socialist al Muncii al fostului premier comunist Ilie Verdeţ şi Partidul Social al Renaşterii Naţionale.

Teodor Meleşcanu a intrat în politică în Partidul Democraţiei Sociale din România, dar în 1997 a fost liderul sciziunii ce a dus la formarea Alianţei pentru România, absorbită în 2002 de către PNL. În 2015, Meleşcanu s-a alăturat lui Tăriceanu în ALDE, partid provenit din fuziunea PC cu disidenţii plecaţi din PNL, după ruperea Uniunii Social-Liberale.

×