x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scrisoare către bucureșteni: Marian Munteanu sau Gabriela Firea?

Scrisoare către bucureșteni: Marian Munteanu sau Gabriela Firea?

20 Apr 2016   •   18:22
Scrisoare către bucureșteni: Marian Munteanu sau Gabriela Firea?

Senatorul PSD, Sorin Ilieșiu, a făcut un apel, printr-o scrisoare deschisă, către bucureșteni să decidă în cunoștință de cauză între principalii candidați la funcția de primar al Capitalei, Marian Munteanu, respectiv Gabriela Firea.

Stimați concitadini,

În 21 decembrie 1989 am luat parte la declanşarea revoluţiei anticomuniste din Bucureşti iar apoi, în primăvara anului 1990, am participat la manifestația-maraton din Piața Universității, cel mai lung miting anticomunist din istorie. Subliniez faptul că la această manifestație nu au fost exprimate nici un fel de idei fasciste, naziste, legionare, xenofobe sau antisemite. Evident, condamnarea totalitarismului comunist trebuia și trebuie făcută de pe poziții democratice, antitotalitare!

Cu toate acestea, spiritul antitotalitar al Pieții Universității a fost reprimat cu o bestialitate care a şocat întreaga lume civilizată şi a compromis deosebit de grav imaginea României. Represiunea a fost îndreptată împotriva societăţii civile, a presei libere, a PNL și a PNȚCD. Conform declaraţiilor generalului-magistrat Dan Voinea care a instrumentat Dosarul Mineriadei din iunie 1990: „Serviciul Român de Informații (condus atunci de d-l Virgil Măgureanu) a fost foarte implicat. În aducerea minerilor, în represiune, în conducerea minerilor prin Bucureşti. /…/ S-a dorit instaurarea terorii”.

Stimați bucureșteni, sunt coautorul cunoscutului film documentar ”Piața Universității – România”, produs în 1990. Actualul candidat al PNL pentru Primăria Bucureştiului, d-l Marian Munteanu, fost lider al manifestației din Piața Universității, este cunoscut publicului mai ales prin acest film. Din păcate însă, activitatea d-lui Munteanu de după 1990 nu a mai avut nici o legătură cu idealurile manifestanților din Piața Universității. Între anii 1992-1995, d-l Munteanu a condus organizația ”Mișcarea pentru România”, în publicaţia căreia, ”Mișcarea”, semna articole precum cel intitulat ”Despre doctrina legionară” din care cităm următorul text (publicat în aprilie 1994):

”Așa cum am mai spus de la bun început, îl admir pe marele om politic și întemeietor de Mișcare, pe Corneliu Codreanu. /.../ Guvernele liberale și țărăniste au dizolvat în mai multe rînduri Mișcarea Legionară, supunînd această organizație unei permanente opresiuni: bătăi, interdicții, persecuții, crime. Vom da un singur exemplu: cazul I.G.Duca, politician liberal, prim-ministru în 1933. /.../ Nu putem vorbi de asasinii lui I.G.Duca fără a vorbi de asasinul I.G.Duca” - concluziona d-l Munteanu. Cel considerat ”asasin” de către d-l Munteanu a fost de fapt ilustrul politician liberal care a deținut funcțiile de ministru al educației (1914-1918), ministru al agriculturii (1919-1920), ministru al afacerilor externe (1922-1926), ministru al afacerilor interne (1927-1928) și prim-ministru al României (în 1933), când, din cauza acţiunilor sale pentru a opri avântul nefast al mișcării legionare, a fost asasinat la ordinul „căpitanului” acesteia, Corneliu Zelea Codreanu. Ulterior, legionarii i-au asasinat şi pe premierul țărănist Armand Călinescu, pe politicianul de stânga Virgil Madgearu (economist, sociolog, principal teoretician al PNȚ), și, nu în ultimul rând, pe unul dintre cei mai mari patrioți români: Nicolae Iorga, istoric, scriitor, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician.

În anul 2000, d-l Marian Munteanu ne-a mai uluit şi prin faptul că a devenit candidat la președinția României din partea partidului condus de cel care în iunie 1990 „a fost foarte implicat (ca director al SRI) în aducerea minerilor, în represiune, în conducerea minerilor prin Bucureşti” având ca scop ”instaurarea terorii”, conform celor afirmate de generalul-magistrat Dan Voinea.

Nu mai insist asupra opiniilor de sorginte totalitară exprimate recent de d-l Munteanu, prezentate în presă.

Am convingerea că toți cei care sunt împotriva oricăror forme de totalitarism, adică majoritatea covârșitoare a românilor, sunt profund revoltați de preschimbarea d-lui Marian Munteanu în opusul a ceea ce părea a fi cu 26 de ani în urmă.

Firesc ar fi fost ca d-l Munteanu să fi încercat în anii 1990 ceea ce i-am propus președintelui României în 2005, în cadrul “Proclamaţiei pentru România” și apoi, a numeroase apeluri: atunci, în calitate de reprezentant al societății civile, i-am cerut președintelui să condamne crimele comuniste; întrucât președintele a obiectat că ”nu există dovezi”, i-am redactat (de unul singur) un raport în baza căruia să condamne regimul comunist ca nelegitim și criminal; în 2006, președintele Traian Băsescu a dat curs apelului meu, dar numai printr-o condamnare de „mucava“ făcută exclusiv pentru a-şi putea transfera partidul de la Stânga la Dreapta europeană.

Anul trecut, în calitate de parlamentar, am inițiat proiectul de Lege pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru cultivarea memoriei naţionale antitotalitare. Adoptarea acestui proiect de către Senatul României a fost susținută cu deosebită eficienţă de d-na senator Gabriela Firea care a pledat pentru votarea de către membrii Parlamentului a unui Raport despre crimele totalitarismului comunist, includerea obligatorie în manualele şcolare de istorie a versiunii concentrate a acestui raport, înfiinţarea în Bucureşti a Muzeului naţional al totalitarismului.

Tot anul trecut, împreună cu d-na senator Gabriela Firea, cu președintele Consiliului Național al PSD Mihai Fifor precum și cu alți colegi senatori, am inițiat Propunerea legislativă pentru interzicerea organizaţiilor politice cu caracter totalitar comunist, scopul acestei propuneri fiind prevenirea reinstaurării totalitarismului comunist în România. De curând, şi acest proiect a fost adoptat de Senatul României.

Așadar, stimați bucureșteni, vă rog să decideți în cunoștință de cauză”, conchide senatorul PSD, Sorin Ilieșiu.

×