x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu au rămas fără imunitate

Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu au rămas fără imunitate

19 Noi 2014   •   11:07
Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu au rămas fără imunitate
UPDATE 14:00 - Senatorii au avizat, în şedinţa plenului, începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Şerban Mihăilescu, cercetat în dosarul licenţelor IT.

Senatorii au votat, cu 77 de voturi pentru, 51 de voturi împotrivă şi un vot anulat raportul Comisiei juridice de admitere a solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale în cazul senatorului Şerban Mihăilescu.

UPDATE 13:00
- Ecaterina Andronescu a rămas fără imunitate în urma unui vot foarte strâns. 73 de senatori au votat "PENTRU" şi 72 "ÎMPOTRIVĂ". Ecaterina Andronescu a declarat, în plenul Senatului, că numele său nu avea ce căuta în dosarul Microsoft, deoarece în perioadele în care s-au achiziţionat aceste licenţe nu era ministru al Educaţiei.

"Cred că Justiţia din România trebuie să facă dreptate celor care nu pot fi dovediţi faptic că sunt vinovaţi de infracţiunile menţionate în referatul pe care DNA l-a trimis către Comisia juridică. Dosarul, aşa cum vă este cunoscut, se numeşte Microsoft. El se referă la cumpărarea licenţelor Microsoft pentru computerele din Educaţie sau din alte ministere care aveau asemenea computere. Licenţele s-au cumpărat în anii 2004, în noiembrie 2009 şi în 2011, adică în perioadele în care eu nu eram ministrul Educaţiei. Nu există niciun document în care eu să fi pus un aviz favorabil sau pe care eu să-l fi aprobat. Numele meu nu avea ce căuta în dosarul numit licenţele Microsoft", a spus Andronescu.

"Regret enorm situaţia aceasta extrem de nefericită pentru mine că ocup timpul Senatului cu acest eveniment. Nu vă cer să mă apăraţi prin votul dumneavoastră, pentru că am gândit în toată activitatea mea profesională, în modul în care mi-am condus această activitate profesională şi am răspuns responsabilităţilor cu care am fost însărcinată în anumite perioade de timp cu onestitate", le-a spus Andronescu senatorilor în plen.
................................................

Senatul are pe ordinea de zi solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Şerban Mihăilescu şi a Ecaterinei Andronescu. Votul va fi secret, cu bile. Comisia juridică din Senat a dat marţi raport de admitere privind solicitarea DNA de declanşare a procedurilor în acest sens.

Potrivit unor surse oficiale, citate de Agerpres, raportul a avut 8 voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis marţi Senatului copiile celor 4 volume cu actele de urmărire penală în cazul senatorilor Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu în dosarul licenţelor IT.

"Ca răspuns la solicitarea din data de 30 octombrie, formulată de Comisia juridică de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din cadrul Senatului, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a transmis (...) către Senat copii a patru volume conţinând acte de urmărire penală relevante, în ceea ce priveşte faptele pentru care sunt cercetaţi Ecaterina Andronescu şi Petru Şerban Mihăilescu", informează un comunicat al DNA.

Ecaterina Andronescu este cercetată pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Şerban Mihăilescu pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani .

Ecaterina Andronescu a fost ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioadele 28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003 şi 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009 şi ministru al Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 2008-2012.

Şerban Mihăilescu a fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului în perioada decembrie 2000 - octombrie 2003.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis pe 26 septembrie procurorului general al României referatul în vederea sesizării preşedintelui României, a Senatului, a Camerei Deputaţilor şi a Parlamentului European pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de 9 persoane, printre care Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.

×