x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şefia Camerei Deputaţilor, o miză uriaşă. Se urmăreşte retragerea sesizării lui Iordache la CCR

Şefia Camerei Deputaţilor, o miză uriaşă. Se urmăreşte retragerea sesizării lui Iordache la CCR

de Ion Alexandru    |    29 Mai 2019   •   08:44
Şefia Camerei Deputaţilor, o miză uriaşă. Se urmăreşte retragerea sesizării lui Iordache la CCR

Surse politice au dezvăluit, pentru “Jurnalul”, că una dintre mizele PNL cu privire la bătălia care se dă pentru “ungerea” înlocuitorului lui Liviu Dragnea la conducerea Camerei Deputaţilor are legătură chiar cu situaţia lui Liviu Dragnea. Liberalii au anunţat că vizează acest post pentru Raluca Turcan, iar una dintre primele măsuri pe care aceasta ar urma să le ia, în caz că va obţine votul plenului, va fi aceea a retragerii sesizării înaintate, la sfârşitul lunii martie, de către Florin Iordache, cu privire la conflictul juridic de natură constituţională generat de încălcarea legii la ÎCCJ în privinţa completurilor specializate. Scopul este acela ca această cauză să nu mai fie judecată.

 

Pe data de 5 iunie, CCR trebuie să dea un verdict dacă a existat sau nu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte, generat de refuzul ÎCCJ de a pune în aplicare prevederile articolului 29 din Legea 78/2000, care obligă instanţele de judecată să compună complete specializate care judecă în fond dosare de corupţie. Sesizarea CCR a fost făcută de Florin Iordache, care a îndeplinit, în urmă cu două luni, interimar funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar Opoziţia, atât PNL, cât şi USR, au suspectat, atunci, că demersul urmăreşte să îl ajute pe Liviu Dragnea în dosarul DGASPC Teleorman.

Pe surse, PNL urmează să îşi desemneze propriul candidat pentru conducerea Camerei Deputaţilor, în persoana Ralucăi Turcan. Cea care este, de altfel, unul dintre semnatarii unei excepţii de neconstituţionalitate invocate la CCR cu privire la articolul din Regulamentul Camerei Deputaţilor care permite preşedintelui să îşi delege atribuţia de a sesiza CCR cu un conflict juridic de natură constituţională către unul dintre vicepreşedinţi. În acest sens, PNL a încercat, încă dinainte ca ÎCCJ să se pronunţe definitiv în dosarul lui Liviu Dragnea, să anuleze demersul lui Florin Iordache. Pe surse, printre primele puncte aflate pe agenda Ralucăi Turcan, în cazul în care va reuşi să ocupe scaunul lăsat liber de Liviu Dragnea, este să retragă solicitarea de la Curtea Constituţională pe chestiunea completurilor specializate.

 

Avocat: Este plauzibil juridic şi procedural

Avocatul Adrian Tony Neacşu ne-a declarat că demersul vehiculat ca informaţie pe surse are temei juridic, pentru că legea permite ca o instituţie care face o sesizare o poate şi retrage. Iar, având în vedere că CCR este o instanţă care nu se poate autosesiza, ea judecând speţe la sesizarea terţilor legali, nu va mai avea pe ce anume să se pronunţe în cazul retragerii cererii de constatare a conflictului juridic. Consecinţa acestei acţiuni ar fi aceea că, în lipsa unei alte sesizări similare, situaţia încălcării legii de către ÎCCJ în acest domeniu nu va putea fi constatată, corectată şi pedepsită. Iar, pentru Dragnea, ar însemna o împiedicare, pe acest temei, de a formula o plângere la CEDO. “Dacă CCR admite conflictul juridic, Dragnea câştigă la CEDO «de pe scaun», a adăugat avocatul.

 

PNL şi USR au candidaţi separaţi pentru scaunul lăsat gol de Dragnea

Nu doar PNL se bate pentru şefia Camerei Deputaţilor. USR a anunţat, ieri, prin vocea lui Dan Barna, că formaţiunea politică pe care o conduce va avea propriul candidat pentru această poziţie, în persoana deputatului Stelian Ion.

Este foarte posibil ca PSD să îl susţină pe Victor Ponta pentru această poziţie, în speranţa unei colaborări parlamentare, dar şi să meargă cu un candidat comun PSD-ALDE. Un nume vehiculat este cel al deputatului Marcel Ciolacu.

×