x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Serbia începe negocierile de aderare la UE

Serbia începe negocierile de aderare la UE

de Agerpres    |    15 Ian 2014   •   16:57
Serbia începe negocierile de aderare la UE

Prima conferință interguvernamentală dintre Serbia și Uniunea Europeană, care va marca începutul formal al negocierilor de aderare, se va desfășura la Bruxelles la 21 ianuarie și va fi urmată de o conferință de presă, potrivit unui anunț de la Bruxelles, preluat miercuri de agenția de presă Tanjug.

Serbia va fi reprezentată la conferință de premierul Ivica Dacic și vicepremierul Aleksandar Vucic, iar Comisia Europeană va fi reprezentată de comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate Stefan Fuele. Ministrul elen al afacerilor externe va prezida conferința, în contextul în care Grecia deține președinția UE până în luna iulie, a afirmat Dacic anterior.

Potrivit prim-ministrului sârb, conferința, ca modalitate de monitorizare a progreselor înregistrate în cadrul negocierilor, se va desfășura de patru ori pe an, iar prima din acestea are o semnificație simbolică pentru Serbia, mai notează Tanjug.

Serbia a început deja procesul de 'screening', iar Capitolul 35 de negociere, care se referă la Kosovo, urmează să fie deschis în următoarele zile, a adăugat Dacic.

'Aceasta reprezintă o mulțime de obligații pentru noi, precum continuarea negocierilor cu Pristina, care este un subiect zilnic și un coșmar', a afirmat prim-ministrul sârb, subliniind că dialogul cu Pristina este un criteriu politic de bază care va influența cursul negocierilor de aderare a Serbiei la UE.

'Trebuie să ajungem la capătul unui început foarte dificil și vom vedea cât de repede vor progresa lucrurile. Țara noastră vrea ca aderarea să fie și rapidă, și de calitate', a conchis Ivica Dacic

×