x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu a făcut treaba premierului Tudose

Tăriceanu a făcut treaba premierului Tudose

de Marius Gîrlașiu    |    24 Oct 2017   •   12:50
Tăriceanu a făcut treaba premierului Tudose
Sursa foto: GRIGOREPOPESCU

Preşedintele Senatului, C.P. Tăriceanu, a reclamat DNA la Curtea Constituţională, după declanşarea anchetei penale în cazul Belina. Sesizarea către CCR a fost depusă de liderul ALDE după ce premierul Mihai Tudose a refuzat să sară în ajutorul lui Liviu Dragnea, vizat direct de ancheta care a provocat remanierea miniştrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.

Aşa cum a promis, C.P. Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu ancheta DNA privind afacerea Belina, în condiţiile în care premierul Mihai Tudose, însărcinat iniţial cu această misiune, a refuzat să se implice în acest caz. Tăriceanu a reclamat la CCR existenţa unui presupus conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi DNA, ca urmare a declanşării urmăririi penale în dosarul <>. În opinia lui Tăriceanu, “conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetării penale a DNA asupra legalităţii Hotărârii Guvernului nr. 858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr. 943/2013”. Este vorba despre cele două HG-uri prin care părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman, pentru ca, după câteva zile, să fie închiriate societăţii Tel Drum. 
Tăriceanu îi acuză pe procurori că şi-au arogat competenţa de a ancheta elaborarea celor două hotărâri de Guvern, în condiţiile în care adoptarea de HG-uri ar fi, potrivit interpretării personale, “expresia competenţei originare a Guvernului”. Al doilea om în stat a cerut Curţii conduse de fostul deputat PSD Valer Dorneanu să statueze că, pe viitor, procurorii nu mai pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotărârilor de Guvern. Miza acestei sesizări este una uriaşă. Dosarul Belina, care îl vizează pe liderul PSD Liviu Dragnea, va fi blocat definitiv dacă CCR va decide că DNA nu poate investiga adoptarea Hotărârilor de Guvern. În acest dosar, fostul ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh (la data faptelor secretar de stat în MDRAP), este urmărită penal pentru abuz în serviciu, în vreme ce fostul ministru al Mediului Rovana Plumb a scăpat de urmărirea penală după ce deputaţii din majoritatea PSD-ALDE au respins cererea DNA de ridicare a imunităţii în cazul său.

Liberalii au anunţat că vor cere demisia lui C.P. Tăriceanu din fruntea Senatului, pe motiv că liderul ALDE “își bate joc de imaginea și credibilitatea acestui for”. “Acest domn a ajuns o rușine a politicii românești”, a acuzat prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

×
Subiecte în articol: tariceanu