x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Uniunea Cărturarilor din Puşcării va dispărea

Uniunea Cărturarilor din Puşcării va dispărea

de Marius Gîrlașiu    |    13 Ian 2016   •   00:05
Uniunea Cărturarilor din Puşcării va dispărea
Sursa foto: Adrian Manolache

Literatura de penitenciar va deveni, curând, istorie. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că va propune abrogarea prin ordonanţă de urgenţă a articolului de lege care le permite condamnaţilor să îşi scurteze pedeapsa cu 30 de zile pentru fiecare „lucrare ştiinţifică” scrisă.

„În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţi-fică”. Este articolul de lege care a creat un adevărat fenomen în România. Deţi-nuţi fără pasiuni literare au devenit peste noapte adevă-raţi „cărturari”, profitând din plin de prevederea legală care le reduce perioada de detenţie celor care scriu aşa-zise „lucrări ştiinţifice” după gratii. „Becali şi Steaua”, o „carte” plină de poze cu Gigi Becali sau „Alianţe matrimo-niale în politica principilor români din
Ţara Românească şi Molova în secolele XIV-XVI”, letopiseţul scris de „istoricul” George Copos, sunt câteva dintre lucrările care şi-au adus contribuția la promovarea ştiinţei în lume. Şi Giovani Becali speră să-şi reducă pedeapsa cu teza “Arbitrul şi rolul său în fotbal”.

Adio eliberare prin scris!
„Fenomenul a scăpat complet de sub control. Propun Guvernului României abrogarea acestei dispoziţii printr-o ordonanţă de urgenţă care va fi promo-vată în prima şedinţă din februarie”, a anunţat, ieri, ministrul Justiţiei, Raluca Prună. Tot ieri, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului şi a deschis dosar penal în cazul lucrărilor scrise de deţinuţi. Vor fi cercetaţi profesorii universitari care au semnat creaţiile condamnaţilor, reprezentanţii editurilor, dar şi funcţionari din Administraţia Naţională a Penitenciarelor care, potrivit procurorilor, „au acţionat concertat cu scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condam-nate să fie liberate condiţionat”.


Doar în anul 2015 au fost scrise în penitenciarele din România 340 de „lucrări ştiinţifice” care le-au permis deţinuţilor să îşi scurteze pedeapsa.
 

×