x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Urmaşul lui Iordache, uns astăzi în CEx-ul PSD

Urmaşul lui Iordache, uns astăzi în CEx-ul PSD

de Marius Gîrlașiu    |    22 Feb 2017   •   10:09
Urmaşul lui Iordache, uns astăzi în CEx-ul PSD
Sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Premierul Sorin Grindeanu va anunţa astăzi nominalizarea pentru ministerul Justiţiei, ultimul nume la bursa zvonurilor fiind cel al fostului judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader. Vehiculată şi ea pentru preluarea postului, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor, Dana Gîrbovan, a refuzat propunerea coaliţiei de guvernare.

 

Noul ministru al Justiţiei va fi un “tehnocrat” din interiorul sistemului, profesor de drept constituţional, “un om care să ştie Constituţia şi deciziile CCR”, potrivit descrierii făcute de Liviu Dragnea. Numele urmaşului lui Florin Iordache va fi prezentat astăzi în cadrul CEx-ului PSD, urmând să fie avizat de liderii coaliţiei de guvernare şi trimis în plic preşedintelui Klaus Iohannis pentru aprobare. Cel mai recent nume intrat în cursa pentru preluarea Justiţiei este cel al fostului judecător CCR, Tudorel Toader, actual rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Nominalizarea sa ridică semne de întrebare, în condiţiile în care el a fost numit la Curte cu sprijinul liberalilor în anul 2007, iar de numele său se leagă scandalul eratei de la Referendumul privind suspendarea lui Traian Băsescu în 2012. Toader şi-a încheiat mandatul la CCR în iulie 2016, în locul său fiind numit Attila Varga, susţinut de UDMR. Săptămâna trecută, fostul judecător constituţional explica într-un interviu că teza potrivit căreia abuzul în serviciu a fost dezincriminat printr-o decizie a Curţii din 2016, idee susţinută public de liderii PSD, este una complet falsă. “Nu vorbim despre incriminarea sau dezincriminarea abuzului pentru că a incrimina o faptă este de competenţa legiuitorului. Tot legiuitorul dezincriminează o faptă, adică o scoate din câmpul, din sfera de incidenţă, de aplicare a normei penale. Prin urmare, decizia Curţii Constituţionale nu a avut şi nici nu putea să aibă ca efect dezincriminarea abuzului în serviciu”, a explicat Toader.

Aflată la un moment dat printre favoriţii la preluarea portofoliului, şefa UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, a anunţat ieri că nu va renunţa la funcţia de la Curtea de Apel Cluj pentru un fotoliu la masa Guvernului. Gîrbovan a admis însă că a purtat o discuţie cu premierul Sorin Grindeanu. “Nu voi fi eu nominalizarea pentru funcţia de ministru al Justiţiei deoarece, judecător fiind, nu pot ocupa o asemenea funcţie”, a scris Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

 

Premierul Sorin Grindeanu va anunţa astăzi şi numele noului ministru al IMM-urilor, post rămas vacant după demisia lui Florin Jianu

×