x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vasile Blaga, luat la întrebări despre megajaful de la ANRP

Vasile Blaga, luat la întrebări despre megajaful de la ANRP

de Marius Gîrlașiu    |    15 Apr 2016   •   08:58
Vasile Blaga, luat la întrebări despre megajaful de la ANRP
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Liderul PNL Vasile Blaga a fost audiat de procurorii DNA în legătură cu despăgubirile supraevaluate acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi modul în care foştii secretari de stat au fost numiţi în “comisiile de făcut bani” de vremea guvernării portocalii. După fostul premier Emil Boc, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi deputatul Ioan Oltean, Vasile Blaga este al patrulea pedelist care dă raportul despre jaful de la ANRP.

 

“Tema discuţiilor a fost legată de cum s-au făcut numirile la ANRP. Eu nu am fost implicat deloc în ceea ce priveşte această instituţie, în numirea membrilor ei, Ministerul de Interne avea atribuţiuni aici, dar prin lege sunt oameni desemnaţi de minister. Atunci este la latitudinea ministrului să propună persoana care să facă parte din respectiva instituţie. Eu am propus un secretar de stat”, a declarat Blaga, după ce a dat cu subsemnatul în faţa procurorilor. Potrivit unor surse judiciare, liderul PNL a fost chemat la DNA pentru a da declaraţii “în calitate de martor” într-un dosar privind suspiciuni de corupţie în legătură cu retrocedările ilegale făcute de ANRP. “Nu am fost implicat, procurorii vor face lumină în aceste cazuri”, a asigurat Blaga. Cu o lună în urmă, şi fostul ministru PDL-ist, Cătălin Predoiu, a fost audiat la DNA într-un dosar privind despăgubirile ilegale acordate de ANRP. Predoiu le-a detaliat procurorilor modul în care fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost numită în Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor pe vremea când era secretar de stat. Propunerea Alinei Bica s-a făcut atunci la sugestia fostului ministru al Justiţiei. La câteva zile după Predoiu, DNA l-a chemat la raport şi pe fostul premier Emil Boc în cazul despăgubirilor frauduloase. “Am dat detalii despre relaţia Guvernului cu ministerele şi procedurile de desemnare în diverse comitete în care ministerele au reprezentanţi”, spunea Boc, luna trecuta. Un alt fost PDL-ist, deputatul Ioan Oltean, este cercetat sub control judiciar pentru despăgubiri ilegale acordate de ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru. Acesta i-ar fi dat lui Oltean o mită de 600.000 de euro în curtea unei biserici din Chitila pentru a interveni la fostul preşedinte al ANRP, Crinuţa Dumitrean.

Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, deputatul Cătălin Teodorescu şi fostul şef al ANI, Horia Georgescu, au avut probleme cu procurorii după despăgubirile acordate de ANRP.

Actualul lider al PNL, Vasile Blaga, a fost ministru de Interne pe vremea Guvernului Boc, în perioada decembrie 2009 - septembrie 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

×