x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Videanu, inculpat în dosarul „gaze ieftine”

Videanu, inculpat în dosarul „gaze ieftine”

de Marius Gîrlașiu    |    17 Mar 2016   •   22:11
Videanu, inculpat în dosarul „gaze ieftine”
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

După fostul premier Emil Boc, un alt fost apropiat de-ai lui Traian Băsescu, Adriean Videanu, are și el probleme cu procurorii. Fostul ministru al Economiei a fost pus oficial sub acuzare în dosarul „gaze ieftine”, în care este acuzat că a oferit gaze naturale la preţuri mult mai mici firmei Interagro, condusă de miliardarul Ioan Niculae. Prejudiciul stabilit de DIICOT depășește 60 de milioane de euro.

„Mi s-a adus la cunoștinţă schimbarea încadrării din suspect în inculpat și s-a pus în mișcare acţiunea penală”, a rezumat Adriean Videanu întâlnirea de ieri cu procurorii DIICOT. Videanu este acuzat că în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, în calitate de ministru al Economiei, ar fi semnat și aprobat în Guvern un număr de trei memorandumuri pentru a sprijini interesele finan-ciare ale magnatului Ioan Niculae. Practic, din postura de ministru, Videanu ar fi folosit compania naţională de interes strategic Romgaz în interesul privat al firmei Interagro, patro-nată de miliardarul Niculae. Fostul ministru PDL ar fi oferit gazele naturale produse de Romgaz la preţuri preferenţiale firmei controlate de Ioan Niculae. Ceea ce a produs sta- tului român un prejudiciu de 62 de milioane de euro, susţin procurorii DIICOT.

 

Trimis în instanță

Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a anunţat că dosarul „gazelor ieftine” este aproape finalizat și urmează să fie trimis în judecată. Videanu este pus sub acuzare pentru abuz în serviciu și constituire de grup infracţional organizat, însă a negat acuzaţiile, iar avocatul său susţine că prejudiciul stabilit de DIICOT nu există. În cazul său procurorii au pus sechestru asupra averii până la concurenţa sumei de 277 de milioane de lei.

 

Mirul l-a salvat pe Vosganian

În acelaşi dosar este acuzat şi fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian. Acuzațiile sunt aceleaşi ca în cazul lui Videanu. Vosganian ar fi semnat şase ordine de Guvern pentru favorizarea lui Niculae, dar a scăpat basma curată, după ce Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale. Vosganian a rămas în continuare senator şi se bucură de imunitate parlamentară, chiar dacă a demisionat din funcția de ministru.

×