x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Asistentele, invidioase pe salariile doctorilor

Asistentele, invidioase pe salariile doctorilor

de Mariana Zaharia    |    30 Mai 2018   •   11:30
Asistentele, invidioase pe salariile doctorilor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Creșterile salariale din Sănătate împart spitalele în două tabere. De-o parte sunt medicii, de cealaltă asistentele, care spun revoltate că venitul actual al unui urgentist este 20.000 de lei, în timp ce personalul mediu din aceeași secție încasează 5.000. Pe lângă asta, ele susțin că multe sunt jignite nu doar de pacienți ci și de cei cu care lucrează, iar o asistentă a vorbit și despre faptul că s-ar plăti șpăgi între 5.000 de euro și 10.000 de euro pentru a obține un loc de muncă într-un spital.

Mariana Zaharia

Despre ceea ce se întâmplă la ora actuală în spitale am stat de vorbă cu o asistentă care lucrează de ani buni la o clinică din Argeș. Revoltată, ea ne-a povestit că au ajuns să se certe cu doctorii pentru condițiile de muncă și pentru venituri. De fapt, de la bani pleacă totul. Majorările salariale îi pun pe medici în situația de a se apăra în fața celor cu care lucrează, iar conform sursei noastre nu toți o fac decent. „Alergăm ore întregi. Asistenta recoltează analize, pune branule, pune perfuzii, le supraveghează, se duce cu pacientul la raze sau computer tomograf, trebuie să aibă grijă când ies analize, să nu cumva să uite. Sunt lucruri pe care în spitalele de afară le fac doctorii. Nu veți vedea ca asistenta să îi pună branula bolnavului. Și am spus toate astea, iar medicii ne zic că ei au învățat carte. Să știți că și noi am învățat și după o tură suntem obosite frânte. Veniți și stați două ore în Unitatea de Primiri Urgențe și o să vedeți cum alergăm și, din păcate, de multe ori medicii fac glume pe seama noastră. În loc de asistente suntem numite «asistoante», ni se spune că suntem și proaste și urâte. Nu mi se pare normal să încasez 5.000 lei, iar un doctor 20.000 lei, este o diferență prea mare”, povestește asistenta. Aceeași sursă spune că în spitale se știe că se fac angajări pe bani, dar nimeni nu reclamă asta. Numărul asistentelor medicale absolvente de școli de profil este prea mare pentru necesarul din unitățile spitalicești așa că, de multe ori, bătălia pentru a prinde un loc de muncă nu se dă doar la nivelul capacităților profesionale, ci și a celor financiare.

15 iunie, ziua testului pentru „repararea” sporurilor

Sindicaliștii vorbesc și ei despre nemulțumirile din spitale și despre această împărțire în tabere a unor oameni care muncesc împreună. Au fost proteste, iar greva a fost suspendată temporar după o ordonanță dată de Guvern, prin care s-a promis rezolvarea problemelor ridicate de sporuri. “Deși s-a vorbit despre majorări salariale, au fost diminuări de venituri nete și s-a dat o ordonanță prin care să fie acordate niște sume tranzitorii. De exemplu, sărbătorile legale au fost plătite cu 65 la sută din salariul de bază în loc de 100 la sută din salariu deși așa era prevăzut în contractul de muncă. Există frustrări, au fost dezbinați medicii de asistente, de infirmiere, de personalul TESA și alte categorii profesionale. Fiecare are un rol bine determinat în realizarea serviciilor medicale sau de asistență socială. Salarizarea nu este unitară, nu a ținut cont de pregătire. Cum să plătești un biolog mai puțin decât un asistent cu școală postliceală? Sau un chimist, un psiholog, un kinetoterapeut etc. Așteptăm veniturile de la 15 iunie să vedem și noi. Dacă nu vor fi așa cum s-a promis, vom continua protestele și vom stabili o dată pentru grevă generală. Oricum, vom merge și în instanță pentru a recupera pierderile din veniturile nete, pentru sporuri și munca prestată în zilele libere și de sărbători, pentru lunile martie și aprilie. Au fost unități în care angajații nu au primit niciun leu, de exemplu Unitatea Medico-Socială Șuici unde sporurile au fost zero“, a declarat Doina Fănică, președintele Sindicatului SANITAS Argeș. Nemulțumiri nu sunt doar în spitale, ci și la DSP-uri, cabinete medicale școlare, centre de transfuzii sanguine, tot ce înseamnă servicii medicale sau sociale.

Medicii ne zic că ei au învățat carte. Să știți că și noi am învățat și după o tură suntem obosite frânte. Veniți și stați două ore în Unitatea de Primiri Urgențe și o să vedeți cum alergăm

asistentă medicală din Argeș

×
Subiecte în articol: salarii doctori