x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce trebuie să știm despre termoscanare

Ce trebuie să știm despre termoscanare

de Diana Scarlat    |    20 Mai 2020   •   10:30
Ce trebuie să știm despre termoscanare

Regula scanării temperaturii corpului, la intrarea în instituții sau în banale magazine i-a revoltat pe unii și i-a îngrozit pe alții. Dincolo de legendele apărute în numai câteva ore de la introducerea termoscanării, despre efectele nocive ale aparatelor, totuși există cel puțin două probleme legate de această practică și de aparatele folosite, una de natură juridică, iar cealaltă, tehnică. Există și posibilități de a evita scanerul.

 

De câteva zile au apărut sute de mărturii despre temperatura între 32 și 35 de grade Celsius, rezultată în urma termoscanării la diverse magazine din țară, care s-au dotat cu astfel de aparate. Acest lucru este posibil dacă termoscanerele cumpărate în grabă nu corespund, din punct de vedere tehnic, practicilor medicale. E ca și cum ne-am cântări cu un cântar industrial, pentru camioane, sau cu unul dintr-o fabrică de mezeluri. Aparatele pot da erori. Iată și câteva explicații, în legătură cu termoscanerele: sunt termometre nonmedicale, iar unele magazine le prezintă ca instrumente profesionale, însă nu specifică... profesia. Există mai multe tipuri de termoscanere, care arată aproximativ la fel, dar unele măsoară temperatura corpului uman, iar altele sunt concepute și calibrate pentru activități industriale. De aici provin erorile care au fost constatate de mai mulți români: cele industriale măsoară temperaturi între -32 și +1050 de grade Celsius gradul de acuratețe fiind de +/- 1,8 grade Celsius. Cele medicale măsoară între 32 și 43 de grade Celsius, cu acuratețe de +/- 0.2 grade Celsius. Cei care cumpără astfel de aparate pentru magazinele lor ar trebui să fie atenți la instrucțiunile de folosire și să le cumpere pe cele de uz medical, nu industrial.

 

Ce soluții avem

 

Problema juridică, pe care au invocat-o unii dintre cei care refuză să se supună termoscanării, la intrarea în spații publice închise, este legată de Legea Sănătății 95/2006 și Legea 46/2003 cu privire la drepturile pacientului. Paznicii sau alți angajați ai magazinelor, jandarmii de la intrarea în tribunale etc. nu sunt cadre medicale și nici măcar nu au această activitate în fișa postului. Pentru a evita un conflict, unii propun purtarea unui termometru obișnuit, de la farmacie, pentru a dovedi, în fața paznicului, că temperatura corpului este corespunzătoare, sub 37,3 grade Celsius.

 

Înlocuirea termoscanerului cu un termometru pe care fiecare persoană ar putea să-l aibă la-ndemână, este la fel de legală sau de ilegală ca și termoscanarea. Practic, nu există o lege care să reglementeze clar practica termoscanării sau să interzică termometrul personal. Ar dura câteva minute, înainte de intrarea în magazine sau instituții, dar ar elimina posibilele conflicte.

×