x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medic de familie: “Suntem la un pas de desfiinţare”

Medic de familie: “Suntem la un pas de desfiinţare”

de Monica Cosac    |    13 Iun 2017   •   12:35
Medic de familie: “Suntem la un pas de desfiinţare”

România ar putea fi primul stat din Uniunea Europeană care rămâne fără baza sistemului de asistenţă medicală: medicina de familie, este semnalul de alarmă tras de medicul dr. Cătălin Petrencic într-o scrisoare deschisă adresată atât preşedintelui României, Klaus Iohannis, cât şi premierului Sorin Grindeanu. Demersul acestuia este susţinut şi de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), și de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). Medicii de familie sunt nemulţumiţi de noua Lege a salarizării şi spun că aceasta va contribui la intrarea cabinetelor lor în faliment.

După “cea mai mare şi reuşită privatizare”, prin care, în 1999, asistența medicală primară a fost scoasă din sistemul bugetar, celor peste 14.000 de medici de familie li s-au concesionat cabinetele, fiind nevoiţi să înveţe din mers să fie şi manageri, nu numai doctori. “Acum, noua Lege a salarizării ne desfiinţează şi ca manageri, dar şi ca profesie”, spune Cătălin Petrencic, medic de familie în comuna Mănăstriea din judeţul Călărași, în scrisoarea deschisă adresată şefului statului şi premierului.

Potrivit medicului, este nevoie de o finanţare corespunzătoare a asistenţei medicale primare, în condiţiile în care actul normativ le impune să cheltuiască mai mult pentru salariile asistentelor medicale.

“În lege se face referire doar la salariul obligatoriu pe care trebuie să-l asigurăm asistentului, dar, pentru că noi suntem consideraţi privaţi, deşi desfăşurăm activitate de asistenţă medicală publică, pe tarife obligatorii, impuse, nu se face referire şi la venitul nostru ca medici”, avertizează dr. Petrencic, amintind că, pe viitor, ar trebui să acorde un salariu de peste 5.400 de lei unei asistente medicale, iar pentru funcţionarea unui cabinet sunt prevăzute cheltuieli de peste 4.600 de lei. Practic, contractul pe care medicul de familie îl are cu Casa de Asigurări de Sănătate - aceasta fiind şi principala sursă de finanţare – ar acoperi doar cele două cheltuieli, care însumează 10.000 de lei.

“Un cabinet de medicină de familie cu medic primar şi 1.000 asiguraţi înscrişi are un venit mai mic de 10.000 lei. Din ce vor susține medicii de familie această obligativitate impusă de Legea salarizării? Ce se va întâmpla cu cabinetele de medicină de familie? Vor funcţiona doar pentru salariul asistentei şi cheltuieli de funcţionare? Şi medicul, el din ce trăieşte?”, explică dr. Cătălin Petrencic, cerându-le celor doi demnitari să se implice în rezolvarea problemelor cu care se confruntă medicina de familie.

Cei care pot asigura asistența medicală în orice colț al României sunt medicii de familie, însă aceştia nu sunt şi nu au reprezentat o prioritate a niciunui decident din sistem, spun reprezentanţii celor două organizaţii profesionale, SNMF şi FNPMF, într-un comunicat comun, “ba chiar constatăm cu îngrijorare că măsurile luate sistematic vizează distrugerea acestui segment”.

“Din acest motiv, ne solidarizăm cu scrisoarea deschisă a colegului nostru, care pornește de la proiectul noii Legi a salarizării pentru a demonstra, dacă mai era nevoie, cum în scurt timp vom rămâne fără medicina de familie în România”, mai spun reprezentanţii medicilor de familie.

Am pornit în 1999 a fi peste 14.000 de medici de familie şi tot atâtea cabinete şi am ajuns astăzi să fim doar 11.200. Din 2004 şi până în prezent au ieşit din sistem 11,5% cabinete. Media de vârsta a medicilor este de peste 55 de ani. Anual termină rezidenţiatul doar circa 150 de medici de familie, care, majoritatea, pleacă în ţări unde sunt corect recunoscuţi şi plătiţi. Peste 400 de localităţi din ţară duc lipsa a peste 500 medici de familie. Suntem la un pas de desfiinţare, iar Legea salarizării va definitiva acest proces” Dr. Cătălin Petrencic, medic de familie

 

×
Subiecte în articol: medic familie desfiintare romania ue