x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medici ai Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială vor da consultaţii gratuite joi şi vineri

Medici ai Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială vor da consultaţii gratuite joi şi vineri

26 Oct 2017   •   12:53
Medici ai Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială vor da consultaţii gratuite joi şi vineri

Medici din cadrul Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "Prof. dr. Dan Theodorescu" vor oferi joi şi vineri consultaţii gratuite, fără bilet de trimitere, în cadrul evenimentului Zilele Prevenirii Cancerului Oral. 

Consultaţiile se fac în spitalul aflat pe Calea Plevnei, nr. 17, în baza unei programări telefonice, la numărul 0737.564.663. 

Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, necesitatea unei asemenea iniţiative porneşte de la numărul mare de cazuri de cancer oral diagnosticate de medicii Secţiei Clinice de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială. 

Astfel, în lipsa prevenţiei, pacienţii ajung prea târziu la medic, iar soluţiile terapeutice sunt limitate. 

Şeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, Alexandru Bucur, a declarat că a observat în ultimul timp că numărul bolnavilor afectaţi de tumori maligne la nivelul cavităţii orale este într-o continuă creştere. 

"Am observat în ultimul timp pe statisticile clinicii că numărul bolnavilor afectaţi de tumorile maligne cavităţii orale este într-o continuă creştere. Ne confruntăm spre sfârşitul acestui an ca şi anul trecut cu un număr de peste 500 de cazuri. Lucru extrem de grav, spun eu, având în vedere că durata medie de viaţă a acestor bolnavi este mică. (...) Bolnavii pe care de regulă îi primim în clinică, şi spun de regulă, adică mai mult de jumătate din numărul acestora, sunt în faze depăşite, terminale. Este a doua sesiune pe care am programat-o, prima a fost în iunie, unde rezultatul spun eu că este satisfăcător. În cele două zile din iunie s-au prezentat 104 pacienţi, însă partea tristă a acestei poveşti este că 11,3% i-am depistat cu astfel de cancere ale cavităţii orale", a afirmat Alexandru Bucur, într-o conferinţă de presă. 

El a spus că procentul depăşeşte cu mult media europeană. 

"Să ne gândim că această afecţiune - şi aici mă refer strict la cavitatea bucală, plecând de la cancerul de buză, de limbă, de mucoasă jugală, de planşeu, cancerul de mandibulă sau maxilar - reprezintă până în 2-3% din totalul cancerelor organismului. Media europeană de depistare este de 0,4% - lucru care cred că trebuie să tragă un semnal de alarmă vizavi de ce înseamnă prevenţie şi depistare precoce. Nu poţi să îi oferi unui bolnav în stadiul terminal şanse mari de supravieţuire", a mai arătat medicul. 

Acesta a precizat că periodic vor mai fi derulate astfel de programe de către personalul unităţii medicale. El a sfătuit populaţia să facă de cel puţin două ori pe an consultaţii la medicul stomatolog. 

Alexandru Bucur a semnalat şi faptul că vârsta de depistare a cancerelor orale a coborât cu aproximativ 20 de ani faţă de ceea ce se înregistra în 1990. 

Managerul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "Prof. Dr. Dan Theodorescu", Tania Rădulescu, a subliniat importanţa prevenţiei. 

Medicul a spus că în momentul de faţă unitatea medicală deserveşte peste 20 de judeţe din ţară. "Adresabilitatea este foarte mare. Este un spital de 61 de paturi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, respectiv Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti", a menţionat managerul. 

Zilele Prevenirii Cancerului Oral sunt organizate de Primăria Capitalei, prin intermediul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, la iniţiativa Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială ''Prof. dr. Dan Theodorescu''. AGERPRES

×