x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mineri blocaţi în Mina Lupeni. Operaţiune dramatică de la salvare

Mineri blocaţi în Mina Lupeni. Operaţiune dramatică de la salvare

de Cristian Anton    |    05 Oct 2017   •   22:17
Mineri blocaţi în Mina Lupeni. Operaţiune dramatică de la salvare
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Trei mineri au fost prinşi la 500 de metri sub pământ, după ce o galerie din Mina Lupeni s-a surpat peste ei, alţi opt lucrători reuşind să se salveze în ultimul moment. În zonă au fost trimise două elicoptere SMURD, iar mai mulţi salvatori minieri au intervenit pentru scoaterea victimelor, cărora li s-a pompat aer pe toată durata operaţiunii de salvare. Cei trei mineri blocaţi au comunicat mereu cu salvatorii.

Unul dintre minerii care au reuşit să scape de surparea din subteranul Minei Lupeni a fost transportat cu o ambulanţă la Spitalul de Urgenţă Petroşani pentru că a acuzat un traumatism toracic. Două echipe de salvatori au coborât în subteran, iar la faţa locului a ajuns, de la Arad, un elicopter SMURD dotat cu aparatură medical, un alt elicopter fiind adus de la Bucureşti. Primele informaţii arată că surparea s-ar fi produs pe o galerie din subteran şi ar avea o lungime de circa 10 metri. Surparea s-a produs într-un abataj cu banc subminat. “Surparea a avut loc în Panoul 7C, sectorul 2. Au fost prinşi trei mineri care lucrau la mutarea unui abataj”, a declarat preşedintele Sindicatului “Muntele”, Darius Câmpean. 

Mina Lupeni face parte din Complexul Energetic Hunedoara şi a fost inclusă anul trecut pe lista exploatărilor miniere ce vor fi închise, fiind considerată neviabilă, alături de mina Lonea. Extracţia de cărbune în minele Lupeni şi Lonea va continua până în 2018, urmând ca lucrările efective de închidere să se finalizeze până în 2027, acestea fiind termenele maxime impuse de Comisia Europeană. 

“A fost un eveniment nefericit la Lupeni. Am stat împreună cu colegii din Guvern să fim siguri că se iau toate măsurile care se impun şi care sunt omeneşte posibile”, a declarat premierul Mihai Tudose, la începutul şedinţei de Guvern. 

Procurorii au deschis dosar penal

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani au deschis dosar penal având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, în urma căruia au fost surprinşi în subteran trei mineri. “La Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani s-a constituit astăzi, 05.10.2017, un dosar având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprinşi în subteran trei mineri. La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti, reprezentanţi ai ITM şi salvatori, precum şi un procuror de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea unui procuror de la PCA Alba”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Trei mineri au rămas blocaţi la 500 de metri sub pământ, după ce o galerie a Minei Lupeni s-a părbuşit peste ei



 

×
Subiecte în articol: Mineri blocaţi Mina Lupeni