x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Nu-i grijă pentru mediu, nu-s bani europeni

Nu-i grijă pentru mediu, nu-s bani europeni

de L. Budin    |    29 Iul 2020   •   09:09
Nu-i grijă pentru mediu, nu-s bani europeni
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

O analiză realizată de un grup de organizaţii neguvernamentale arată că în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică (PNIRE), elaborat de Guvernul României ca răspuns la criza sanitară, componentele de mediu şi de energie sunt slab reprezentate. Planul de redresare ar trebui să se alinieze viziunii UE, pentru ca ţara noastră să primească acele 80 de miliarde de euro de care s-a făcut atâta caz.

 

 

Planurile de redresare economică trebuie elaborate de statele membre, ca precondiție pentru accesarea fondurilor disponibile prin noul mecanism european de răspuns la criza COVID-19.

Organizaţiile reunite în platforma mâinesedecideazi.ro spun însă că România are un plan ancorat în proiecte vechi de peste 40 de ani, dăunător intereselor societăţii şi deficiar exact la capitolele „mediu” şi „digital”, pe care Uniunea pune accent sporit. „Riscăm să pierdem fondurile pentru redresare economică”, spun semnatarii analizei.

 

Măsuri învechite

Investițiile naţionale ar trebui direcționate cu prioritate către sectoarele privind transportul durabil, infrastructura de servicii digitale, producția și utilizarea energiei în mod nepoluant și eficient, precum și către infrastructura de mediu, inclusiv în regiunile miniere. Cu toate acestea, şi în ciuda acordurilor şi pacturilor climatice şi ecologice semnate de ţara noastră, România propune un set de măsuri învechite, spun ONG-urile: continuări ale unor proiecte din anii ’70, cum ar fi hidrocentrala de pe Jiu (oprită prin decizia instanţei, fiindcă nu avea acord de mediu), sau Casa Verde Fotovoltaice, program blocat de doi ani.

 

Mai multă transparenţă

„Planul nu abordează problema schimbărilor climatice, nu are niciun obiectiv concret privind conservarea resurselor naturale, bioeconomie, circularitate, managementul deșeurilor, calitatea aerului, mobilitate, biodiversitate, arii naturale protejate sau infrastructură verde”, spun organizaţiile respective. La capitolul energie, lipsește în continuare o strategie şi un calendar pentru renunțarea treptată la cărbune.

Reprezentanţii ONG-urilor cer un plan naţional transparent, elaborat prin consultări inclusiv politice şi asumat de întregul spectru politic.

 

PNIRE nu rezolvă nici măcar problemele legate de mediu şi de poluare care au declanşat procedura de infringement împotriva României.

×