x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România, campioana Europei la COVID-viteză: „urmează haos generalizat, cu măsuri disperate”

România, campioana Europei la COVID-viteză: „urmează haos generalizat, cu măsuri disperate”

de Monica Cosac    |    20 Sep 2021   •   07:20
România, campioana Europei la COVID-viteză: „urmează haos generalizat, cu măsuri disperate”

În acest weekend, România a înregistrat „o premieră absolută” în istoria crizei medicale din țara noastră: numărul săptămânal de infectări s-a dublat la nivel național, în numai 7 zile, iar în unele județe s-a triplat. O viteză de creștere a numărului de cazuri atât de mare face ca măsurile progresive pe care autoritățile încearcă să le ia acum să devină inutile, pentru că „sunt depășite înainte de a fi publicate”, este de părere cercetătorul Octavian Jurma. Pentru că „este posibil să ne întâlnim absolut toți cu acest virus”, dr. Laura Zarafin, unul dintre medicii ATI aflați în prima linie încă de la începutul pandemiei, explică de ce este esențial să știm momentul infectării și face câteva recomandări atât pentru cei nevaccinați, cât și pentru vaccinați.

 

Deși impactul deschiderii școlilor este așteptat abia peste o săptămână, România a atins și chiar depășit „o rată de dublare la 7 zile a numărului săptămânal de cazuri” de Covid-19, arată cercetătorul Octavian Jurma. Potrivit acestuia, ARM7 (alerta relativă mobilă la 7 zile) - un indicator foarte sensibil care urmărește diferența procentuală dintre media primelor 7 și a ultimelor 7 zile ale intervalului de 14 zile și este principalul predictor pe termen scurt al incidenței – a atins sâmbătă „un nou record absolut”.

„Ieri (n.r. - vineri), ARM7 național a depășit pentru prima dată de când a început pandemia valoarea de 100%, iar azi (n.r. - sâmbătă) a atins un nou record absolut de 107%. O valoare de 100% a acestui indicator înseamnă că numărul de cazuri din ultimele 7 zile este dublu față de numărul de cazuri din cele 7 zile precedente. Cu alte cuvinte, acum numărul de cazuri noi se dublează săptămânal (Td 7)! Acesta este însă media națională. În unele județe rata de creștere este chiar mai mare de 150%”, a scris Jurma pe pagina sa de Facebook, subliniind că „o viteză de creștere atât de mare face inutile măsurile progresive pe care încercăm să le luăm acum”.

Potrivit acestuia, până când și instituțiile, și administratorii unor afaceri apucă să se conformeze măsurilor pe care autoritățile le anunță acum în orașe în care incidența a depășit 2 la mie (precum: Timișoara, București, Cluj), deja se va intra în scenariul roșu 3 la mie: „După ce ajungem în scenariu roșu 3 la mie, facem comiții și comitete și anunțăm măsuri complicate de funcționare în scenariu roșu de 3 la mie, însă până apucă afacerile și instituțiile să se conformeze vom fi deja în scenariu purpuriu de 6 la mie”.

 

Tulpina Delta, fără frână

„Nu poți să menții totul deschis într-un taifun doar pentru că sunt niște nebuni la butoane”, subliniază Jurma, deoarece „nici un sistem medical din lume nu poate rezista la o astfel de avalanșă de cazuri în spitale”.

Potrivit specialistului, singurul scenariu pentru care mai avem ceva vreme să ne pregătim (2-3 săptămâni) „este cel de peste 6 la mie, de care nu se pomenește nimic în ordonanța certificatului verde”, ordonanță care în majoritatea localităților care înregistrează creșteri exponențiale ale numărului de cazuri va funcționa maximum 2 săptămâni.

„Acum e oricum prea târziu pentru măsuri locale, doar măsuri drastice naționale mai pot salva ceva, dar singurul care poate să le ia e președintele și m-aș mira să le ia înainte de 25 septembrie. În încercarea lașă de a sacrifica vieți pentru a salva bani, le-am pierdut pe ambele. Urmează doar haos generalizat cu măsuri disperate și iraționale care sunt depășite înainte de a fi publicate. Dar poate învățăm ceva pentru valul 5, dacă nu o să aflăm că și valul 4-Delta a fost gestionat cu succes de echipa câștigătoare și deci nu are rost să schimbăm nimic”, concluzionează, ironic, Octavian Jurma.

 

Situația din România a atras atenția presei străine

În contextul în care România este codașă în Uniunea Europeană la vaccinarea anti-Covid, alături de Bulgaria, explozia de infectări din țara noastră și viteza cu care se ocupă paturile de Terapie Intensivă au atras atenția jurnaliștilor de peste hotare.

„Oamenii din afară încep să se uite mai atent la România”, mai spune Octavian Jurma, precizând că un jurnalist al unui cotidian elvețian l-a contactat pentru a înțelege ce se întâmplă în țara noastră, „de ce am pornit atât de bine și am sfârșit atât de rău”.

Potrivit cercetătorului, „va dura ani de zile până când Europa se va putea relaxa la fel de tare ca România în aceasta vară”, însă, pe măsură ce-și vor rezolva criza internă și vor intra într-o stare de relaxare responsabilă, „toate țările din Europa civilizată (...) se vor uita mult mai atent la sursele de risc epidemiologic din jurul lor”.

„În această vară, România a adoptat măsuri de relaxare prin care a abandonat însăși noțiunea de siguranță națională și a sfidat pandemia, deși se știa cu certitudine că urmează asaltul cu tulpina Delta. Problema care se conturează în lunile următoare este că România riscă să devină o enclavă COVID-19, o zonă de risc biologic ridicat la fel ca Cernobîl după accidentul nuclear”.

 

15.000 de noi cazuri de COVID-19 pe zi, este ultima estimare, pentru luna octombrie, făcută în acest weekend de dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

 

Ce recomandări fac medicii

Vaccinul anti-Covid a fost gândit ca un fel de „antrenor” al sistemului imunitar și presupune întâlnirea voită a organismului uman cu structura „spike” a virusului SARS-CoV-2, ducând astfel la producerea de anticorpi antiproteină spike, dar și la antrenarea imunității celulare (limfocitele T având rol major în sistemul de apărare contra coronavirusului), însă nu împiedică infectarea, spune dr. Laura Zarafin, medic primar ATI. Aceasta explică și de ce, în perioadele de creștere exponențială a infectărilor, vaccinații „ar fi bine să respecte regulile elementare de prevenție, la fel ca și cei nevaccinați”.

 Trei reguli simple care ar putea reduce transmiterea virusului:

1) purtarea măștilor FFP2 în spații închise și prost ventilate (care nu au sisteme de aerisire corespunzătoare), indiferent dacă vorbim de spitale, birouri, restaurante, magazine sau toalete publice; 

 2) evitarea aglomerațiilor chiar și în aer liber sau purtarea măștilor chirurgicale în spații deschise în care se află mulți oameni, mai ales când se vorbește tare sau se cântă;

3) igiena corectă a mâinilor.

 

De ce este esențial să cunoaștem momentul infectării

Varianta Delta este extrem de contagioasă și „este posibil să ne întâlnim absolut toți cu acest virus”, mai spune dr. Zarafin, care arată, într-o postare pe Facebook, de ce trebuie să știm momentul infectării și care sunt pașii care ne-ar putea salva viața:

- evaluare inițială a stării de sănătate și izolarea 7-10 zile, inclusiv a contacților

- administrare de antivirale sau anticorpi monoclonali în primele 3 zile, mai ales la cei cu comorbidități

- administrarea de anticoagulant, fie în doză profilactică, fie terapeutică la cei cu factori de risc cardiovasculari asociați

- monitorizarea la domiciliu a saturației în oxigen a sângelui periferic cu pulsoximetru

- administrarea de antiinflamatorii steroidiene când scade saturația în oxigen

- internare în spital, când avem nevoie de oxigenoterapie

- reevaluare, inclusiv CT, la 7-10 zile după testul pozitiv, pentru a ști dacă avem nevoie de recuperare respiratorie sau terapie hiperbară.

×
Subiecte în articol: Covid-19 Delta COVID-19 Octavian Jurma