x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pădurarii cer arme de la parlamentari

Pădurarii cer arme de la parlamentari

de Diana Scarlat    |    30 Oct 2019   •   09:50
Pădurarii cer arme de la parlamentari
Sursa foto: Victor Stroe

Peste 200 de pădurari au protestat, ieri, în fața Parlamentului, cerându-și dreptul la apărare în fața atacatorilor. Principala nemulțumire este faptul că statutul pădurarului încă nu a fost adoptat de Camera Deputaților. Legea le-ar da dreptul agenților silvici să fie înarmați și dotați cu tehnica necesară pentru a se putea apăra împotriva hoților de lemne. Sindicatele arată că, în ultimii ani, au fost agresați, amenințați sau chiar uciși 650 de pădurari.

Cel mai recent caz care a șocat România a fost uciderea pădurarului Pop Liviu, de 30 de ani, în Maramureș. Sindicatele angajaților silvici arată că peste 650 de colegi de-ai lor au fost victime ale agresorilor, fie că au fost amenințați cu arme și topoare, fie că au fost bătuți, iar unii dintre ei uciși cu bestialitate. Pădurarii cer modificarea legii, astfel încât să-și poată apăra viața, ceea ce înseamnă să fie înarmați și să poată folosi armamentul din dotare, iar paza să o facă fiind însoțiți de agenți de Poliție și de jandarmi. Statutul pădurarului ar putea rezolva problema armelor, Romsilva având deja în dotare 10.000 de arme de foc, pe care, însă, nu le poate distribui către agenții silvici. Statutul pădurarului a fost, ieri, pe ordinea de zi la Camera Deputaților, dar nu a trecut la vot în Plen. O delegație a agenților silvici a mers la discuții cu parlamentarii, pentru a încerca să convingă conducerea Camerei Deputaților să promulge de urgență statutul pădurarilor.

Fenomenul este la nivel internațional

Protestatarii s-au adunat în fața Parlamentului, în Parcul Izvor din București, unde au adus cruci și capace de sicrie, pentru a le aminti parlamentarilor că în ultimii ani șase dintre ei au fost uciși de hoții de lemne. Doar în judeţul Maramureş au mai fost omorâţi trei pădurari în ultimii ani, iar alţi doi în alte zone ale ţării. În afara tânărului de 30 de ani din Maramureș, tot anul acesta a mai fost ucis și Răducu Gurcioaia, în zona Pașcani, iar în ultimele săptămâni, atacurile s-au înmulțit, în toate zonele țării. Fenomenul a ajuns și în atenția presei internaționale, iar Interpol a organizat, tot ieri, un seminar pentru autoritățile din România, pentru combaterea fenomenului tăierilor ilegale de lemn și a comerțului de contrabandă.

Pădurarii cer să fie înarmaţi cu puşti sau cu pistoale mitralieră AKM, aşa cum era posibil acum câţiva ani. O altă soluţie propusă de Romsilva este înarmarea agenților silvici cu arme cu gloanţe de cauciuc, la fel ca în Polonia.

×