x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Proxenetism sub tutela Protecției Copilului

Proxenetism sub tutela Protecției Copilului

de Diana Scarlat    |    17 Mai 2017   •   08:50
Proxenetism sub tutela Protecției Copilului
Sursa foto:

Casele de copii sunt în centrul celor mai grave scandaluri, de mulți ani: proxenetism, copii bătuți, maltratați, legați de paturi sau de ușa de la intrare, copii dați spre adopție fără a se cerceta familiile la care ajung și care apar apoi în statistici, ca victime ale proxeneților. Dar fiecare cercetare la Direcțiile pentru Protecția Copilului se termină la fel, în fiecare județ: tutela Autorității Naționale pentru protecția copilului, din Ministerul Muncii, trimite corpul de control și se închid toate dosarele. Se închid și gurile celor care ar vrea să vorbească, imediat cum ajunge corpul de control la fața locului, și nimeni nu oferă nicio explicație.

La Direcțiile pentru Protecția Copilului (DGASPC), mai ales în Dolj, Olt, București-Ilfov și Dâmbovița, nu s-a putut face nimic nici cu Poliția: deși au intervenit forțe de ordine din mai multe structuri, scandalurile se țin lanț. Angajații din DGASPC-uri care vor să vorbească sunt amenințați de conducere cu desființarea posturilor, unii au fost deja victime, chiar și fără a exista probe concrete împotriva lor, iar copiii sunt în pericol, fără nicio apărare. În județul Dâmbovița a descins DIICOT, de mai multe ori, din 2015 până acum, după ce s-a descoperit că proxeneții primeau „marfă” chiar de la angajații centrelor de plasament. Una dintre adolescentele “trimise la produs” de o angajată a centrului Floare de Colț din Târgoviște a fost găsită moartă, în condiții suspecte, în 2016, alta a fugit, dar problemele tot nu se rezolvă. În continuare nu se schimbă nici modul de operare, nici sistemul, nici conducerea instituțiilor. Au apărut cazuri noi, există dosare deschise, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) trimite din când în când corpul de control la centrele de plasament, dar de fiecare dată se opresc cercetările și nimeni nu găsește soluții pentru a opri abuzurile.

 

Autoritatea națională nu știe ce să facă

În urma situației pe care am semnalat-o șefei ANPDCA săptămâna trecută, la DGASPC Dâmbovița, luni dimineață a fost trimis corpul de control, ca de obicei, dar, tot ca de obicei, sursele noastre din centrele de plasament ne-au anunțat că li s-a impus să nu vorbească nici măcar cu reprezentanții autorităților, sub aceeași amenințare cu desființarea posturilor. Șefii din centrele de plasament par a avea deja ca mod de operare OMERTA. „Colegii mei au plecat de ieri și vor mai cerceta câteva zile. Eu am semnat delegațiile ieri dimineață (luni – n.r.) și s-a plecat. Opinia mea este că dacă vrei să descoperi ceva, tot nu descoperi, dacă nu vor să-ți arate, indiferent dacă-i anunți sau nu-i anunți. Dați-mi o sugestie, cum să fac. M-aș duce și noaptea, la trei dimineața, fără să spun nimănui, dar același lucru se poate întâmpla”, ne-a declarat șefa ANPDCA, Gabriela Coman. Angajații centrelor de plasament care sunt controlate acum în județul Dâmbovița nu mai au încredere în corectitudinea corpului de control de la ANPDCA, după ce au fost amenințați, dar și după ce au aflat că fiica directoarei DGASPC Dâmbovița este angajată la ANPDCA și ar putea interveni în desfășurarea anchetei. Șefa ANPDCA ne asigură că nu poate fi vorba despre un conflict de interese. „Da, lucrează la noi (Monica Geală, fiica directoarei DGASPC, Cristiana Bucur – n.r.), dar este suspendată acum, pentru concediul de naștere. În niciun caz nu e vorba despre un conflict de interese. N-are nicio legătură, ea lucrează la strategii și programe, nici nu-i cunoaște pe colegii ei de la corpul de control. Nu știu cine și-ar asuma să acopere așa o nenorocire. Vă garantez că din punctul meu de vedere, cine greșește plătește. Ne ducem peste tot în control”, ne-a mai explicat Gabriela Coman. Aceasta spune că ANPDCA ar trebui să fie ajutată și de celelalte instituții, pentru a se putea rezolva problemele din sistemul scăpat de sub control. „Problema mai este că noi ducem tot în spate, dar ar trebui să mai miște și celelalte instituții. Eu nu pot să fac o treabă în locul Direcției, în locul Poliției sau a Parchetului”, mai spune șefa ANPDCA.

Ajungem la situația în care găsim niște fete pe stradă, constatăm că se prostituează și le luăm la noi, în centrul de plasament. Greșit! N-ar trebui să se întâmple așa ceva. Ele ar trebui să beneficieze de niște servicii specializate, cu un alt tip de personal, să nu se poată afla adresele, să primească alt tip de servicii. Dar nu există aceste instituții. Atunci nu putem să lăsăm aceste fete pe stradă și le luăm în centrele de plasament. (Gabriela Coman, șefa ANPDCA)

Dată în plasament celui care o trimitea „la produs”

Cea mai nefericită situaţie de la centrul de plasament Floare de Colț din Dâmbovița este a adolescentei C. V. I., de 17 ani, care a fost încredinţată în plasament Mihaelei Făşie, în primăvara anului trecut, deși exista un proces pe rol. Fata a cerut ajutorul Poliției, spunând că fiul respectivei, Liviu George Oacheşu, o obliga să se prostitueze. Conducerea DGASPC Dâmboviţa nu a așteptat nici măcar o hotărâre a instanţei și, pe baza unei simple cerei aprobate de directorul general DGASPC, Mihaela Făşie a obţinut încredinţarea ei. „Adică i s-a dat copilul în plasament fără anchetă socială? Cine a luat decizia aceasta de plasament ar trebui să-și facă bagajul și să se ducă acasă. Fetele trebuie să fie mutate, nu lăsate tot în zona în care sunt expuise. Să dai plasament unei familii pe care n-o verifici este inadmisibil”, spune Gabriela Coman. Managerii de caz s-au opus cu vehemenţă încredințării fetei, pentru că ştiau istoricul acesteia în familia respectivă. Și instituţia Avocatului Poporului a verificat condiţiile de îngrijire a minoirilor de la centrul din Târgoviște.

Am colaborat cu organele de anchetă, în descinderea de anul trecut, la centrul de plasament Sfânta Maria, din București, unde fetele erau exploatate sexual. Ne-au cerut concursul și am fost împreună la descindere, când au fost luați copiii abuzați. Gabriela Coman, directoarea ANPDCA

Directoarea ANPDCA, Gabriela Coman, spune că autoritatea pe care o conduce nu poate face și treaba Parchetului, a Poliției, a DIICOT sau a Consiliilor Județene. Mai mult, chiar dacă ANPDCA informează Consiliile Județene, acestea nu aplică aproape niciodată sancțiuni angajaților DGASPC „care sunt oamenii lor”.

ANPDCA a trimis Corpul de Control la DGASPC Dâmbovița, însă angajații sunt sceptici în privința corectitudinii anchetei, după ce au constatat că nu doar fiica directoarei este colega celor care cercetează acum abuzurile semnalate, ci chiar echipa este coordonată de Ciprian Buhuș, fost director al DGASPC Dâmbovița, până la numirea actualei directoare, și bun prieten cu actuala directoare.

 

Corpul de control ar trebui să ancheteze activitatea directoarei Cristiana Bucur, care a făcut obiectul unor multiple anchete jurnalistice, generate de cazuri grave, în care copiii asistaţi social au suferit traume, ca urmare a faptului că unii angajaţi ai instituţiei nu şi-au făcut datoria. În perioada 2015 - 2016, mai mulți copii cu handicap din centrul pentru copii cu dizabilităţi de la Găeşti au fost bătuţi de supraveghetori, iar minorele de la centrul Floare de Colţ din Târgovişte au fost obligate să se prostitueze. Dintre aceste victime ale centrului de plasament, Nica Maria Magdalena s-a sinucis.

 

Un alt caz cutremurător, pe care-l anchetează acum corpul de control al ANPDCA, este cel al minorului V. F., asistat în Centrul de Servicii Sociale Găeşti, care, pe parcursul anului 2016 a fost abuzat, posibil şi sexual, în repetate rânduri, de alţi minori instituţionalizaţi în centru. Despre aceste abuzuri, unii angajaţi ai centrului, precum asistentul social Ioana Florina Cîrstea şi psihologul Elena Dicu, aveau cunoştinţă, dar nu au luat nicio măsură pentru a salva copilul, așa cum reiese dintr-o anchetă aflată în derulare în acest moment. Toate aceste aspecte au ieşit la iveală în luna martie 2017, când minorul a fost mutat la Centrul „Floare de Colţ” din Târgovişte şi doar după ce părinţii acestuia au sesizat în repetate rânduri schimbări în comportamentul copilului. Nimeni nu a luat nicio măsură, deşi aceste aspecte au ajuns până la urechile directorului general.

 

Rețelele de prostituție

La centrul „Floare de Colţ”, minora G. N. F. este parte vătămată în dosarul nr. 4850/120/2015 aflat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, privind infracţiunea de trafic de minori. Doar după ce cazul a devenit public s-au derulat şedinţe curente de consiliere psihologică, iar cu acest prilej, personalul centrului a luat cunoştinţă de faptul că aceasta determină şi alte beneficiare minore din cadrul centrului să o însoţească la o locaţie frecventată din municipiul Târgovişte, pentru a practica prostituţia. Anul acesta s-a aflat și de un alt caz similar, în care o adolescentă de 16 ai, cazată în centru de numai o lună, a fost determinată de o colegă, de 17 ani, să practice prostituţia.

În cazul minorei care a fost dată în plasament chiar proxenetului, există declarația din data de 2.03.2015 a victimei, atașată la dosarul aflat pe rolul instanței de judecată, în care aceasta explică relația ei cu proxenetul. DGASPC a luat în considerare doar cererea doamnei Fâșie, atașată la dosar cu nr. 129763, din data de 15.04.2016.

Cursurile de formare profesională estivală, la Mamaia

Corpul de control mai cercetează și modul în care DGASPC Dâmboviţa organizează concursurile pentru ocuparea funcțiilor, după ce au fost înregistrate plângeri în legătură cu anumite persoane care fac parte dintr-un cerc de interese al directoarei Cristiana Bucur. Sunt vizați Costin Costaiche (cu bacalaureatul promovat la vârsta de 25 de ani), cel care a promovat concursul pentru ocuparea funcţiei de şef centru al Complexului de Servicii Sociale „Floare de Colţ” Târgovişte (obţinând nota 7,50), în noiembrie 2016. Relația acestuia cu directoarea DGASPC ar fi legată de sora angajatului DGASPC, Ramona Denisa Irimia, patron al SC BEST TEHNOLOGY SRL, societate organizează cursuri de perfecţionare a personalului DGASPC. Cursurile au valori de circa 7.500 de lei de persoană și se desfășoară la hoteluri de lux din staţiunea Mamaia, în plin sezon estival.

 

Pe lista de cursanți se regăsește și fiica directoarei DGASPC, Monica Geală, care este de fapt angajată la ANPDCA, actualmente suspendată din funcție, pentru concediul de maternitate, dar pe care unii angajați o suspectează de implicare în influențarea colegilor care sunt trimiși în control în județ.

 

Case închiriate, după ce apartamentele DGASPC au fost cedate

Se mai analizează și contractele de închiriere atribuite direct de DGASPC Dâmbovița, pentru mai multe case care sunt folosite drept locuințe protejate, după ce instituția a cedat trei apartamente pe care le avea în patrimoniu (hotărârea CJD nr. 132/2008 care enumeră toare imobilele care aparţin DGASPC). În perioada 2015 - 2016, directoarea DGASPC, Cristiana Bucur, a dispus încheierea de contracte de închiriere a unor imobile care aparţin unor relaţii apropiate ale sale: o casă închiriată de la Constantin Lupoiu, naşul fiicei directoarei, Monica Geală, pentru suma de 550 euro/lună (nr. de dosare 61573 și 97777); altă casă închiriată de la Maria Eliza Bolbose, prietenă foarte bună cu directoarea, pentru suma de 500 euro/lună (nr de dosare 48965 și 50624).

Alte trei sunt închiriate de la Ştefan Filip, pentru suma de 900 euro/lună (nr. de dosare 25322 și 25392).

×
Subiecte în articol: proxenetism directia copilului