x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Revolta medicilor: „Ne cer să ieșim la război cu pieptul dezgolit”

Revolta medicilor: „Ne cer să ieșim la război cu pieptul dezgolit”

de Mariana Zaharia    |    27 Mar 2020   •   09:22
Revolta medicilor: „Ne cer să ieșim la război cu pieptul dezgolit”

Haos la transformarea spitalelor în unități pentru tratarea infecțiilor cu COVID-19! La Mioveni, cadrele medicale și-au dat demisia după ce au aflat că vor lucra fără echipamente. Spitalul este cel mai nou din țară și conducerea spune că nu era pregătit să fie unul de urgență. La acest moment, transformarea trebuie făcută fără bani, cu asistente medicale debutante și cu un depozit în care sunt 80 de combinezoane și 400 de măști. Alte trei spitale municipale nu vor mai fi folosite, pentru că s-a luat decizia ca doctorii de aici să fie trimiși la Mioveni.

 

Managerul Spitalului Mioveni, medicul Horia Trăilă, spune că îi este imposibil să transforme unitatea într-una care ar trebui să se ridice la nivelului Institutului Matei Balș. Deschis de trei luni, spitalul nu are personal suficient, asistentele medicale sunt începătoare, iar medici nu sunt pentru toate specialitățile. Decizia a fost luată pentru a proteja Spitalul de Urgență din Pitești și doctorii spun că este una corectă, dar alegerea unității COVID ar fi trebuit să fie alta. „Nu pot să îmi învinovățesc colegii (pentru demisii - n.n.), este un spital mic, suntem foarte puțini, ori astfel de pacienți au nevoie de îngrijire permanentă. Este un efort logistic monumental să transformi un spital într-unul cu toate specialitățile în decurs de două zile. Este cvasiimposibil. Noi facem niște eforturi inumane. S-a gândit corect din punct de vedere epidemiologic, dar s-a gândit pe hârtie și nu le pasă. Vine de sus decizia. Ne-au fost secate total resursele și ne găsim la ora actuală cu stocuri, practic, zero. Să nu înțeleagă lumea că dam bir cu fugiții! Dar ne cer să ieșim la război cu pieptul dezgolit. Este un spital orășenesc care ar trebui să asigure COVID1, COVID2 și COVID2 cu morbidități. Vom avea și urgențe pediatrice. Este enorm. Nu avem specialiști”, ne-a declarat managerul Horia Trăilă.

Trei spitale municipiale, lăsate fără medici

Pentru a asigura lipsa de personal de la Mioveni până când vor putea fi făcute angajări, reprezentanții Consiliului Județean Argeș au decis să transfere doctori de la Curtea de Argeș, Câmpulung și Costești. Spitalele respective vor putea prelua și interna doar cazuri acute, iar urgențele trebuie să le trimită la Pitești. Medicii de aici spun însă că unitățile respective vor fi în imposibilitatea de a mai funcționa. Niciuna nu are schema de personal completă în așa fel încât să își permită detașări. Doctorii mai pun și problema distanței. Vor fi pacienți pe care vor fi nevoiți să îi trimită chiar și de la 80 de kilometri distanță la Urgența din Pitești. Conducerea județului a spus că decizia a fost luată de Comitetul pentru Situații de Urgență.

La Mioveni vor fi duse cadrele medicale ale Secției de Boli Infecțioase, dar și donațiile făcute de mai multe firme.

×