x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tabere gratuite pentru 3.000 de copii din diaspora

Tabere gratuite pentru 3.000 de copii din diaspora

de Monica Cosac    |    03 Apr 2019   •   09:31
Tabere gratuite pentru 3.000 de copii din diaspora

Peste 3.000 de copii şi tineri români din comunităţile istorice şi din diaspora vor beneficia şi în acest an de tabere gratuite din partea Guvernului, prin programul „ARC”, ajuns, în 2019, la cea de-a XI-a ediţie. Taberele se vor organiza în serii consecutive, în perioada 1 iulie - 27 august, în patru centre de agrement de la mare şi de la munte.

Mnistrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, şi ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, au semnat, ieri, la Palatul Victoria, un protocol de colaborare pentru lansarea programului de tabere „ARC” 2019.  Programul cuprinde activități culturale legate de istoria și civilizația românească, precum și cursuri de limba română. Potrivit ministrului Natalia Intotero, elevii şi studenţii au posibilitatea, timp de o săptămână, să participe, în judeţele Neamţ, Tulcea, Hunedoara şi Gorj, la descoperirea României, la cursuri de istorie, geografie şi de aprofundare a cunoştinţelor despre limba română. Totodată, taberele ARC cuprind și programe de sport.

Taberele ARC au avut până acum peste 23 de mii de participanți din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani: Serbia (Voivodina şi Valea Timocului), Bulgaria, Ucraina (regiunea Cernăuţi, Odessa şi Transcarpatia), Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, Albania, Republica Macedonia, Croaţia, Ungaria, precum şi celor din diaspora de mobilitate (Italia, Spania, Grecia, Canada, Portugalia, Marea Britanie, Franţa, Germania etc.)

Taberele „ARC” reprezintă un mijloc de conectare a copiilor şi tinerilor din comunităţile româneşti de pretutindeni la ceea ce înseamnă România, spune premierul Viorica Dăncilă. „Este o iniţiativă generoasă, care în ultimii ani s-a dezvoltat şi s-a extins atât prin creşterea numărului de participanţi, cât şi prin diversificarea programelor educative şi culturale şi a zonelor unde se desfăşoară”, a afirmat Dăncilă, la Palatul Victoria, precizând că acest program este unul „de suflet” pentru Guvernul României.

Cele patru locaţii în care sunt organizate taberele sunt: Centrele de Agrement din Sulina (Tulcea), Oglinzi (Neamţ), Căprioara (Hunedoara) şi Săcelu (Gorj).

 

×
Subiecte în articol: tabere copii