x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Sudul ţării, topit de arşiţă. Ce trebuie să facă angajatorii

Sudul ţării, topit de arşiţă. Ce trebuie să facă angajatorii

de Monica Cosac    |    01 Aug 2016   •   09:22
 Sudul ţării, topit de arşiţă. Ce trebuie să facă angajatorii

Valul de căldură persitentă din ultima perioadă se extinde şi se intensifică în sudul ţării, astfel că 1 august este cea mai călduroasă zi din acest an. Un cod portocaliu de caniculă intră în vigoare astăzi după-amiază în Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov şi în Capitală. În aceste perioade cu temperaturi tropicale, angajatorii trebuie să ia măsuri pentru a asigura protecţia muncitorilor.

Agenţia Naţională de Meteorologie a emis, ieri, un cod portocaliu de caniculă valabil pentru judeţele din sudul ţării, unde temperaturile vor urca până la 38 de grade, chiar 39 de grade la umbră, în anumite zone, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Potrivit meteorologilor, în această regiune, vremea caniculară se va menţine şi mâine.

Chiar dacă nu foarte mulţi ştiu acest lucru, angajatorii sunt obligaţi să asigure unele condiţii de lucru, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile extreme să poată fi reduse.

Astfel, potrivit legii, pe caniculă (temperaturile depăşesc +37°C sau, în condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel), măsurile minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă sunt: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locul de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate, angajatorul trebuie să asigure: 2-4 litri de apă minerală/persoană/schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri.

În situaţia în care aceste condiţii nu pot fi asigurate, angajatorii trebuie să ia alte măsuri, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor: să reducă durata zilei de lucru, să eşaloneze ziua de lucru pe două perioade (până la ora 11,00 şi după ora 17,00) sau chiar întreruperea colectivă a lucrului (excepţie făcând locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă).

Tot pentru prevenirea îmbolnăvirilor în condiții de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare și control medical periodic, să depisteze din timp salariații cu contraindicații pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor și transportul persoanelor afectate la cel mai apropiat spital.

Pe de altă parte, muncitorii care primesc pauze de lucru pe caniculă vor fi nevoiţi să recupereze orele respective.

Angajatorii care nu respectă normele de protecţie a muncitorilor în perioadele cu temperaturi extreme riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.

Valul de căldură care a traversat România în ultima parte a lunii iunie a făcut 18 victime într-o săptămână. Cei mai mulţi români au murit pe câmp, deoarece au ignorat toate avertismentele şi au mers la muncă în condiţii impropii, aerul fiind irespirabil la orele prânzului.

×